Termoterapi: Aplikasi, Prosedur, Kesan

Apakah termoterapi?

Termoterapi adalah satu cabang terapi fizikal dan oleh itu fisioterapi. Ia merangkumi semua bentuk rawatan fizikal di mana haba (terapi haba) atau sejuk (terapi sejuk) digunakan khusus untuk meringankan aduan fizikal dan kadangkala juga psikologi.

Kedua-dua aplikasi haba dan sejuk mempengaruhi ketegangan otot dan peredaran darah serta melegakan kesakitan. Mereka hampir selalu ditetapkan sebagai tambahan untuk menyokong kesan bentuk fisioterapi lain seperti urutan dan fisioterapi.

Termoterapi dengan haba: terapi haba

Haba melebarkan saluran darah supaya darah boleh mengalir melaluinya dengan lebih mudah - peredaran darah digalakkan, bahan buangan metabolik disingkirkan dengan lebih cepat dan bahan penghantar dari sistem imun diedarkan dengan lebih berkesan. Kesakitan juga boleh berkurangan apabila saluran saraf menjadi lega. Di samping itu, haba melegakan otot, menjadikan tisu penghubung lebih fleksibel dan meningkatkan kecairan (kelikatan) cecair sinovial.

Bilakah terapi haba digunakan?

Bidang permohonan untuk terapi haba adalah

 • ketegangan otot umum
 • Lumpuh tidak lengkap dengan ketegangan otot meningkat secara spasmodik (paresis spastik), contohnya akibat strok
 • penyakit berkaitan haus (degeneratif) seperti arthrosis, cakera tergelincir, stenosis saluran tulang belakang
 • Aduan organ berfungsi seperti sakit perut dengan sindrom irritable bowel

Untuk sesetengah keadaan, terapi haba hanya dinasihatkan dalam situasi tertentu:

Sebagai contoh, dalam kes cakera tergelincir, haba boleh merehatkan atau mengendurkan otot sekeliling dan dengan itu melembapkan sedikit kesakitan (cth botol air panas, plaster haba, sesi sauna, sinaran inframerah). Sebaliknya, kebanyakan pesakit mendapati penggunaan sejuk (contohnya kompres sejuk) lebih menyenangkan untuk kerengsaan saraf yang disebabkan oleh prolaps.

Rawatan dengan haba untuk gout boleh memberi manfaat jika sendi tidak meradang dan membengkak secara akut. Dalam peringkat akut ini, aplikasi sejuk lebih berguna - mereka mengatasi proses keradangan dan bengkak. Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan haba untuk osteoarthritis: sejuk untuk sendi yang meradang akut, jika tidak panas.

Bagaimanakah terapi haba digunakan?

Terapi haba menggunakan pelbagai "media" untuk menggunakan rangsangan haba. Contoh:

 • Inframerah: Cahaya inframerah menjana haba pada bahagian badan yang dirawat.
 • Ultrasound: Gelombang bunyi mencetuskan getaran dan kesan haba di kawasan badan yang dirawat. Ini menggalakkan peredaran darah, merangsang metabolisme dan juga menghangatkan lapisan tisu yang lebih dalam.
 • Udara panas: Rawatan dengan udara panas melegakan otot dan melegakan kesakitan.

Rawatan haba sebagai ubat rumah

Pelbagai rawatan haba boleh digunakan sebagai ubat rumah. Yang paling terkenal mungkin adalah botol air panas: haba kering boleh memberikan kelegaan untuk pelbagai jenis penyakit - dari kaki yang sejuk kepada sakit perut dan otot yang tegang.

Anda juga boleh menggunakan batu ceri atau kusyen yang dieja dengan cara yang sama seperti botol air panas. Panaskan dalam ketuhar gelombang mikro atau ketuhar terlebih dahulu (ikut arahan pengilang!). Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang kesan dan penggunaan beg kain seperti itu yang diisi dengan pelbagai "bijirin" dalam artikel Bantal bijirin.

Tuam bawang panas boleh membantu sakit telinga: Balut bawang dapur yang dicincang halus dengan kain nipis, panaskan, letakkan pada telinga yang sakit dan tutup dengan ikat kepala atau topi. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang cara membuat dan menggunakan ubat rumah yang telah dicuba dan diuji ini dalam artikel Tuam bawang.

Mampat hangat juga boleh menjadi baik untuk bahagian badan yang lain. Mampat atau balut dada panas disyorkan untuk batuk yang berterusan dan kejang. Walau bagaimanapun, anda harus bebas daripada demam untuk ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai aplikasi dan amaran penting dalam artikel Mampatan dada.

Mampat atau balut dadih yang sedikit hangat pada dada juga boleh membantu batuk. Anda boleh mengetahui cara membuatnya dan menggunakannya dengan betul dalam artikel Mampat dadih (mampat dadih).

Rawatan penyakit pernafasan seperti bronkitis atau radang paru-paru juga boleh disokong dengan kompres tepung sawi. Minyak pati mustard yang menjengkelkan kulit mempunyai kesan menggalakkan peredaran yang kuat. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang kesan, penyediaan dan penggunaan kompres mustard dalam artikel Mustard.

Air suam atau panas dan mandian berada di bawah tajuk hidroterapi. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sini.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Bilakah terapi haba tidak sesuai?

Kadang-kadang penggunaan haba tidak digalakkan atau perlu dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor. Ini terpakai dalam kes berikut, contohnya:

 • Keradangan akut seperti jangkitan seperti selesema atau keradangan sendi akut
 • (demam panas
 • Kecederaan kulit terbuka atau kerengsaan kulit di kawasan badan untuk dirawat
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme)
 • Kanser (terutama pada peringkat lanjut)
 • Kecenderungan untuk berdarah
 • Gangguan peredaran darah seperti kaki perokok, trombosis, vena varikos
 • Gangguan sensitiviti (persepsi berkurangan terhadap rangsangan sensitif seperti panas dan sejuk)
 • Hipersensitiviti yang diketahui kepada haba
 • usia lanjut

Doktor boleh memberitahu anda sama ada terapi haba membantu dalam kes anda dan untuk gejala anda, dan jika ya, dalam bentuk apa. Sebagai contoh, dia mungkin membenarkan anda menggunakan haba ringan (cth bantal bijian) dan hanya menasihati supaya tidak menggunakan haba yang kuat (cth. kompres panas dan lembap).

Untuk amaran lanjut mengenai aplikasi haba khas seperti kantung bawang, kentang atau kompres dada, sila rujuk artikel yang berkaitan.

Termoterapi dengan sejuk: terapi sejuk

Sejuk menyempitkan saluran darah, mengurangkan peredaran darah dan melambatkan proses metabolik. Ini boleh mengatasi bengkak. Di samping itu, sejuk menyebabkan ketegangan otot meningkat apabila digunakan untuk jangka masa yang singkat, tetapi melegakan otot jika rangsangan berpanjangan. Hakikat bahawa sejuk sementara menyekat saraf dan reseptor kesakitan mempunyai kesan melegakan kesakitan. Rawatan sejuk juga boleh digunakan untuk memerangi keradangan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kesan dan penggunaan terapi sejuk dan aplikasi sejuk sebagai ubat rumah dalam artikel Cryotherapy.