Gejala ini memberitahu saya jika bayi saya sakit | Pergerakan usus yang melekit pada bayi

Gejala ini memberitahu saya jika bayi saya sakit

Najis yang melekit dapat dikenali dengan ketekunannya yang keras dan berminyak. Ini dapat dilihat, sebagai contoh, ketika buang air besar pada lampin bayi atau balita melekat dengan lebih kuat daripada biasanya. Ia juga sering diperhatikan ketika pergerakan usus melekat pada kulit dengan lebih kuat, yang lebih sukar dibersihkan.

Buang air besar yang melekat di bahagian dalam tandas dan sukar dibuang juga boleh menjadi petunjuk pergerakan usus yang melekit. Oleh kerana pergerakan usus yang melekit biasanya terdiri dari banyak lemak, tetesan kecil lemak yang terapung di permukaan air tandas kadang-kadang dapat diperhatikan. Dalam kebanyakan kes, konsistensi melekit disertai dengan bau busuk dan perubahan warna pergerakan usus.

Ini juga boleh menunjukkan penyakit. Dalam kes gangguan pencernaan lemak, misalnya, pergerakan usus sering digambarkan sebagai berwarna tanah liat. Pergerakan usus yang melekit juga sering disertai dengan gejala lain.

Ini boleh kembung perut, sebagai contoh. Ini juga boleh mengakibatkan teruk sakit perut or kejang. Cirit-birit pada bayi kadang-kadang boleh menjadi gejala lain selain najis yang melekit. Dalam jangka masa, ini boleh menyebabkan kulit yang sakit atau gatal di sekitar kawasan dubur. Kawasan kulit yang menyakitkan ini adalah hasil pergerakan usus, kerana boleh merengsakan kulit.

Pergerakan usus hijau

Warna pergerakan usus sering dapat memberikan maklumat mengenai kemungkinan penyebab penyakit. Kadang-kadang warna tanah liat hingga hijau dapat diperhatikan dalam pergerakan usus yang melekit. Ini boleh menjadi tanda lebih lanjut dari gangguan pencernaan lemak. Fakta bahawa terdapat lebih banyak lemak di dalam najis daripada biasanya mengubah warnanya. Namun, pergerakan usus hijau sahaja bukan bukti gangguan pencernaan lemak, kerana ia juga boleh disebabkan oleh banyak faktor lain.

Perut kembung

Najis yang melekit pada bayi dan kanak-kanak sering berlaku dengan gejala lain seperti kembung perut. Perut kembung adalah pengembangan gas yang berlebihan di dalam sistem usus. Ini sering menampakkan diri dalam bentuk sakit perut or kekejangan perut.

Mereka biasanya merupakan gejala yang menyertainya pada bayi dan anak kecil yang mengalami pergerakan usus yang melekit. The sakit perut or kekejangan perut berlaku apabila sejumlah besar gas dihasilkan dalam jangka masa yang singkat atau ketika ini tidak dapat meninggalkan sistem usus. Sebilangan makanan boleh menyebabkan perut kembung, tetapi penyakit pada sistem usus juga boleh menyebabkan perut kembung.

Terapi

Rawatan najis yang melekit pada bayi atau balita berbeza mengikut penyebab penyakit dan gejalanya. Sekiranya penyebabnya adalah intoleransi terhadap makanan tertentu, disarankan untuk mengelakkan makanan ini buat masa ini. Sekiranya tidak ada peningkatan gejala selepas ini, sebab atau sebab lain harus dicari.

Sekiranya gejala tidak berkaitan dengan intoleransi tetapi dengan penyakit lain, rawatannya biasanya lebih luas. Terapi penyakit radang usus kronik, misalnya, berlangsung dalam beberapa peringkat. Rawatan dilakukan melalui terapi pemakanan dan terapi ubat.

Ubat yang digunakan dalam rawatan, misalnya, mengandungi agen anti-radang. Spektrum terapi untuk penyakit pundi hempedu dan penyakit pankreas sangat luas, bergantung kepada penyebabnya. Pembedahan, tetapi juga rawatan ubat dan terapi pemakanan mungkin diperlukan. Keputusan mengenai terapi mana yang harus digunakan harus dijelaskan dengan profesional perubatan setelah melakukan diagnostik yang luas.