Terapi bintik usia | Titik usia

Terapi bintik-bintik usia

Titik usia sebenarnya tidak perlu dirawat sama sekali, kerana tidak ada keperluan perubatan untuk ini. Namun, beberapa orang yang terkena merasa sangat terganggu oleh bintik-bintik, terutama jika mereka sangat besar atau berada di tempat yang tidak baik, seperti bahagian tengah wajah, sehingga mereka ingin menjalani terapi dengan alasan kosmetik. Kaedah paling mudah untuk dibuat tempat umur tidak kelihatan secepat mungkin adalah penyamaran yang disebut.

Dengan teknik ini, gangguan pigmen hanya dirawat dengan solekan penutup yang baik. Kaedah ini dapat digunakan dengan mudah oleh sesiapa sahaja dan kadang-kadang boleh digabungkan dengan perlindungan UV, kerana banyak produk solekan sekarang mengandungi pelindung sinar matahari tambahan. Namun, kadang-kadang tidak begitu mudah untuk mencari solekan dalam warna yang tepat dan lebih-lebih lagi ini "rawatan tempat umur"Harus diulang secara berterusan untuk menjamin hasil yang mencukupi.

Pilihan jangka panjang adalah rawatan dengan agen pemutihan untuk kulit. Krim pemutih mengandungi agen aktif yang berbeza yang dikatakan mempunyai kesan pencerah. Bahan yang paling kerap digunakan adalah selada air ekstrak, sebagai tambahan hidrokuinon, asid kojik atau rocinol digunakan.

Kelemahan bentuk terapi ini adalah bahawa banyak orang tidak bertoleransi dengan baik terhadap krim (gatal atau kemerahan boleh terjadi), jika digunakan tanpa rasa sakit, bahkan kawasan kulit yang sihat akan menjadi ringan dan kejayaannya hanya beberapa hari atau beberapa minggu lagi. Pengelupasan kimia juga merupakan pilihan untuk rawatan bintik-bintik usia. Di sini, asid tertentu (contohnya, asid buah yang sangat pekat atau asid trikloroasetik pekat rendah) digunakan untuk menghilangkan lapisan atas kulit yang baru terbentuk selepas pengelupasan.

Walau bagaimanapun, rawatan sedemikian harus dilakukan oleh pakar dermatologi. Kelemahannya di sini adalah kulit kadang-kadang sangat jengkel, yang tidak dapat diatasi oleh semua orang. Kadang-kadang kerosakan kulit berlaku, yang dapat menyerupai lecet besar, yang juga meningkatkan risiko jangkitan.

Kemungkinan lain adalah rawatan selsema (krioterapi, cryopexy). Dalam prosedur ini permukaan kulit dibekukan dengan nitrogen cair. Ini menyebabkan sel-sel epidermis mati pada ketika ini, mewujudkan lecet dan kulit di bawahnya untuk membentuk yang baru.

Kulit baru juga terbentuk semasa dermabrasi, dalam hal ini setelah doktor mengoles lapisan kulit paling atas dengan mesin penggilingan halus. Mengikuti kaedah ini, mungkin menjadi sebab mengapa ia jarang digunakan. Kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan bintik-bintik usia adalah terapi laser.

Dalam prosedur laser moden ini, laser tertentu (contohnya laser ruby, laser alexandrite atau laser erbium YAG) diarahkan pada perubahan kulit. Mereka membiarkan pigmen di kawasan kulit yang terkena hancur dengan cara yang disasarkan sambil menyelamatkan tisu sekitarnya yang sihat. Ini dapat dicapai dengan fakta bahawa sinar laser lebih banyak diserap oleh bintik-bintik usia yang berpigmen secara intensif daripada kulit yang lain.

Dalam tisu itu sendiri, sinar laser kemudian diubah menjadi panas, menyebabkan reaksi keradangan yang mengaktifkan sel pemulung yang menyerap dan menghilangkan pigmen. Sebagai peraturan, empat hingga enam rawatan dengan laser mencukupi untuk kekal menghilangkan bintik-bintik usia. - Kemerahan

  • Kulit berputih
  • Atau parut,

Kaedah yang berkesan untuk menghilangkan bintik-bintik usia adalah terapi laser, yang boleh dilakukan tanpa masalah pada masa kini.

Laser menghasilkan cahaya bertenaga tinggi (merah atau inframerah) yang meresap ke lapisan atas kulit dan merosakkan simpanan pigmen. Laser yang berbeza digunakan untuk merawat perubahan pigmen: laser ruby, laser alexandrite dan laser neodymium: YAG. Laser berfungsi dengan kilatan cahaya yang sangat pendek, dimana pigmen lapisan kulit atas dapat diserang secara khusus, menyebabkan zarah pigmen itu pecah.

Ini kemudian diserap atau dibawa oleh kulit. Prosedur ini tidak menyakitkan dan serupa dengan tusukan jarum. Anestetik tempatan, dalam bentuk krim anestetik, hanya diperlukan sekiranya besar bintik-bintik pigmen.

Bintik-bintik usia dikeluarkan tanpa parut dan kawasan yang disinari sembuh kira-kira selepas 1-2 minggu. Kekurangannya ialah sebilangan pesakit mengalami a membakar sensasi selepas rawatan, serupa dengan a selaran matahari, atau bahawa kulit laser membengkak. Oleh itu, kawasan yang disinari harus disejukkan setelah rawatan dan lawatan ke solarium serta tinggal intensif di bawah sinar matahari harus dielakkan selama 10 minggu ke depan atau pelindung matahari harus digunakan dengan sewajarnya.

Kulit teriritasi oleh sinaran ultraviolet (Radiasi UV) sekali lagi boleh menyebabkan pembentukan deposit pigmen pada kulit. Dianjurkan agar bintik-bintik usia dihilangkan pada musim-musim yang lebih sejuk sepanjang tahun, seperti matahari Radiasi UV paling lemah pada musim luruh atau musim sejuk. Biasanya satu sesi cukup untuk menghilangkan bintik-bintik pigmentasi, tetapi jangka masa rawatan bergantung pada ukuran kawasan rawatan.

Sekiranya rawatan susulan diperlukan, rawatan tersebut dapat dilakukan pada selang waktu 8 minggu. Sebelum setiap terapi laser, bintik-bintik usia harus diperiksa terlebih dahulu untuk keganasan, iaitu sama ada pigmentasi jinak atau ganas, sehingga tidak ada sel-sel ganas yang diangkut melalui tubuh setelah bintik-bintik pigmen telah musnah. Rawatan ini hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi yang berpengalaman.

Terdapat banyak krim yang tersedia, semuanya dijanjikan menghilangkan bintik-bintik usia. Sebilangan krim ini berfungsi dengan menyembunyikan bintik-bintik usia. Sama seperti solekan, ia boleh digunakan pada pelbagai bahagian badan.

Kelemahan krim ini adalah bahawa ia mesti selalu digunakan, kerana ia tidak dapat memperbaiki bintik-bintik. Sebilangan besar krim yang dapat digunakan untuk terapi terhadap bintik-bintik usia tersedia di pasaran sebagai krim pencerah atau pemutihan kulit. Dengan memutihkan kawasan yang terjejas, mereka dapat mengatasi penampilan bintik-bintik usia kerana dapat mengurangkan pigmentasi kulit di kawasan yang terjejas.

Bahan aktif yang terdapat dalam krim sangat berbeza. Terdapat beberapa produk yang mengandungi bahan aktif berdasarkan tumbuhan, dan juga krim yang mengandungi gabungan hidrokuinon, tretinoin dan hidrokortison. Krim ini diikat di farmasi dan tidak digalakkan tanpa tempahan.

Rawatan jangka panjang dengan salap pemutihan boleh merosakkan kulit dan oleh itu tidak digalakkan. Selepas kira-kira enam minggu, rehat dalam rawatan dengan krim harus diambil. Bergantung pada krim yang digunakan, hasil pertama dapat dilihat setelah beberapa minggu.

Penting untuk menerapkan krim pemutihan dengan betul. Mereka tidak boleh digunakan di kawasan yang luas, melainkan hanya di kawasan di mana bintik-bintik usia terlihat. Ramai orang lebih suka penggunaan krim daripada rawatan laser kerana rawatan dengan krim jauh lebih murah berbanding rawatan laser yang berkesan pada bintik-bintik usia.

Berhati-hati dengan krim yang berjanji untuk membantu mengatasi bintik-bintik yang menjengkelkan tetapi tidak mengandungi bahan aktif yang terbukti melawan bintik-bintik tersebut. Hanya perlindungan UV dari krim ini yang dapat mencegah pembentukan noda baru. Banyak krim pemutihan mengandungi agen aktif hidrokuinon yang disyaki bersifat karsinogenik.

Atas sebab ini, krim pemutihan tidak boleh digunakan dalam jangka masa yang panjang dan di kawasan yang luas. Terdapat juga sebilangan krim asing yang mungkin mengandungi agen aktif yang tidak diluluskan di Jerman kerana kesan sampingan dan bahaya. Oleh kerana bintik-bintik usia sangat berkaitan dengan pendedahan UV jangka panjang, penggunaan krim dengan perlindungan UV sebagai profilaksis disyorkan untuk mengelakkan bintik-bintik usia. Terdapat banyak krim yang tersedia secara serentak merawat kulit dan dapat melindunginya secara relatif terhadap penampilan bintik-bintik. Bahkan krim ini tidak dapat memberikan perlindungan seratus peratus terhadap penampilan bintik-bintik usia kerana pendedahan UV adalah faktor penting tetapi tidak eksklusif untuk perkembangan bintik-bintik usia.