Terapi | COPD Fisioterapi

Terapi

Pendekatan terapi untuk COPD berlipat ganda. Sudah tentu, gabungan beberapa pendekatan rawatan dipilih untuk membantu pesakit dengan cara yang terbaik mengikut keperluan masing-masing. Terapi ubat Di sini, terutamanya ubat digunakan yang menyebabkan tiub bronkus melebar.

Bronkodilator yang disebut ini termasuk simpatomimetik beta-2, antikolinergik dan, lebih jarang, teofilin. Pada peringkat kemudian penyakit, simpatomimetik beta-2 sering digabungkan dengan kortikosteroid, kerana ini juga mempunyai kesan anti-radang. Aktiviti fizikal Ini tidak sama dengan senaman, tetapi bermaksud COPD pesakit harus terus melakukan aktiviti harian mereka, seperti pekerjaan rumah tangga atau membeli-belah.

Senaman memainkan peranan penting dalam menjaga otot pernafasan. Menyesuaikan keadaan hidup Pesakit dengan COPD harus berhenti rokok segera dan sesuaikan tabiat hidup mereka dan corak pergerakan mereka terhadap penyakit ini dengan bantuan pakar. Vaksinasi Biasa selesema dan vaksinasi pneumokokus disyorkan untuk mencegah pesakit COPD saluran pernafasan jangkitan.

Fisioterapi Fisioterapi adalah bidang besar dalam terapi bukan ubat COPD. Dalam sesi individu dengan ahli fisioterapi, pesakit belajar dengan pasti bernafas teknik untuk mengurangkan sesak nafas, postur yang memudahkan pernafasan dan teknik untuk batuk meningkatkan rembesan dengan lebih mudah. Latihan khusus juga berguna untuk membina otot pernafasan yang lemah dan mempunyai pengaruh positif terhadap perjalanan penyakit ini.

latihan

1) Bibir Brek Bibir bibir adalah bernafas teknik yang direka untuk mengendurkan saluran udara. Tarik nafas secara normal dan kemudian letakkan bibir anda di atas satu sama lain, sehingga anda harus bernafas melawan daya tahan semasa menghembus nafas melalui mulut. Tekanan udara belakang ini meningkatkan tekanan udara pada bronkus sehingga tidak runtuh. 2) Diafragma/ perut bernafas Teknik ini bertujuan untuk mengurangkan kerja pernafasan.

Untuk senaman, berbaring di punggung dan lipatkan tangan ke atas perut. Sekarang cuba bernafas sedemikian rupa sehingga perut anda naik dan turun dengan ketara semasa anda bernafas. Cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan menarik nafas melalui hidung dan keluar dengan bibir brek.

3) Peregangan daripada dada Berbaring di sebelah anda dengan kaki anda dibengkokkan. Lif lengan atas di belakang kepala. Sekarang pusingkan badan atas anda perlahan-lahan ke belakang sambil menghirup, lutut anda tetap berada di lantai.

Semasa menarik nafas, kembali ke posisi awal. 4) Peregangan daripada dada Duduk atau berdiri tegak dan tegak. Lengan menggantung longgar di sebelah badan.

Sekarang, semasa menghirup, pimpin lengan kanan anda lurus ke atas dan sedikit ke kiri, sehingga badan atas anda sedikit condong ke kiri. Semasa menarik nafas, kembali ke posisi awal dan ulangi semuanya dengan lengan kiri anda. Sekiranya anda masih mencari lebih banyak latihan, baca artikel berikut:

  • Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan
  • Senaman pernafasan