Terapi albinisme | Albinisme

Terapi albinisme

Terapi cacat genetik sekarang tidak mungkin dilakukan sehingga hari ini albinisme hanya boleh diubati secara simptomatik dan seseorang boleh berusaha untuk mengelakkan kerosakan akibat penyakit ini. Penting bagi mereka yang mempunyai albinisme untuk memberi perhatian kepada perlindungan UV khas, kerana perlindungan semula jadi hilang kerana kekurangan pigmentasi. Oleh itu, mereka yang terjejas harus mengelakkan pendedahan langsung kepada cahaya matahari sebanyak mungkin dan sebaliknya sentiasa memastikan perlindungan yang sangat baik dengan tekstil dan krim matahari. Di samping itu, banyak pesakit merasa berguna untuk melindungi mata mereka dengan warna kanta lekap or gelas dan, jika perlu, untuk menggunakan visual bantuan. Walaupun tidak ada penawar untuk penyakit ini, pasien dapat menjalani kehidupan yang normal.

Pusaka

Albinism adalah istilah kolektif untuk pelbagai kecacatan genetik yang menyebabkan kekurangan pigmen. Oleh kerana terdapat hampir semua aktiviti gen yang terjejas, mereka yang terjejas kelihatan sangat berbeza. Biasa bagi kebanyakan orang yang menghidap albinisme adalah kulit yang putih dan sensitif terhadap cahaya.

Tambahan pula, iris orang yang terkena kelihatan merah dan rambut kepala sangat ringan, hampir kuning. Kecacatan genetik biasanya diwarisi setelah pewarisan resesif autosomal. Ini bermaksud bahawa orang yang terkena mesti mempunyai dua alel yang rosak kromosom untuk mengembangkan albinisme.

Pembawa kedua alel yang rosak disebut homozigot. Alel harus dibayangkan sebagai bentuk ekspresi gen. Oleh itu, jika anda mendapat dua kali ungkapan gen yang rosak, albinisme akan berkembang.

Sejak gen pada kromosom diperoleh dari ibu dan bapa, ibu bapa yang sihat dapat memiliki anak dengan albinisme. Sekiranya ayah dan ibu masing-masing mempunyai satu alel yang cacat dan menyebarkannya kepada anak, yang dengan itu menerima dua alel yang cacat, anak itu mengalami albinisme. Terdapat lebih daripada lima gen yang diketahui pada manusia yang perubahannya boleh menyebabkan albinisme.

Istilah gangguan pigmen merangkumi banyak penyakit yang menyebabkan penampilan kulit berubah kerana pembentukan pigmen warna kulit yang terganggu. Di sini anda akan menemui topik: Gangguan pigmen Pigmen melanin bertanggungjawab untuk pewarnaan kulit. Gangguan pada melanin pengeluaran boleh menyebabkan peningkatan atau penurunan pigmentasi kulit.

Di sini anda akan sampai ke topik: Gangguan pigmen SkinPigment gangguan sering bergantung pada terganggu melanin pengeluaran. Pelbagai pilihan rawatan boleh digunakan untuk mengatasi perubahan warna pigmen. Di sini anda akan sampai ke topik: Terapi gangguan pigmen