Terapi AIDS

Pembezaan AIDS - HIV

AIDS (Acquired Immunne Deficiency Syndrome) menjelaskan gabungan gejala yang berlaku akibat jangkitan virus HI. HIV adalah virus berjangkit, AIDS penyakit yang dihasilkan. Orang yang dijangkiti HIV tidak perlu menderita AIDS selagi virus itu tidak merebak di dalam badan.

Terapi jangkitan HIV (penyakit AIDS) terdiri daripada beberapa tonggak penting. Terapi ubat sahaja tidak mencukupi untuk penyakit ini. Pesakit dengan AIDS harus memperhatikan gaya hidup yang sihat untuk mengurangkan faktor lain yang mengurangkan daya tahan mereka.

Jangkitan oportunistik yang kerap berlaku dan komplikasinya mesti dielakkan atau diubati. Terlepas dari sebarang bantuan psikososial yang dirancang secara individu yang mungkin diperlukan, terapi HIV antiretroviral sebenarnya adalah langkah yang paling penting. HAART (terapi antiretroviral yang sangat aktif) ini disusun seperti berikut: Terdapat banyak persediaan yang berbeza untuk terapi AIDS.

Perlu diberi perhatian bahawa rawatan kombinasi dengan sekurang-kurangnya tiga bahan antiretroviral digunakan. Ini diperlukan untuk mencegah atau sekurang-kurangnya melambatkan perkembangan rintangan HI virus. Sebagai peraturan, dua yang disebut NRTI (penghambat transkripase terbalik nukleosida) dan satu NNRTI (perencat transkripase terbalik bukan nukleosida) diberikan semasa terapi AIDS.

Ini adalah ubat-ubatan yang dimaksudkan untuk mengendalikan replikasi virus dengan menghambat enzim "transcriptase terbalik", yang bertanggung jawab untuk transkripsi RNA virus ke dalam DNA yang dapat direproduksi. PI (protease inhibitor) juga digunakan. Terapi AIDS seperti ini ditunjukkan, yakni diperlukan atau disarankan untuk memastikan terapi AIDS yang berjaya, pengambilan ubat yang boleh dipercayai oleh pesakit sangat diperlukan.

Hanya dengan cara ini pengembangan rintangan dapat dibendung. - sebarang jangkitan HIV tanpa gejala

 • Sebarang jangkitan HIV tanpa gejala di mana bilangan sel T-helper jatuh di bawah tahap tertentu (di bawah 350 / l l)
 • Pesakit tanpa gejala dengan jumlah sel T-helper melebihi 350 / ll tetapi peningkatan viral load (30000 - 50000 salinan virus /? L)

Selain itu, pesakit yang terjejas juga boleh menggunakan kaedah penyembuhan alternatif atau homeopati. Di sini terdapat beberapa ubat, yang mempunyai kesan yang berbeza: Semua kaedah homeopati ini juga digunakan untuk pesakit lain dan tidak disesuaikan secara khusus untuk orang yang dijangkiti HIV. - Terapi: Penggantian vitamin (terutamanya A, C, E) Kesan: Kesan antioksidan terhadap radikal oksigen

 • Terapi: Penggantian unsur surih (terutamanya selenium, zink) Kesan: Kesan positif pada sistem imun
 • Terapi: Rangsangan imun (terutamanya oleh Echinacin) Kesan: Rangsangan dan sokongan sistem imun

Kesan sampingan terapi AIDS

 • Kerbau kerbau: peningkatan lemak di leher
 • Pertambahan lemak perut: pengumpulan lemak di perut
 • Peningkatan lemak payudara: terutamanya pada wanita
 • Lipoatrophy: Pengurangan lemak
 • Sindrom metabolik Terapi / pentadbiran NRTI dan PI sering menyebabkan gangguan metabolik. Yang paling biasa adalah trigliserida dan LDL kolesterol meningkat dan HDL kolesterol menurun. Tetapi juga insulin rintangan dengan darah gula meningkat atau kencing manis mellitus = diabetes mungkin.
 • Sindrom lipodistrofi Perbezaan mesti dibuat antara kehilangan lemak dan kenaikan lemak. Ini boleh berlaku secara individu atau bersama. Gangguan pembahagian lemak berikut dapat diperhatikan: bonggol kerbau: peningkatan lemak di perut serviks Peningkatan lemak: pengumpulan lemak di perut Peningkatan lemak pada payudara: terutama pada wanitaLipoatrofi: pengurangan lemak
 • Kerbau kerbau: peningkatan lemak di leher
 • Pertambahan lemak perut: pengumpulan lemak di perut
 • Peningkatan lemak payudara: terutamanya pada wanita
 • Lipoatrophy: Pengurangan lemak
 • Perubahan exanthema kulit (ruam), yang mempunyai penampilan dua dimensi, simpul, sangat khas di sini.

Mereka biasanya mempengaruhi batang pesakit, diedarkan secara simetri dan boleh menjadi sangat gatal. - Hipersensitiviti Seperti hampir semua ubat, reaksi alahan boleh berlaku. Namun, pada kadar sekitar 3%, mereka agak jarang berlaku.

Gejala biasanya muncul dalam enam minggu pertama setelah permulaan terapi. Ruam kulit juga berlaku di sini.