Terapi bursitis siku | Latihan yang berkesan untuk bursitis siku

Terapi bursitis siku

Dalam terapi, sangat penting untuk mencari penyebab bursitis dan untuk merawatnya secara khusus. Dalam kebanyakan kes terdapat overtrain dari lengan otot, yang disebabkan oleh pergerakan satu sisi. Kawasan di mana otot-otot ekstensor terletak sangat terjejas.

Kawasan tendon ini dapat dirawat dengan geseran melintang. Dalam kes ini, ahli terapi meletakkan jari pada struktur melintang dan menariknya ke arahnya. Dia boleh bekerja dengan lolly ais sebagai sokongan.

Geseran melintang diulang beberapa kali dan digunakan pada kawasan yang berlainan. Di samping itu, seluruh tonus di lengan atas dan bawah dapat dikurangkan urut riff. Kekaguman secara keseluruhan lengan kawasan harus dilonggarkan, kerana mereka biasanya tersekat.

Ini dilonggarkan oleh ahli terapi dengan menarik perhatian. Sejak bursitis sering berlaku kerana beban keseluruhan kompleks lengan, tulang belakang serviks juga harus dirawat. Kerana sekatan pergerakan yang disebabkan oleh otot hipertonik atau penyumbatan yang disebabkan oleh vertebra itu sendiri, kawalan saraf dapat terganggu.

Ini menyebabkan sensasi kesemutan di tangan anda, jari-jari tertidur dan mungkin nada yang meningkat pada otot untuk mengimbangi postur tubuh yang lemah. Teknik mobilisasi tulang belakang serviks dan tisu lembut dengan berhati-hati leher dan otot bahu melonggarkan ketegangan. The bilah bahu juga harus digerakkan, kerana fisiologi yang baik dari seluruh kompleks lengan mempunyai pengaruh positif terhadap tekanan seharian.

Latihan dilakukan seperti yang disebutkan di atas. Secara klasik, pesakit dengan bursitis siku ditetapkan pembalut sokongan. Ini sama ada merangkumi keseluruhan sendi siku dan memberikan peningkatan darah peredaran melalui tekanan dan oleh itu kurang tekanan pada sendi itu sendiri.

Sebagai alternatif, terdapat pendakap siku, yang, seperti seluruh pendakap, mengurangkan tekanan. Pembalut boleh dipakai untuk menyokong aktiviti penyebabnya, tetapi sangat mustahak untuk menjalankan terapi yang mencukupi. Salap mana yang disyorkan untuk pesakit bergantung pada toleransi pesakit. Voltaren® sering digunakan sebagai salap untuk melegakan kesakitan dan keradangan.

Salap boleh digunakan dengan cahaya berpakaian tekanan dan dipakai selama beberapa jam. Arnica, Kytta atau jenama ubat lain juga boleh diuji. Untuk salap, dapatkan nasihat doktor yang merawat atau ahli farmasi.

Selain aplikasi mudah, kesan yang lebih kuat dapat dicapai dengan iontoforesis (electrotherapy dengan aplikasi salap). Siku boleh ditempel dengan baik sekiranya terdapat bursitis. Di sini Kinesiotape adalah pilihan yang baik.

Pita ini elastik dan dilekatkan di sepanjang otot. Pita mengangkat lapisan atas kulit dan dengan itu meningkatkan lapisan darah peredaran dan oleh itu mempunyai penstabil dan kesakitan-melegakan kesan. Pita dilekatkan dari siku ke pergelangan tangan dan boleh disokong secara melintang berlari pita pada siku.

Di kawasan yang melampau kesakitan titik, pita rasa sakit juga boleh digunakan. Ini terdiri daripada 4 jalur pendek, yang dilekatkan dalam bentuk bintang. Pita boleh dibiarkan selama beberapa hari dan boleh digunakan semula pada bila-bila masa.

Penting untuk diperhatikan bahawa pita itu sendiri tidak dapat mengurangkan kesakitan, tetapi hanya menyokong terapi. Pesakit harus ditunjukkan cara melekatkan pita sehingga dia dapat menolong dirinya sendiri. Penggunaan pita klasik penstabil tidak sesuai, kerana mobiliti di sendi siku hanya mungkin berlaku dengan kesukaran, yang bukan merupakan kelebihan dalam kehidupan seharian.