Terapi untuk sakit belakang | Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat

Terapi untuk sakit belakang

Dalam kebanyakan kes, terapi khusus tidak diperlukan untuk punggung kesakitan. Selalunya gejala hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari. Sekiranya ini tidak berlaku, adalah mustahak untuk berjumpa doktor untuk mengetahui punca belakang kesakitan.

Terapi dirancang dengan sewajarnya. Pada mulanya, rawatan untuk punggung kesakitan adalah konservatif. Maka perlu untuk mengurangkan rasa sakit dalam terapi apa pun.

Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kemungkinan melegakan postur badan dan dengan demikian memperoleh postur yang buruk. Dalam kes-kes akut, biasanya berbaring di lantai dalam keadaan terlentang dan meletakkan kaki anda pada sudut yang betul di atas bantal / kerusi. Kedudukan ini melonggarkan tulang belakang.

Di samping itu, orang yang terjejas harus bergerak dengan sederhana, misalnya, berjalan perlahan, pergi berenang atau buat cahaya regangan senaman. Adalah sangat penting bahawa sakit belakang tidak menjadi kronik dan menyakitkan memori berkembang di otak. Untuk mengurangkan rasa sakit, panas dan urut digunakan terutamanya.

Ini membawa kepada yang lebih baik darah peredaran di kawasan yang menyakitkan dan memberi kelonggaran. Sekiranya ini tidak mencukupi, ubat penahan sakit seperti parasetamol or ibuprofen boleh diambil untuk jangka masa yang terhad.Jika pesakit tidak sakit lagi, sangat mustahak untuk memulakan latihan belakang untuk membina otot. Sebaik sahaja otot dikuatkan, punggung tetap tegak seperti korset dan mencegah sakit belakang.

Tujuan penting lain adalah peningkatan postur dan pergerakan yang lebih baik. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan sakit belakang dalam jangka masa panjang. Untuk mempelajari latihan terkoordinasi, disarankan untuk menghadiri a balik sekolah dan / atau berunding dengan ahli fisioterapi.

Hanya dalam kes yang jarang diperlukan pembedahan untuk sakit belakang. Ini adalah kes, misalnya, dengan penyakit ketumbuhan atau cakera herniasi yang teruk. Sekiranya penyebabnya adalah psikologi, psikoterapi/terapi tingkah laku membantu mengenal pasti tekanan dan mengurangkan tekanan.

Latihan belakang

Sudah tentu, setiap manusia mempunyai kecenderungan dan keinginan untuk mengambilnya dengan mudah dan mengelakkan pergerakan yang menyakitkan. Sekiranya sakit belakang, tingkah laku ini biasanya hanya membawa kepada gejala yang memburuk, kerana otot-otot di sekitarnya semakin tegang kerana kurang pergerakan atau postur yang tidak menentu. Dengan sakit belakang, pergerakan sederhana sangat membantu.

Latihan belakang membina otot dan ditambah dengan cahaya regangan atau latihan mobilisasi untuk merehatkan otot. Kajian menunjukkan bahawa 8 daripada 10 orang yang mengalami sakit belakang mempunyai otot batang badan yang terlalu lemah. Oleh itu, latihan otot perut dan belakang yang disasarkan adalah mustahak bagi semua orang yang ingin menguatkan punggung dalam jangka masa panjang dan mengelakkan sakit belakang.

Semakin kerap anda berlatih dan semakin tepat kumpulan otot yang lemah disasarkan, semakin berkesan latihan belakang akan jadi. Kaedah terbaik untuk belajar latihan yang sesuai adalah dengan menghadiri latihan belakang kursus atau untuk berunding dengan ahli fisioterapi. Kerana hanya jika latihan dilakukan dengan betul, ia berkesan.

Tetapi pergerakan sederhana lain juga disyorkan. Renang, aqua kecergasan, berjalan, menari atau berjalan kaki Nordik sangat sesuai. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan sukan mampatan seperti seni mempertahankan diri, selam tinggi, trampolin atau sukan dengan tekanan fizikal satu sisi, seperti golf atau tenis. Mereka adalah ketegangan di bahagian belakang.