Terapi penyakit Alzheimer

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Terapi penyakit Alzheimer, terapi demensia, demensia Alzheimer

Tidak ada terapi kausal untuk penyakit Alzheimer. Walaupun begitu, sejumlah langkah dapat memperlambat perjalanan penyakit, mengurangkan gejala Alzheimer dan meningkatkan kualiti hidup mereka yang terkena penyakit. Terapi simptomatik demensia adalah berdasarkan pengaruh perubatan pada otakmetabolisme zat utusan asetilkolina dan glutamat, rawatan perubatan yang serupa dengan gejala seperti psikosis atau kemurungan dan latihan bukan ubat kemampuan intelektual pesakit.

Pelbagai ubat tersedia untuk meningkatkan pemikiran dan memori berfungsi dalam penyakit Alzheimer. Untuk ringan hingga sederhana demensia, persediaan yang mengganggu metabolisme zat utusan asetilkolina dan meningkatkan ketersediaannya di tapak litar di otak dengan menghalang pemecahan asetilkolin oleh enzim asetilkolinesterase (AchE) telah terbukti berkesan. Peningkatan kepekatan ini asetilkolina dalam otak membawa kepada peningkatan sementara dalam kemampuan intelektual dan kecekapan seharian.

Kemerosotan dapat dihentikan selama kira-kira satu tahun. Inhibitor acetycholinesterase ini termasuk donepezil, rivastigmine dan galantamine. Berbanding dengan perencat asetilolinesterase yang lebih tua seperti takrin, yang sebelumnya digunakan dalam terapi Alzheimer, ubat ini mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit, seperti loya, dan tidak perlu setiap minggu hati enzim pemantauan.

Dalam lanjutan demensia, kejayaan terapi dapat dicapai dengan mempengaruhi metabolisme glutamat di otak. Dadah seperti memantine melindungi titik pertukaran antara sel-sel otak dari kesan merosakkan zat utusan, yang terdapat dalam penyakit Alzheimer secara berlebihan, dan dengan demikian menempati tempat pengikat pada reseptor sebagai antagonis glutamat. Oleh itu pembelajaran proses, yang dipengaruhi oleh reseptor ini, tidak rosak oleh pelepasan glutamat yang berlebihan.

Memantine juga boleh digabungkan dengan perencat asetilkolinesterase. Nootropics yang disebut juga digunakan dalam terapi. Nootropik adalah ubat-ubatan tanpa titik serangan langsung ke dalam badan yang menjadi persediaan Piracetam dan Gingko-Biloba.

Piracetam meningkatkan perhatian pesakit (kewaspadaan) dan menunjukkan penurunan perjalanan penyakit dalam kajian terkawal. Persiapan Gingko-Biloba nampaknya memberi kesan positif kecil terhadap pemikiran dan memori prestasi. Beberapa bahan boleh bertindak sebagai pemulih radikal.

Walau bagaimanapun, walaupun penggunaan ginkgo persiapan biloba, kajian belum dapat membuktikan kesan yang terbukti. Begitu juga, vitamin E (tokoferol) dan estrogen menunjukkan sedikit atau tidak ada kesan positif yang terbukti terhadap penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, rawatan gejala psikologi yang menyertainya sangat penting.

Walau bagaimanapun, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa tidak ada ubat yang diberikan yang mengganggu laluan metabolik zat utusan yang disebutkan di atas untuk mengelakkan gejala demensia yang semakin buruk. Selektif serotonin perencat pengambilan semula (SSRI) seperti sertraline atau citalopram lebih disukai untuk merawat kemurungan. Antidepresan trisiklik, sebaliknya, dielakkan kerana mengurangkan kesan asetilkolin.

Dalam kes pendengaran dan visual halusinasi dan dalam kes pergolakan teruk, ubat-ubatan neuroleptik seperti haloperidol atau risperidone boleh digunakan. Rawatan harus dimulakan dalam dos yang rendah dan harus dikendalikan dengan baik, kerana kesan sampingan adalah biasa pada orang tua dan orang yang mengalami kerosakan otak secara organik. Perkara yang sama berlaku untuk clomethiazole (distraneurin), yang juga boleh diambil untuk pergolakan. Neuroleptik atau trazodone juga boleh diambil untuk gangguan tidur dan kegelisahan pada waktu malam. Benzodiazepin seperti Valium tidak boleh digunakan kerana ia mengurangkan keupayaan intelektual dan sering menimbulkan reaksi bertentangan (paradoks) seperti pergolakan.