Terapi keradangan tendon Achilles

Pengenalan

Terapi Tendonitis Achilles adalah sukar. Bahkan pada zaman kuno, tumit Achilles adalah titik lemah. Sehingga hari ini rawatan Tendon Achilles adalah salah satu terapi yang paling sukar di ortopedik. Atas sebab ini, rawatan harus dilakukan seawal mungkin untuk mengelakkan keradangan kronik.

Gambaran keseluruhan pilihan terapi

Pilihan rawatan berikut tersedia untuk merawat tendonitis Achilles akut: Sebagai pilihan terapi jangka panjang untuk pencegahan pembengkakan keradangan atau sekiranya terdapat keradangan kronik yang sudah ada:

 • Penyejuk
 • Ubat penahan sakit (termasuk ubat anti-radang seperti ibuprofen atau aspirin)
 • Baji tumit
 • Pembalut
 • Physiotherapy
 • Suntikan kortison
 • Pita pembalut dengan kinesiotape
 • Terapi laser
 • Terapi ultrabunyi
 • Operasi

Langkah-langkah akut untuk terapi diri

Terdapat sebilangan kaedah untuk merawat Tendonitis Achilles bahawa sesiapa sahaja yang terjejas boleh melakukan sendiri tanpa perlu berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, salah satu kaedah terapi termudah untuk Tendonitis Achilles selalu mengurangkan jumlah latihan. Pergerakan yang menyebabkan kesakitan harus dielakkan, tetapi kaki juga tidak boleh bergerak sepenuhnya.

Di samping itu, Tendon Achilles hendaklah disejukkan. The Tendon Achilles lega dengan menaikkan tumit. Oleh itu kasut dengan tumit disyorkan.

Tetapi pembalut tendon khas Achilles melegakan tumit dengan baji bersepadu. Ini sangat disyorkan pada peringkat akut tendonitis Achilles untuk pengurangan jangka pendek kesakitan dan bengkak. - Melancarkan pergerakan kaki (dalam arti rehat sukan)

 • Ketinggian tumit
 • Cryotherapy

Terapi sejuk adalah alat terapi yang sangat penting, terutama pada awalnya, iaitu pada fasa akut radang tendon Achilles.

Keradangan seperti itu biasanya dicirikan oleh kesakitan, kemerahan, terlalu panas, bengkak dan fungsi tendon yang terhad. Terutama kemerahan dan terlalu panas dapat dikurangkan dengan terapi sejuk. Ini juga mengurangkan kesakitan, yang meningkatkan fungsi. Sejuk boleh digunakan pada tendon Achilles dalam bentuk pek ais atau pek penyejuk. Walau bagaimanapun, ini harus ditutup dengan kain atau tuala nipis agar kulit tidak rosak akibat sejuk.

Dadah

Terapi radang tendon Achilles biasanya dilakukan secara konservatif, iaitu dengan ubat. Pembedahan hanya dilakukan pada kes-kes tendonitis Achilles yang sangat jarang berlaku. Biasanya, keradangan dapat disembuhkan sepenuhnya dengan mengambil ubat-ubatan tertentu bersamaan dengan menyelamatkan tendon.

Terapi konservatif keradangan tendon Achilles terutama berdasarkan kumpulan bahan tertentu yang mempunyai fungsi sakit dan anti-radang. Apa yang disebut NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) seperti asid asetilsalisilat, ibuprofen dan diclofenak menolong pesakit yang terkena dengan dua cara. Oleh kerana kesakitan yang teruk dapat terjadi pada tendonitis Achilles, biasanya perlu diambil ubat penahan sakit dalam fasa akut penyakit ini.

Pada masa yang sama, ubat-ubatan tersebut dapat memberi pengaruh aktif pada proses penyembuhan tendon Achilles melalui kesan anti-radang mereka. Perlu dinyatakan di sini bahawa ubat tersebut tidak mengandungi kortison dan dengan itu khas kesan sampingan kortison-mengandungi ubat-ubatan anti-radang tidak berlaku di sini. Terutama ubat dengan bahan aktif ibuprofen dan diclofenak sangat sesuai untuk rawatan konservatif radang tendon Achilles.

Ubat lain yang mempunyai kesan terhadap penyembuhan radang tendon Achilles adalah ubat anti-radang yang mengandungi bahan aktif kortison. Sejak terapi dengan kortison biasanya disertai dengan kesan sampingan, ini hanya dipertimbangkan dalam kes-kes perkembangan penyakit yang teruk. Bergantung pada proses penyembuhan, suntikan kortison mungkin diperlukan untuk mengawal keradangan tendon.

Secara amnya, terapi keradangan tendon Achilles paling baik dilakukan dengan berunding dengan doktor yang merawat. Perkara ini berlaku terutamanya semasa kesakitan. Doktor dapat menilai gambaran klinikal individu dan terapi yang sesuai.

Di antara terapi lain, penggunaan salap tertentu adalah kaedah yang popular untuk merawat tendonitis Achilles. Kesan sebenar penggunaan salap pada tendonitis Achilles sangat kontroversial. Oleh kerana penyejatan salap pada kulit, setiap salap yang digunakan mempunyai kesan penyejukan pada kawasan yang sesuai.

Salap yang mengandungi agen aktif sering mengandungi bahan anti-radang seperti ibuprofen or diclofenak. Perlu dipertimbangkan bahawa agen aktif tidak hanya bertindak di tempat yang sesuai tetapi pertama kali diserap oleh kulit dan diedarkan ke seluruh peredaran. Oleh itu, hanya sebahagian kecil bahan aktif yang benar-benar dapat bertindak pada tendon Achilles.

Lebih baik minum ubat dalam bentuk tablet kerana dosnya dapat dianggarkan jauh lebih baik dengan bentuk pemberian ini. Salap lain tanpa bahan aktif yang dihasilkan secara kimia, seperti minyak pokok teh, salap kuda or Arnica salap, mempunyai, seperti salap, kesan penyejukan di tempat yang sesuai. Kesan penyembuhan di luar ini belum terbukti secara saintifik dengan salap ini dan oleh itu sangat kontroversial. Ringkasnya, satu-satunya terapi keradangan tendon Achilles tidak boleh dilakukan secara eksklusif dengan menggunakan salap, sebaliknya terapi individu yang sesuai harus dibincangkan dengan doktor yang merawat.