Pilihan terapi | Air mata manset rotator - sebab, gejala, terapi

Pilihan terapi

Rawatan pemadam pemutar bergantung pada tahap kecederaan dan juga pada masa rawatan bermula. Sekiranya hanya satu atau beberapa tendon terkoyak dan fungsi bahu sebahagian besarnya utuh, setelah jangka waktu imobilisasi tertentu percubaan dapat dilakukan untuk memulihkan fungsi bahu dengan cara terapi konservatif yang terdiri daripada ubat, rehat dan fisioterapi intensif. Sekiranya tidak ada kejayaan atau bahu teruk terkena air mata, beberapa atau semua tendon cedera, terapi pembedahan ditunjukkan. Bahkan orang-orang yang menanggung bahu mereka dalam kehidupan seharian, seperti mereka yang bekerja di atas kepala, harus mempertimbangkan operasi. Artikel: "Koyak pemadam pemutar”Mengandungi maklumat menarik lebih lanjut.

Operasi

Semasa beroperasi di air mata di pemadam pemutar, teknik pembedahan invasif minimum biasanya dipilih. Seorang arthroscopy boleh digunakan untuk menilai sejauh mana kecederaan dan prosedur yang diperlukan dapat dilakukan secara langsung. The tendon koyak boleh dijahit dari hujung ke hujung.

Dalam keadaan tertentu, ruang sendi juga dapat diperbesar untuk melegakan tendon. Untuk tujuan ini, bahagian tulang akromion dikeluarkan dan bursa dikeluarkan (penyahmampatan subakromial). Pembedahan terbuka mungkin juga diperlukan jika pembetulan invasif minimum tidak mungkin dilakukan.

Sekiranya tonjolan tulang dengan rotator cuff terkoyak, ia kemudian boleh dipasang kembali. Ini diikuti oleh beberapa minggu imobilisasi pada penculikan kusyen dan kemudian dengan fisioterapi pemulihan.

  • Kesakitan / gejala pecah manset rotator
  • Latihan selepas pecah manset rotator - OP

Selepas operasi, yang mungkin memerlukan beberapa hingga beberapa jam bergantung pada tahap operasi, imobilisasi selama beberapa minggu ditunjukkan.

Bergantung pada prosedur, melegakan hingga 6 minggu mungkin diperlukan sebelum pemulihan fungsi yang perlahan dapat dimulakan. Beberapa bulan akan berlalu sebelum lengan berfungsi semula. Untuk aktiviti sukan dan kerja fizikal yang berat, bahu tidak dapat digunakan selama lebih kurang setengah tahun.

Bergantung pada tahap operasi dan kecederaan yang sama, jangka masa tinggal di hospital sekitar 3-4 hari boleh dilakukan setelah rawatan arthroscopic pada bahu. Dalam kes operasi besar, tempoh ini boleh dilanjutkan. Rawatan susulan fisioterapeutik bermula sebagai pesakit dalam.

Pesakit terus menerima yang sesuai kesakitan ubat. Rawatan susulan selepas pecah rotator cuff bermula di hospital. Pada hari-hari pertama selepas operasi, pesakit dibekalkan dengan penyejuk dan ubat untuk melegakan penyakit kesakitan.

Fisioterapi lembut juga disediakan untuk merangsang otot, merangsang darah peredaran dan menggalakkan penyembuhan. Semua latihan mesti tidak menyakitkan! Terapi boleh ditambah dengan manual limfa saliran. Ini adalah urut cengkaman yang bertujuan untuk mempromosikan limfa saliran dan dengan itu dapat mengatasi pembengkakan dan menyokong penyembuhan.