Terapi / rawatan | Latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS

Terapi / rawatan

Terapi atau rawatan penyumbatan vertebra di tulang belakang toraks berbeza dari pesakit ke pesakit. Ia selalu bergantung pada kedudukan vertebra yang tersumbat dan kesan penyumbatannya. Bergantung pada pesakit sejarah perubatan dan usia, terapi yang sesuai kemudian dimulakan.

Walau bagaimanapun, selalu masuk akal untuk meletakkan semula vertebra yang tersumbat. Ini dapat dilakukan dengan lemah lembut regangan latihan, pergerakan, terapi manual atau manipulasi. Dalam kes yang terakhir, pakar menggunakan impuls pergerakan pantas yang disasarkan ke arah sisi vertebra yang bergerak bebas, yang kemudian melompat kembali ke kedudukan yang betul. Ini biasanya disertai dengan keretakan yang terdengar secara akustik.

Namun, membawa kembali vertebra ke posisi yang betul dengan manipulasi tidak ditunjukkan untuk semua pesakit. Contohnya, proses keradangan atau osteoporosis mungkin merupakan kontraindikasi. Oleh itu, penting untuk menjaga vertebra pada kedudukan yang diinginkan dalam jangka masa panjang.

Untuk tujuan ini, khusus pesakit pelan latihan disusun, yang merangkumi pelbagai regangan, latihan penstabilan dan pengukuhan untuk membantu pesakit menguatkan otot dan tisu mereka sehingga vertebra mengekalkan kedudukan yang stabil. Sukan yang mudah di tulang belakang, seperti pukulan belakang berenang atau berjalan kaki Nordik, dapat membantu menjaga tulang belakang dalam keadaan bergerak. Painkillers dan ubat-ubatan anti-radang boleh diambil dalam jangka masa yang singkat untuk melegakan akut kesakitan disebabkan oleh penyumbatan tulang belakang.

Rawatan panas atau sejuk dan electrotherapy (bergantung pada apa yang lebih selesa untuk setiap pesakit) juga dapat memberikan kelegaan. Dalam banyak kes, terapi yang betul tidak diperlukan dalam hal penyumbatan vertebra, kerana penyumbatan juga dapat menyelesaikannya secara spontan. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku lebih kerap atau tidak hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari, anda harus berjumpa doktor.

Lepaskan sekatan anda sendiri

Adalah mungkin untuk melepaskan penyumbatan itu sendiri melalui sasaran regangan latihan atau latihan mobilisasi aktif di tulang belakang toraks. Oleh kerana penyumbatan vertebra juga melepaskan diri secara spontan melalui pergerakan tertentu, berjalan kaki juga dapat membantu. Penting agar pesakit menjaga penempatan semula vertebra yang tersumbat pada waktunya, jika tidak kesakitan boleh menjadi kronik dan penyumbatan mungkin sukar dilepaskan kerana ketegangan otot kekal.

Terutama semasa mobilisasi aktif, anda harus meminta ahli fisioterapi yang berpengalaman untuk memberi petunjuk kepada anda terlebih dahulu, kerana ada banyak yang boleh dilakukan dengan salah dan dengan itu menyebabkan kerosakan yang lebih besar. Berikut ini, beberapa latihan dijelaskan bagaimana sekatan vertebral dapat dilepaskan di BWS. Letakkan diri anda dalam kedudukan empat kali ganda.

Sekarang buat bonggol kucing yang melampau, dengan kepala condong ke arah sternum. Kemudian turunkan punggung dengan perlahan dan regangkan kepala menuju ke siling. Ulangi latihan 5 kali.

Duduk di lutut. Pastikan pinggul anda lurus. Sekarang letakkan tangan anda di pelipis anda dengan siku anda menghala ke luar.

Sekarang pusingkan badan atas ke kiri dan kemudian gerakkan siku kanan ke arah lantai (tangan anda tetap berada di pelipis anda). Perlahan-lahan kembali ke posisi awal dan ulangi latihan di sisi lain. Sekiranya boleh, cari yang dibesarkan bar atau kerangka pintu.

Genggam bar dengan tangan anda dan angkat kaki anda dari lantai. Biarkan diri anda berayun perlahan-lahan sehingga penyumbatan yang ada dapat dilepaskan. Berbaring di sebelah anda dengan 90 ° di lutut dan sendi pinggul (embrio kedudukan).

Kedua-dua lengan direntangkan pada dada tinggi dengan tapak tangan menghadap satu sama lain. Dengan yang pertama dalam, perlahan penyedutan, tangan atas dihulurkan ke sisi lain. Pandangan mengikuti telapak tangan, kecuali lengan dan kepala badan tetap berada di kedudukan permulaannya.

Sekarang tarik nafas masuk dan keluar 5 kali jauh ke dalam yang meluas paru-paru. Semasa menyedut 6 kali, lengan kembali ke posisi awal. Kemudian tukar sisi.

 1. Bergerak ke pendirian empat kaki. Sekarang buat bonggol kucing yang ekstrem, dengan kepala miring ke arah sternum. Kemudian turunkan punggung perlahan-lahan dan rentangkan kepala ke arah siling.

  Ulangi latihan sebanyak 5 kali.

 2. Duduk di lutut. Pastikan pinggul anda lurus. Sekarang letakkan tangan anda di pelipis anda dengan siku anda menghala ke luar.

  Sekarang pusingkan badan atas ke kiri dan kemudian gerakkan siku kanan ke arah lantai (tangan anda tetap berada di pelipis anda). Perlahan-lahan kembali ke posisi awal dan ulangi latihan di sisi lain.

 3. Sekiranya boleh, cari yang dibesarkan bar atau kerangka pintu. Pegang palang dengan tangan anda dan angkat kaki anda dari lantai. Biarkan diri anda digoyang perlahan-lahan sehingga penyumbatan yang ada dapat dilepaskan.
 4. Berbaring di kedudukan sisi dengan 90 ° di lutut dan sendi pinggul (embrio kedudukan).

  Kedua-dua lengan direntangkan pada dada tinggi dengan tapak tangan menghadap satu sama lain. Dengan yang pertama dalam, perlahan penyedutan, tangan atas dihulurkan ke sisi lain. Pandangan mengikuti telapak tangan, kecuali lengan dan kepala badan tetap berada di posisi awal.

  Sekarang tarik nafas masuk dan keluar 5 kali jauh ke dalam yang meluas paru-paru. Semasa menyedut 6 kali, lengan kembali ke posisi awal. Kemudian tukar sisi.