Terapi untuk gangguan bahu | Pengurangan Bahu - senaman

Terapi untuk gangguan bahu

Oleh kerana otot yang tidak mencukupi dalam hal gangguan bahu, maka fisioterapi selalu menjadi pilihan pertama sebagai terapi konservatif. Ini membolehkan otot dikuatkan dengan cara yang disasarkan. Urutan dapat mengurangkan ketegangan dan mengurangkan kesakitan.

Terapi manual juga dapat melegakan sendi dengan menarik bahu dengan lembut. Akibatnya, struktur antara kepala daripada humerus dan juga akromion diberi lebih banyak ruang lagi. Dalam banyak kes, terapi terbukti berjaya, tetapi dapat bertahan lama dan harus dilakukan secara teratur.

Sekiranya berlaku gangguan bahu, pilihan terapi lain juga mungkin atau boleh ditambah. Ini termasuk kesakitan-melegakan ubat-ubatan dan perlindungan sendi. Perlindungan sekiranya berlaku gangguan bahu meliputi, misalnya, mencegah kerja di atas kepala atau mengelakkan sukan yang melibatkan pergerakan overhead dengan lengan (mis tenis atau bola baling).

Dalam banyak kes, terapi konservatif cukup dan dapat mencapai hasil yang baik. Namun, sekiranya kejayaannya kurang dan kesakitan tidak dapat diminimumkan, pembedahan dapat dilakukan. Anda akan mendapat maklumat lengkap mengenai topik ini dalam artikel “Bahu Sindrom Impedement Sakit ”.

Penyebab gangguan bahu

Jika kepala of lengan atas tidak lagi dipegang di soket dan menekan ke akromion, ini disebabkan oleh kurangnya penstabilan yang disediakan oleh pemadam pemutar, sejak sendi bahu terutamanya dipegang oleh ligamen dan otot semasa pergerakan. Tetapi mengapa kekurangan kestabilan ini berlaku sama sekali? Penyebabnya adalah terlalu banyak otot kerana sukan atau kerja berlebihan. Ini boleh menyebabkan proses degeneratif pada otot dan / atau berlebihan. Walau bagaimanapun, sebab-sebab lain seperti kalsium deposit atau trauma juga boleh menyebabkan hambatan bahu.

Operasi untuk hambatan bahu

Terdapat pelbagai kaedah pembedahan yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah bahu. Minimum invasif arthroscopy adalah salah satu yang lebih lembut dan biasa. Ini membolehkan doktor memasukkan instrumen untuk operasi melalui bukaan kulit yang kecil.

Dengan memasukkan kamera, dia juga dapat melihat sambungan dari dalam dan seterusnya memutuskan prosedur selanjutnya. Sekiranya tendon pecah, mereka boleh dijahit bersama lagi atau penonjolan tulang yang mengganggu dapat diturunkan. Ini diputuskan bergantung kepada penemuan hambatan bahu. Kelebihan kaedah pembedahan ini adalah hanya bukaan kulit kecil sahaja yang diperlukan. Ini meminimumkan risiko jangkitan dan penyembuhan dapat lebih cepat.