Terapi angina pectoris

Pengenalan

Angina pectoris adalah gejala yang berlaku ketika jantung otot kurang dibekalkan darah. Terapi bergantung pada bentuk angina pektoris. Sekiranya ada kesakitan dalam dada kawasan, pemeriksaan perubatan harus dilakukan dalam apa jua keadaan. Doktor yang merawat kemudian dapat memulakan langkah-langkah terapi yang diperlukan selanjutnya.

Rawatan angina pectoris secara umum

Sejak angina pectoris boleh mengancam nyawa, seseorang harus terus berjumpa doktor atau menghubungi perkhidmatan kecemasan. Mula-mula kemungkinan penyebab harus dihapuskan. Sebaiknya berbaring dengan badan atas yang agak tinggi (kedudukan ini melegakan jantung).

Terapi akut untuk angina pectoris merangkumi pemberian oksigen untuk meningkatkan bekalan oksigen ke jantung. Juga parameter vital yang disebut diukur secara langsung (darah tekanan, denyutan nadi dan ketepuan oksigen dalam darah, nilai-nilai ini mempunyai kepentingan untuk keparahan dan perkembangan lanjut pesakit, oleh itu ia selalu dicatat). Selanjutnya, akses intravena diletakkan di lengan untuk dapat menggunakan ubat dalam keadaan kecemasan dan elektrokardiogram (ECG) diambil.

Ini memberikan maklumat mengenai apakah pesakit telah menderita a serangan jantung, angina pectoris atau mungkin tidak ada penyakit jantung sama sekali. Walau bagaimanapun, ini masih disahkan oleh a darah ujian di hospital. Terdapat kes di mana tidak ada perubahan dalam ECG yang dapat dilihat, melainkan jantung enzim diperiksa di makmal masih mengesahkan a serangan jantung.

Pesakit sekarang mesti dipantau secara berterusan. Ini bermaksud bahawa parameter vital diperiksa secara berkala dan a pemantauan ECG tetap berhubung. Untuk meluaskan kapal di sekitar jantung, semburan (semburan nitrolingual) juga diletakkan di bawah lidah, yang mengandungi nitrik oksida, yang mempunyai kesan vasodilating.

Penyekat yang dipanggil ß- (= beta) juga boleh diberikan. Ini bertindak melalui reseptor-on pada jantung dan dengan itu menurunkan kadar jantung dan kepantasan sel otot jantung berkontrak. Ini mengurangkan tekanan untuk jantung (iaitu memerlukan lebih sedikit oksigen) dan juga gejala.

Walau bagaimanapun, penyekat ß tidak diberikan di Prinzmetalangina. Kalsium antagonis (iaitu antagonis) juga mengurangkan permintaan oksigen jantung dan oleh itu juga digunakan dalam rawatan. Pemerhatian perubatan intensif lebih lanjut dan terapi kausal dilakukan di hospital.

Sebagai contoh, stent atau operasi pintasan dapat dipertimbangkan sekiranya terjadi stenosis. Sebagai tambahan, terapi ini berusaha untuk merawat kemungkinan penyebab angina pectoris. Oleh itu, seseorang cuba merawat semua saluran darah-penyakit yang merosakkan (seperti tekanan darah tinggi or kencing manis mellitus).

Kami juga berusaha mengenal pasti pencetus tekanan agar pesakit dapat menghindarinya di masa hadapan. Sekiranya disyaki bahawa serangan angina pectoris telah mencetuskan a serangan jantung, rawatan yang berbeza digunakan. Dalam kes ini, ubat yang diberikan adalah pengencer darah heparin dan ASS.