Terapi / Rawatan | Achillodynia

Terapi / Rawatan

Dalam banyak kes, rawatan khas tidak diperlukan dan penyembuhan secara spontan achillodynia berlaku. Prosedur utama sekiranya terdapat penyakit degeneratif ini adalah pengurangan tekanan fizikal yang cepat. Sukan yang membawa kepada ketegangan harus dikurangkan dengan cepat atau dihindari sepenuhnya.

Selanjutnya, inlay kasut yang sesuai harus dipilih dan dibuat untuk mengatasi kelebihan beban Tendon Achilles semasa berlari. Rawatan lanjut untuk Achillodynia adalah konservatif dalam semua kes. Terapi pembedahan tidak diperlukan: rawatan penyakit Achillodynia berjaya dalam 70-80% kes dan pesakit dapat meneruskan program sukan mereka selepas tempoh rawatan yang sesuai.

  • Terapi simptomatik dimulakan dengan melumpuhkan kaki semasa episod yang menyakitkan. - Langkah-langkah yang mendorong darah peredaran ke tendon juga harus diambil. Ini termasuk rawatan semasa rangsangan dan menjaga kaki dan tumit tetap hangat semasa melakukan aktiviti sukan.
  • Namun, dalam selang waktu tidak bersukan, usaha dapat dilakukan untuk mengurangkan kesakitan dengan menggunakan sejuk. - Semua ortopedik ubat penahan sakit tersedia dalam bentuk ubat, tetapi penggunaan berterusan harus dielakkan. - Sebagai tambahan kepada rawatan bukan ubat, perlu dilakukan fisioterapi yang matang, yang terutama berkaitan dengan beban yang tidak betul dan pergerakan alternatif yang sesuai.

Fisioterapi, antara lain, kaedah yang berkesan untuk merawat achillodynia, dan ia adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan gejala yang muncul dalam gambaran klinikal achillodynia. Bergantung pada tahap Tendon Achilles keradangan, kaedah fisioterapi yang berbeza digunakan. Oleh itu, sekiranya kesakitan simptom ada dan terutamanya jika gejala lain seperti kemerahan atau pembengkakan tendon berlaku secara serentak, bentuk terapi yang lembut harus dipilih.

Secara amnya, penyebab penyakit harus ditentukan terlebih dahulu sehingga dapat dielakkan atau dihilangkan. Fisioterapi dapat menyokong proses penyembuhan setelah penghapusan penyebab pencetus dan dapat menjadi pilihan terapi yang masuk akal. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa ahli fisioterapi merawat latihan yang juga boleh dilakukan di rumah.

Terutama dengan melakukan senaman ini secara konsisten, juga di rumah, fisioterapi yang disertakan untuk Achillodynia boleh menjadi positif bagi proses penyembuhan individu. Terapi Achillodynia dengan bantuan "pita", juga dipanggil kinesiotape, harus memberi kesan positif pada proses penyembuhan serta peningkatan kestabilan Tendon Achilles. Pita dilekatkan pada kaki dan bawah kaki sedemikian rupa sehingga tendon stabil.

Walau bagaimanapun, sama ada terapi dengan pita boleh menunjukkan kesan yang terbukti secara saintifik adalah kontroversi. Secara amnya, rawatan dengan pita tidak boleh menyebabkan kerosakan sekiranya terdapat achillodynia. Harus diingat bahawa kaki yang dimaksud tidak boleh dikenakan beban pada awalnya, bahkan jika ini secara subjektif dapat dilakukan dengan pita tersebut.

Ini amat penting bagi atlet yang sering menderita achillodynia. Risiko memburukkan lagi penyakit jika kaki terus menerus mengalami tekanan walaupun aduannya sangat tinggi dalam kes ini dan harus dielakkan. Oleh itu, walaupun ada rawatan dengan pita, penyebab pencetus penyakit harus dicari.

Hanya dengan menghilangkan faktor pemicu achillodynia berulang dapat dicegah untuk waktu yang lama. Pilihan terapi lebih lanjut untuk achillodynia tahan terapi yang berterusan adalah apa yang disebut sebagai ekstrasorporeal kejutan terapi gelombang (EWTS). Ini bukan salah satu kaedah rawatan yang diganti oleh kesihatan syarikat insurans, jadi jika dikehendaki, ia mesti dibayar secara peribadi oleh pesakit.

. kesihatan syarikat insurans tidak mengiktiraf kejutan terapi gelombang untuk rawatan achillodynia kerana tiada bukti keberkesanan yang jelas dan pasti. Setakat ini, tidak ada kajian saintifik yang berjaya membuktikan kesan penyembuhan langsung. Walaupun begitu, terdapat beberapa bukti bahawa ekstrakorporeal kejutan terapi gelombang boleh membantu dalam rawatan achillodynia, sebab itulah ada beberapa doktor yang menawarkan dan mengesyorkan pilihan terapi ini dalam kes tertentu.

Gelombang kejutan adalah gelombang tekanan pendek yang menyebarkan pada kelajuan suara setelah dipancarkan dari alat kecil yang berada di luar badan. Di medan ortopedik, gelombang kejutan tenaga rendah digunakan terutamanya. Ini berbeza dengan gelombang kejutan tenaga tinggi yang agak terkenal, yang digunakan, misalnya, untuk pemecahan batu empedu yang sedikit invasif.

Gelombang kejutan merebak dalam tisu yang lebih lembut - contohnya air, tetapi juga lemak, otot dan tisu lembut lain - tanpa kehilangan tenaga; mereka hampir melayari struktur ini. Walau bagaimanapun, jika gelombang kejutan bersentuhan dengan bahan keras - contohnya tulang atau tendon yang mengeras - penyebaran dihentikan dan tenaga gelombang dikeluarkan. Tenaga yang dibebaskan kekal pada titik hentaman.

Kesan penyembuhan mungkin dapat dijelaskan oleh sejenis rangsangan sel oleh gelombang kejutan. Rangsangan seperti itu dapat menyebabkan sel-sel dirangsang untuk memperbaharui dan meregenerasi diri. Dalam keadaan tertentu, metabolisme sel diaktifkan, yang dapat menyebabkan penyembuhan lebih cepat.

Walaupun begitu, banyak pesakit yang menderita kesakitan melaporkan peningkatan yang ketara dalam gejala mereka, sehingga terapi gelombang kejut tetap menjadi pilihan terapi yang menyenangkan bagi pesakit, kerana tidak diperlukan pencitraan lebih lanjut dan dapat dilakukan dengan cara yang tidak rumit dan tidak menyakitkan. Oleh kerana secara amnya tanpa risiko besar, ada sedikit yang dapat mencegah percubaan terapi untuk keluhan tahan terapi jangka panjang. Namun, seperti yang telah disebutkan, tidak ada bukti ilmiah yang jelas mengenai keberkesanan dan mekanisme tindakannya.

Walaupun banyak pesakit mempunyai pengalaman yang sangat positif, seseorang harus berhati-hati dengan penyembuhan keajaiban oleh penyedia swasta dan mempertanyakan secara kritikal setiap sesi rawatan selanjutnya (kadang-kadang sangat mahal). Pada akhirnya, terserah kepada setiap pesakit untuk menentukan kos terapi tersebut dan kemungkinan faedahnya. Pembalut, serupa dengan rawatan pada plaster pemeran, boleh digunakan untuk mengubati achillodynia sebaik sahaja bentuk perlindungan dan imobilisasi lain sukar atau mustahil dilaksanakan.

Fiksasi dengan pembalut pada kedudukan kaki yang disebut, di mana kedudukan jari kaki ditiru, membawa kepada kelegaan secara langsung selepas kejadian sakit akut dan dengan itu melegakan kesakitan. Pembalut sukan juga boleh dipakai setelah achillodynia akut sembuh, setelah penyesuaian dan penjelasan oleh pakar bedah ortopedik yang berpengalaman, untuk penstabilan dan sokongan untuk mengelakkan beban dan kerengsaan di masa depan. Bagaimanapun, pembalut dari semua jenis selalu menjadi komponen tambahan dalam konsep rawatan dan jarang digunakan sendiri.

Tertentu ubat homeopati dikaitkan dengan kesan positif terhadap penyembuhan Achillodynia. Ubat homeopati biasa yang sering disyorkan untuk pola gejala ini adalah Arnica, Bryona, Toksikodendron Rhus or Apis mellifica. Tiada ubat homeopati ini terbukti berkesan secara saintifik.

Atas sebab ini, rawatan dengan ubat homeopati sahaja tidak boleh disyorkan untuk achillodynia yang ada. Terutama jika gejala tidak mereda atau bertambah buruk setelah beberapa hari, atau jika kemerahan, bengkak atau kulit yang panas muncul, doktor harus berjumpa untuk menjelaskan penyebabnya. Namun, semasa menjalani terapi, tidak ada yang boleh dikatakan menentang pengambilan ubat homeopati pada masa yang sama, dengan syarat arahan dan rancangan terapi doktor yang merawat anda diikuti pada masa yang sama. Penting untuk mengelakkan tekanan pada tendon Achilles pada mulanya untuk mengelakkan penyakit daripada bertambah buruk.