Perkara yang perlu diketahui mengenai sakit belakang | Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat

Perkara yang perlu diketahui mengenai sakit belakang

Semua orang tahu kembali kesakitan - selain daripada jangkitan, ini adalah sebab kedua paling umum mengapa orang di Jerman berjumpa doktor. 70% orang Jerman menderita mereka sekurang-kurangnya sekali setahun. Belakang kesakitan dapat mewujudkan dirinya dengan pelbagai cara; misalnya, menarik, menikam, merobek atau bahkan berdenyut, dan penyetempatan juga berbeza dari tulang belakang serviks hingga ke sacrum.

Menurut hasil tinjauan terbaru, kembali kesakitan adalah salah satu kesakitan yang paling tidak menyenangkan seseorang. Kesakitan yang teruk tidak semestinya mempunyai sebab yang serius. Sebenarnya, sakit belakang sering disebabkan oleh kurang bersenam, aktiviti yang tidak banyak bergerak atau postur badan yang lemah. Dalam kes ini, ruang tulang belakang mengalami beban satu sisi yang tidak sesuai dengan struktur anatominya.

Dalam jangka masa panjang, ketidakseimbangan otot berlaku: beberapa otot digunakan terlalu sedikit dan memendekkan - yang lain terlalu banyak dan berlebihan. Proses ini sering menimbulkan ketegangan. Ia juga boleh berlaku seperti itu saraf dicubit oleh postur yang buruk dan menyebabkan kesakitan.

Dalam kes yang jarang berlaku, sakit belakang adalah spesifik, yang bermaksud bahawa ada sebab fizikal untuknya. Ini termasuk kecacatan tulang belakang, seperti scoliosis, kyphosis or ankylosing spondylitis. Pada usia yang lebih lanjut, ia terutama haus dan lusuh seperti osteoartritis, penyempitan terusan tulang belakang or osteoporosis yang mencetuskan kesakitan.

Hanya dalam kes yang sangat jarang berlaku sakit belakang tanda tumor. Sekiranya sakit belakang disertai dengan gejala lain, seperti kelumpuhan, gangguan deria atau tiba-tiba masalah lemah kawalan kencing, kemungkinan cakera herniated atau a patah daripada badan vertebra mesti juga selalu dipertimbangkan dalam kes sakit belakang. Sudah tentu, aduan seperti itu juga boleh berlaku akibat kecederaan, seperti whiplash atau jatuh di bahagian belakang.

Perlu diingatkan bahawa sakit belakang juga boleh menjadi gejala kawasan badan yang jauh dari belakang, misalnya, buah pinggang batu, kesakitan haid atau gangguan pankreas. Sebagai tambahan kepada sebab fizikal, faktor psikologi seperti kemurungan atau tekanan juga boleh menjadi pencetus sakit belakang.