Tiamin (Vitamin B1): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 21% lelaki dan 32% wanita tidak mencapai pengambilan vitamin B1 harian yang disyorkan.
  • Di kalangan wanita berumur 65 tahun ke atas, sebanyak 40% tidak mengambil pengambilan yang disyorkan.
  • Lelaki yang paling teruk kekurangan vitamin B0.4 sebanyak 1 mg. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 30% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang kekurangan bekalan juga kekurangan 0.4 mg vitamin B1. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 40% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan berlebihan harian 0.2 mg vitamin B1 berbanding wanita yang tidak hamil. Sejajar dengan itu, wanita hamil yang paling teruk mendapat kekurangan 0.6 mg vitamin B1 sehari.
  • Wanita yang menyusui mempunyai keperluan berlebihan harian sebanyak 0.4 mg vitamin B1 berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan makanan mempunyai kekurangan 0.8 mg vitamin B1 setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.