Terapi sakit tekak yang disebabkan oleh alahan | Sakit tekak kerana alahan

Terapi sakit tekak yang disebabkan oleh alahan

Terdapat dua pendekatan untuk merawat sakit tekak yang disebabkan oleh alergi. Pertama, simptom alahan harus diatasi dalam jangka masa panjang. Persiapan dengan apa yang disebut antihistamin sesuai untuk tujuan ini.

Bahan aktif ini bertindak tepat pada struktur molekul yang bertanggungjawab untuk mencetuskan gejala alergi. Kesan sampingan yang kerap dari ubat ini adalah keletihan setelah mengambilnya. Namun, ada persiapan baru yang seharusnya dapat dikurangkan keletihan setelah mengambil mereka.

Anda belum ada ubat untuk alahan anda? Ketahui ubat mana yang boleh membantu dengan alergi. Sebagai pendekatan terapi selanjutnya, sakit tekak tentu saja dapat diatasi secara simptomatik ubat penahan sakit.

Dalam kes ini, anda harus bermula dengan kecil kesakitan-melegakan kesan pada mulanya, dan kemudian meningkatkan dos jika rawatan lebih lanjut diperlukan. Untuk tujuan ini, ubat-ubatan dapat digunakan yang memberi kesan pada seluruh tubuh, yaitu mempunyai kesan "sistemik". Sebagai alternatif, terdapat juga ubat-ubatan yang hanya berfungsi di dalam negara tekak.

Tempoh sakit tekak

Dalam kes yang ideal, sakit tekak kerana alahan sama sekali tidak berlaku, kerana dapat dicegah secara efektif dengan langkah-langkah yang tepat, iaitu dengan menggunakan ubat atau dengan menghindari kontak dengan bahan alergi. Alergi itu berterusan sehingga pendedahan selesai. Walau bagaimanapun, apabila membran mukus leher jengkel, penyembuhan dapat ditangguhkan oleh gejala alergi.

Kekuatan simptom alergi dan seberapa baik ia dapat diatasi juga menentukan sepanjang sakit tekak. Atas sebab ini, sakit tekak yang disebabkan oleh alergi dapat mereda selepas beberapa hari, atau dalam keadaan terburuk menemani orang yang terkena sepanjang tempoh alergi.