Ini adalah interaksi Adalimumab | Adalimumab

Ini adalah interaksi Adalimumab

Hampir tidak ada interaksi yang diketahui adalimumab. Terutama ubat seperti antikoagulan (misalnya Marcumar), yang sering menyebabkan interaksi, boleh diterima dengan baik Adalimumab. Beberapa kajian menunjukkan bahawa gabungan antara adalimumab dengan biologi lain atau ubat antirheumatik dapat melemahkan kesan adalimumab atau dapat meningkatkan kerentanan pesakit terhadap jangkitan. Oleh itu, adalah mustahak anda mengambil ubat anda dengan ketat mengikut arahan doktor yang merawat anda. Sebagai tambahan, anda harus selalu memberitahu doktor anda tentang ubat-ubatan yang baru diresepkan atau dibeli secara persendirian supaya dia dapat mengawasi interaksinya.

Kontraindikasi Adalimumab

Untuk adalimumab terdapat beberapa kontraindikasi, juga disebut kontraindikasi, yang menjadikan penggunaan adalimumab mustahil. Ini termasuk alergi yang diketahui terhadap adalimumab, yang boleh menyebabkan kuat reaksi alahan atau kejutan anaphylactic, yang boleh membawa maut. Selanjutnya, Adalimumab tidak boleh digunakan jika pesakit menderita batuk kering.

Ini termasuk kedua-duanya aktif batuk kering (iaitu tanpa gejala batuk kering) serta tuberkulosis laten tanpa gejala, kerana ini dapat diaktifkan semula apabila sistem imun ditekan. Adalimumab juga tidak boleh digunakan dalam kes kekurangan jantung sederhana hingga teruk, kerana ini boleh memburuk. Ini merangkumi tahap NYHA III dan IV. Selain kontraindikasi mutlak ini, yang sepenuhnya melarang penggunaan adalimumab, terdapat juga banyak kontraindikasi relatif yang mana adalimumab hanya boleh digunakan di bawah penilaian risiko manfaat dan ketat pemantauan. Antaranya misalnya hati penyakit, penyakit pusat sistem saraf or penyakit ketumbuhan.

Bagaimana dos Adalimumab?

Dos Adalimumab adalah individu, hanya boleh ditentukan oleh pakar yang berkelayakan dan harus dipatuhi dengan ketat. Adalimumab diambil sebagai suntikan dan disuntik di bawah kulit (subkutan). Dalam kebanyakan kes, aplikasi hanya diperlukan seminggu sekali atau kurang dan jumlah bahan aktif dapat disesuaikan semasa terapi.

Mengapa kosnya begitu tinggi?

Biologi masih merupakan ubat yang agak baru. Pengeluaran mereka sangat kompleks dan memerlukan banyak langkah individu di makmal berteknologi tinggi. Ini bermaksud bahawa kos untuk biologi, yang hanya dapat digunakan dalam bentuk jarum suntik, sangat tinggi. Walau bagaimanapun, kos telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana proses pembuatan yang lebih baik dan tidak rumit sedang disiasat. Satu lagi perkembangan harga masih perlu dilihat.

Adalimumab dan alkohol - adakah itu boleh diterima?

Dalam sisipan pakej untuk adalimumab, tidak dinyatakan interaksi antara adalimumab dan penggunaan alkohol. Oleh kerana Adalimumab diberikan melalui suntikan, tidak ada gangguan dengan penyerapan pada saluran gastrousus. Walau bagaimanapun, dalam kes serangan akut penyakit keradangan kronik, alkohol pada amnya tidak boleh disyorkan, kerana ia memberi tekanan kepada badan kita dan memberi kesan negatif sistem imun. Oleh itu, serangan penyakit akibat pengambilan alkohol boleh menjadi lebih lama dan lebih teruk.