Terapi sindrom Alice in Wonderland

Nota

Anda berada di sini dalam sub-tema Terapi sindrom Alice in Wonderland. Untuk maklumat umum mengenai topik ini, lihat Alice in Wonderland Syndrome. Sindrom Alice in Wonderland tidak dapat diubati dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, doktor akan merawat penyakit yang mendasari. Pentadbiran ubat /ubat penahan sakit dengan bahan aktif ibuprofen, parasetamol, asid acetylsalicylic atau sejenisnya. Mentadbir triptan.

Ini ubat penahan sakit melebarkan darah kapal dalam otak dan mencegah pembebasan bahan keradangan selanjutnya. Walau bagaimanapun, setiap pesakit memberi tindak balas yang berbeza triptan. Rawatan dengan ubat antiepileptik.

Ini boleh digunakan sebagai langkah pencegahan selama tempoh bebas gejala atau semasa sawan akut. Virus itu sendiri tidak dapat diubati. Walau bagaimanapun, jika penyakit (contohnya kelenjar) demam) pecah kerana virus, boleh diubati antibiotik.

Pesakit dapat mempengaruhi kekerapan gejala itu sendiri dengan mengurangkan atau membuang ubat. Penarikan atau pengurangan mesti disertakan dengan bantuan terapi jika perlu. - Terapi untuk migrain ringan:

  • Terapi untuk migrain yang teruk:
  • Terapi untuk epilepsi:
  • Terapi untuk virus Epstein-Barr:
  • Penggunaan dadah:

Walaupun terdapat terapi ubat untuk penyakit yang mendasari yang boleh mencetuskan sindrom Alice in Wonderland, sindrom ini masih boleh berlaku secara sporadis.

Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya berlaku. Tidak ada terapi untuk sindrom Alice in Wonderland itu sendiri. Namun, dengan mengubati penyakit yang mendasari, sindrom ini dapat diatasi dengan baik dan gejala-gejala yang disertainya dapat dikurangkan.