Ujian Labirin Termal

Ujian labirin termal (sinonim: pengujian labirin kalori) adalah kaedah diagnostik yang digunakan dalam otolaryngology untuk menguji radas vestibular (mengimbangi radas) dan dengan itu mengesan gangguan keseimbangan. Vertigo dan gangguan vestibular adalah keluhan yang sangat biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Oleh kerana sebab yang tepat sering tidak diketahui, pembezaan menjadi pusat dan vestibular (berasal dari organ vestibular) vertigo selalunya sangat membantu. Pening vestibular pusat paling kerap disebabkan oleh lesi (kerosakan) pada otak or cerebellum (contohnya, gangguan peredaran darah, jangkitan, keradangan, tumor, dan lain-lain). Vestibular vertigo, sebaliknya, disebabkan oleh disfungsi alat vestibular, sering hanya mempengaruhi satu sisi. Secara anatomi, organ vestibular tergolong dalam telinga dalam atau labirin bersama dengan koklea (pendengaran koklea) dan terletak berdekatan dengan telinga tengah. Hubungan anatomi ini memungkinkan untuk merangsang organ vestibular secara tidak langsung melalui rangsangan termal di bahagian luar terusan pendengaran dan untuk memeriksa fungsinya. Dalam kes vertigo vestibular, ujian labirin termal sering dapat digunakan untuk menentukan di mana sisi dan sejauh mana organ vestibular berpenyakit.

Petunjuk (bidang permohonan)

Gangguan vertigo dan vestibular adalah petunjuk untuk melakukan ujian labirin termal diikuti oleh Nystagmus rakaman. Kaedah lain seperti rangsangan putaran atau optokinetik juga boleh digunakan untuk mendapatkan Nystagmus dan dengan itu mengesahkan fungsi yang betul dari alat vestibular. Kelebihan utama ujian labirin termal ialah setiap organ vestibular diperiksa secara individu. Keasyikan periferi dibandingkan antara kiri dan kanan sehingga disfungsi unilateral atau kehilangan fungsi dapat dikesan. Ujian labirin termal mungkin berguna untuk disfungsi vestibular periferal berikut:

 • Kehilangan vestibular unilateral akut (labirin yang terjejas berada di bawah / tidak dapat diatasi dalam ujian labirin termal).
 • Penyakit Meniere (triad daripada serangan vertigo, tinnitus (berdering di telinga), dan seperti kejang hilang pendengaran; semasa serangan, vestibular Nystagmus ke sisi sihat; dalam perjalanan, hipofungsi labirin dari bahagian yang terjejas dan dengan itu tidak ada nystagmus dalam rangsangan terma).
 • Kehilangan vestibular periferal dua hala (nystagmus hanya sangat lemah).

Dalam disfungsi vestibular pusat, kegembiraan termal biasanya sama berkurang secara dua hala atau dua hala.

Kontraindikasi

Ujian labirin termal mesti tidak termasuk perforasi membran timpani. Sekiranya berlubang diketahui, hangat /sejuk kerengsaan udara boleh dilakukan sebagai alternatif.

Prosedur

air pengairan luaran terusan pendengaran digunakan untuk membangkitkan arcade mendatar radas vestibular. Sama ada sejuk atau suam air digunakan untuk mengairi, menyejukkan atau memanaskan endolim (cecair telinga dalam) di arked berlaku. Perbezaan suhu berubah ketumpatan endolim, menyebabkan aliran di saluran separuh bulatan di bawah pengaruh graviti. Aliran ini didaftarkan di ampulla (sambungan kanal separuh bulatan) oleh sel deria dan dihantar sebagai dorongan neuron melalui saraf vestibular (saraf vestibular) ke otak, di mana inti otot mata akhirnya teruja, mengakibatkan nystagmus (pergerakan mata).

 • Panas air: pemanasan menghasilkan pergerakan ampullopedal (menuju ampulla) endolim, yang mengakibatkan depolarisasi sel deria, peningkatan dalam saraf vestibular frekuensi impuls, dan peningkatan nada rehat di pusat vestibular. Secara objektif, seseorang dapat mendaftarkan nystagmus ke sisi telinga yang memerah.
 • Dingin air: rangsangan sejuk, sebaliknya, menyebabkan aliran ampullofugal (jauh dari ampulla), hiperpolarisasi sel deria, pengurangan frekuensi impuls, dan penurunan tonus rehat di pusat vestibular. Secara objektif, seseorang dapat mendaftarkan nystagmus dari telinga yang memerah.

Teknik peperiksaan

 1. Pesakit kepala mesti diletakkan pada kedudukan yang optimum. Untuk tujuan ini, kepala dinaikkan sebanyak 30 ° ketika pesakit sedang berbaring dan condong ke belakang sebanyak 60 ° ketika pesakit sedang duduk. Ini memastikan arcade mendatar setegak mungkin.
 2. Setiap saluran telinga dibilas dengan air suam dan sejuk selama kira-kira 30-40 saat. Sebanyak empat kali pembilasan diperlukan, di mana selang beberapa minit perlu dilakukan.
  • Bilas sejuk: 30 ° C (kaedah mengikut Hallpike) atau 17 ° C (mengikut Veits).
  • Bilas hangat: 44 ° C (Hallpike) atau 47 ° C (mengikut Veits).
 3. Nistagmus termal boleh didaftarkan dengan bantuan Frenzel gelas, elektronystagmographisch atau videonystagmographisch.

Kemungkinan komplikasi

Kerana kerengsaan termal pada alat vestibular, reaksi selain pergerakan mata mungkin berlaku:

 • Loya (loya) dan muntah.
 • Peningkatan pening
 • Disorientasi / pening sekejap