Terapi radang tendon Achilles | Tendonitis Achilles

Terapi keradangan tendon Achilles

Jika sesuatu Tendon Achilles keradangan berlaku, terapi ubat dapat membantu. Mengambil anti-radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen dan diclofenak dapat melegakan kesakitan kerana rasa sakit mereda, dan ubat-ubatan ini juga menghalang perkembangan keradangan pada tisu. Penting semasa mengambil ubat ini bahawa Tendon Achilles tidak terlatih akibat daripada kesakitan lega, kerana rasa sakit itu tidak lagi dianggap sebagai isyarat amaran.

Salap yang mengandungi bahan aktif ini boleh disapu ke permukaan, tetapi biasanya tidak mempunyai kesan yang sama dengan tablet. Walaupun ibuprofen dan diclofenak boleh didapati secara bebas di farmasi, perlu diketahui bahawa kesan sampingan boleh berlaku, terutama jika diambil dalam jangka waktu yang lebih lama, sehingga ubat ini tidak boleh diminum secara kekal tanpa berunding dengan doktor. Terapi dengan ramuan aktif herba juga dapat dijalankan.

Sebagai aplikasi dangkal, misalnya Arnica minyak, salap kuda or minyak pokok teh digunakan. Walau bagaimanapun, suntikan homeopati juga boleh dilakukan di kawasan sekitarnya Tendon Achilles keradangan. Manakala penggunaan kortison sangat berkesan dan meluas untuk banyak keradangan pada badan, kortison tidak boleh disuntik ke dalam tendon yang terkena sekiranya Tendonitis Achilles, kerana ini dapat menjadikan tendon rapuh dan lebih mudah terkena air mata (Achilles tendon robek).

Penggunaan Kinesiotape boleh sangat membantu dalam kes ringan Tendonitis Achilles dan melegakan ketidakselesaan pesakit. A kinesiotape adalah pita tisu selebar empat hingga lima sentimeter, yang menempel pada kulit sekiranya terdapat keluhan sistem muskuloskeletal. Cara tindakan dikatakan berdasarkan pengaktifan reseptor deria pada kulit dan pengaktifan tisu penghubung melalui kerengsaan mekanikal oleh pita.

Walaupun tidak ada bukti saintifik bahawa kinesiotape berfungsi, kaedah ini digunakan secara meluas dan telah terkenal di masyarakat melalui atlet yang direkam yang dapat dilihat di televisyen di acara sukan utama. Aplikasi: Walaupun disarankan untuk menyerahkan rakaman kepada profesional, pada prinsipnya juga mungkin menggunakan Kinesiotape dalam aplikasi diri. Terdapat pelbagai teknik pita untuk rawatan Tendonitis Achilles.

Berikut ini dua kaedah yang tidak rumit digambarkan sebagai contoh. Penting semasa mengetuk bahawa sudut Kinesiotape dibundarkan dengan gunting, kerana dengan cara ini tahan lebih lama pada kulit. 1. pertama, jalur pita tersekat dari bahagian bawah tumit di atas tendon Achilles di sepanjang betis hingga tepat di bawah berlubang lutut.

Penting di sini bahawa pita kinesiot tidak ditarik dalam keadaan tegang, tetapi menempel pada kulit dalam keadaan santai. Jalur pita lain, yang sedikit lebih pendek, dipotong memanjang untuk membuat bentuk Y. Pangkal Y dilekatkan pada tendon Achilles, kedua sayap harus melekat di kiri dan kanan otot betis.

Akhirnya, jalur pita dilekatkan di sekitar buku lali, sekali lagi tegangan pita tidak boleh terlalu tinggi. 2. sama dengan kaedah yang dijelaskan terlebih dahulu, jalur pita tersekat dari bahagian bawah tumit di atas tendon Achilles ke betis. Ia harus mencapai kira-kira ke tengah anak lembu.

Kini dua jalur pita dengan panjang yang sama dilekatkan dari bahagian luar tumit ke bahagian dalam betis (juga di sini kira-kira hingga tengah betis) dan sebaliknya. Pita kinesiot boleh kekal pada kulit sehingga terlepas. Ia boleh mandi dengannya tanpa masalah.

Keradangan tendon Achilles Pembedahan untuk keradangan tendon Achilles harus dipertimbangkan dengan teliti. Sebaiknya rawatan konservatif dijalankan terlebih dahulu. Walaupun keradangan yang berpanjangan dapat menyebabkan pecahnya tendon Achilles, ini harus habis.

Sekiranya gejala berlanjutan selepas itu, pembedahan harus dipertimbangkan. Kursus operasi: Pada prinsipnya, adalah mungkin untuk menjalankan operasi secara rawat jalan; jika operasi dijalankan sebagai pesakit dalam, penginapan di hospital biasanya satu hingga dua hari. Pembedahan tendon Achilles dilakukan sama ada secara tempatan atau anestesia am dan biasanya mengambil masa sekitar setengah jam.

Operasi tendon Achilles biasanya dapat dilakukan secara invasif minimal, sehingga hanya diperlukan sayatan kulit kecil. Tujuan operasi adalah untuk membuang tisu yang menebal dan bursae yang meradang. osifikasi pada tendon Achilles digiling.

Sekiranya keradangan sangat maju, mungkin perlu membuat sayatan kulit yang lebih besar untuk melihat panjang penuh tendon. Ini perlu, kerana mungkin tisu mati mesti dikeluarkan. Selepas operasi, yang terkena lebih rendah kaki diletakkan dalam serpihan khas selama beberapa minggu sehingga tisu dapat pulih dan sembuh.

Adalah mustahak bahawa fungsi tendon Achilles dipulihkan selepas operasi melalui langkah-langkah pemulihan yang sesuai seperti fisioterapi. Beban pada tendon yang meradang harus ditingkatkan secara beransur-ansur. Dalam tiga bulan pertama selepas operasi, seharusnya tidak ada aktiviti sukan utama.