Ini adalah gejala demam kelenjar Pfeiffer

Pengenalan

Kelenjar Pfeiffer demam mempunyai jalan yang agak berterusan dan dapat dikenali, yang biasanya berlaku pada setiap jangkitan awal. Walaupun begitu, penyakit ini tidak dapat dilihat lama, kerana tidak berbeza dengan gambaran penyakit virus dan bakteria yang lain. Dalam kebanyakan kes, perjalanan temporal dan kombinasi simptom khas akhirnya membawa doktor ke diagnosis yang betul.

Gejala

Antara simptom yang biasa berlaku adalah

  • Tempoh keletihan umum yang panjang. Mereka yang terjejas sering merasa letih dan lebih letih daripada biasa. Kelalaian ini bermula sebelum tempoh demam dan berlanjutan di luarnya.
  • Dalam fasa sebenar atau jelas penyakit ini, demam berlaku, dengan suhu meningkat hingga antara 38.5 dan 39 darjah Celsius. - deposit keputihan pada amandel faring yang sangat kemerahan dan membesar
  • Bengkak banyak limfa nod di kepala dan leher kawasan. Ini kemudian menyakitkan di bawah tekanan dan ketara membesar.
  • Dalam kira-kira separuh daripada semua kes, terdapat pembengkakan limpa, yang dalam keadaan terburuk dapat mencapai sejauh ini sehingga kapsul limpa orang yang terkena pecah. - gejala yang tidak biasa atau tidak spesifik juga boleh berlaku. Ini termasuk ruam kulit dan gatal-gatal

Gejala yang telah disebutkan, dengan beberapa keanehan, juga berlaku pada kanak-kanak.

  • Dalam fasa sebenar atau nyata penyakit ini, a demam berlaku, dengan suhu sekitar 38.5 hingga 39 darjah. Demam juga boleh menjadi kurang teruk pada kanak-kanak. - deposit keputihan pada amandel faring yang sangat kemerahan dan membesar
  • Bengkak banyak limfa nod di kepala dan leher kawasan.

Ini kemudian menyakitkan di bawah tekanan dan ketara membesar. - Tempoh keletihan umum sukar dijumpai pada kanak-kanak. Selalunya berlangsung untuk masa yang lebih pendek daripada pada orang dewasa.

  • Terutama pada kanak-kanak kecil, bagaimanapun, keseluruhan senarai gejala tidak boleh berlaku. Dalam kes ini, penyakit ini berlanjutan tanpa gejala, walaupun terdapat jangkitan dengan patogen. Ciri khas dan berterusan dalam bentuk kronik penyakit ini adalah jangka panjang keletihan.

Berbeza dengan jangkitan akut, di mana ia berlangsung selama beberapa minggu, kebanyakan sakit kronik pesakit mengalami perkara ini keletihan atau keletihan di kemudian hari selama berbulan-bulan, dalam kes melampau bahkan bertahun-tahun. Dalam aspek lain, pernyataan mengenai gejala khas malangnya hampir mustahil. Bentuk kroniknya sangat pelbagai sehingga diagnosis yang tepat mengenai “demam kelenjar kronik"Adalah penemuan yang kebetulan.

Penjelasan mengenai gejala individu

Walaupun keletihan itu sendiri merupakan gejala yang tidak spesifik, ini adalah khas dari demam kelenjar Pfeiffer. Sudah tentu, tidak semua orang yang mengalami peningkatan keletihan sekarang menderita mononukleosis (istilah perubatan untuk demam kelenjar Pfeiffer). Walau bagaimanapun, majoriti mereka yang dijangkiti menunjukkan gejala ini.

Keletihan biasanya berlangsung selama beberapa minggu dan muncul sebagai gejala sebelum dan selepas fasa demam penyakit ini. Bengkak limfa node, yang membesar dan menyakitkan di bawah tekanan, adalah petunjuk pengaktifan akut setempat sistem imun untuk melawan patogen. Terutamanya kelenjar limfa dalam leher dan kawasan muka terjejas, yang dapat diraba dengan mudah.

Biasanya, terdapat pembengkakan simetri pada kelenjar limfa. Amandel pharyngeal yang bengkak dan kemerahan dengan lapisan putih kelabu juga merupakan salah satu gejala mononukleosis khas. Namun, pada masa yang sama, gejala ini juga membawa risiko membingungkannya dengan penyakit lain.

Sebilangan besar penyakit bakteria disertai dengan bernanah radang amandel. Rawatan dengan antibiotik kemudian tidak ditunjukkan dalam kes demam kelenjar Pfeiffer, kerana ia adalah penyakit virus. The radang amandel surut dengan sendirinya dalam kes demam kelenjar Pfeiffer, tetapi memerlukan sedikit masa.

Gejala ini berlaku pada kira-kira separuh daripada semua orang yang terkena. Limpa bengkak adalah penglibatan organ berbahaya dari penyakit ini, kerana ia boleh tumbuh menjadi keadaan yang mengancam nyawa jika kapsul limpa pecah. Sekiranya pecah dikesan terlambat, besar-besaran darah kehilangan boleh berlaku kerana keadaan peredaran darah yang sangat baik limpa.

Walau bagaimanapun, komplikasi ini jarang berlaku. Dalam kes yang jarang berlaku, hati mungkin juga terjejas. Sama ada patogen itu sendiri boleh menyebabkan kemusnahan hati sel atau darah terkumpul kembali ke hati, yang juga membawa kepada pemusnahan sel hati.

Proses ini ditunjukkan dengan meningkat nilai hati daripada darah. Nilai yang diukur berbeza protein, yang hanya berlaku di hati. Sekiranya sel-sel hati hancur, mereka memasuki aliran darah di mana ia dapat dikesan.

Ruam adalah gejala yang tidak sering terjadi berkaitan dengan demam kelenjar. Ia boleh menyebabkan ruam yang tidak dapat dikenal pasti pada bahagian badan. Ini memerah dan mungkin gatal, tetapi tidak mengandungi rembesan berjangkit.

Sama ada ruam ini alergi atau penyebab sebenarnya belum diteliti sepenuhnya. Selanjutnya, pendarahan ukuran kepit di mulut dan kawasan tekak boleh berlaku. Gambar ini mungkin disalahtafsirkan sebagai ruam.

Walau bagaimanapun, alasan untuk ini adalah jumlah darah berfungsi yang tidak mencukupi platelet. Gatal-gatal, bersama dengan ruam kulit, dapat menjadi petunjuk bahawa demam kelenjar Pfeiffer secara keliru dikelirukan dengan penyakit bakteria. Beberapa pesakit bertindak balas terhadap antibiotik pada mononukleosis dengan ruam dan gatal-gatal.

Dalam konteks ini seseorang boleh bercakap mengenai reaksi alahan kepada antibiotik. Ini sering berlaku dengan rawatan dengan penisilin. Oleh itu, rawatan diri dengan ubat-ubatan yang terdapat di rumah harus dielakkan dan doktor harus berunding untuk mengelakkan kejadian tersebut.