Thiamine (Vitamin B1): Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) tidak dapat memperoleh pengambilan harian maksimum yang selamat kerana kekurangan kajian manusia dengan dos vitamin B1 yang sangat tinggi.

Tiada laporan kesan buruk daripada pengambilan vitamin B1 yang berlebihan dari makanan atau tambahan.

Dalam kajian, tidak ada kesan sampingan yang berlaku dengan pengambilan 30 mg vitamin B1 setiap hari selama beberapa tahun. Jumlah ini, di mana tidak terdapat kesan negatif, kira-kira 30 kali lebih tinggi daripada pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV). Pengambilan 500 mg tiamin sehari, diambil lebih dari satu bulan, juga tidak menunjukkan kesan negatif.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin B1 setiap hari dari semua sumber (konvensional diet and tambahan) menunjukkan bahawa jumlah 30 mg masih belum dapat dicapai.

Kesan buruk pengambilan vitamin B1 yang berlebihan telah diperhatikan setelah pengambilan lebih daripada 3 g (= 3,000 mg) dalam kes cephalgia terpencil (sakit kepala), berpeluh, pruritus, tachycardia, mengantuk, dan sarang.