Makanan Anti-Dingin Ini Akan Memanaskan Anda!

In sejuk cuaca musim sejuk, pakaian yang hangat biasanya menjauhkan kita pembekuan. Tetapi tidak selalu hanya jaket, topi dan selendang yang harus membuat kita tetap hangat - ada cara lain: menurut perubatan Cina tradisional (TCM), terdapat juga makanan tertentu yang mempunyai kesan pemanasan. Berikut ini, kami memperkenalkan anda yang terbaik sejuk pembunuh dan nyatakan makanan mana yang harus anda elakkan pada musim sejuk. Selamat mencuba makanan anti-sejuk kami!

TCM: Memanaskan makanan

Perubatan Cina tradisional (TCM) meluas di China dan juga di seluruh rantau Asia. Beberapa kaedah TCM juga ditubuhkan di Eropah. Ini termasuk akupunktur, sebagai contoh. Prosedur seperti ini sering digunakan oleh pengamal alternatif, tetapi kontroversial dari sudut saintifik. Menurut TCM, terdapat makanan yang kaya dengan yin dan yang. Makanan kaya yin mempunyai kesan penyejukan dan oleh itu sangat popular pada musim panas. Antaranya ialah buah sitrus dan timun atau tomato. Di musim sejuk, sebaliknya, kita cenderung mencari makanan yang kaya dengan yang menghangatkan kita dari dalam.

Makanan ini hangat dari dalam

Sama ada daging, sayur-sayuran atau minuman, anda boleh mendapatkan makanan pemanasan di mana sahaja. Dengan daging, terutama daging merah seperti daging babi, daging lembu, domba atau permainan dikatakan mempunyai kesan pemanasan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh makan terlalu banyak: Kajian menunjukkan bahawa pengambilan daging merah yang tinggi meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Daripada daging, cubalah sekeping ikan lebih kerap. Di sini, varieti berikut dikatakan sangat panas:

 • Herring
 • Ikan kod
 • Plaice
 • Tuna

Untuk sayur-sayuran, varieti seperti musim bunga bawang atau daun bawang sangat digalakkan. Di samping itu, sayur-sayuran musim sejuk seperti bit atau labu juga mempunyai kesan pemanasan. Semasa berbuah, anda mesti memilih buah plum, delima dan kumquat. Selain itu, buah berangan, hazelnuts dan walnut juga mempunyai kesan pemanasan. Awas: mereka yang mudah berpeluh pada musim sejuk dan menderita tekanan darah tinggi jarang mengambil makanan pemanasan.

Rempah berapi melawan kesejukan

Makanan mempunyai kesan pemanasan apabila berpakaian dengan rempah yang betul. Pada suhu musim sejuk, rempah-rempah berikut sangat disyorkan:

 • Anise
 • Chile
 • kari
 • Halia kering
 • Bawang putih
 • ketumbar
 • Caraway
 • Kayu manis

Catatan: Untuk orang yang berjuang dengan hot flashes atau mempunyai masalah dengan anda darah tekanan dan / atau perut, rempah di atas sesuai - jika sama sekali - hanya dalam jumlah kecil.

Penyediaan yang betul

Bukan hanya makanan itu sendiri, tetapi juga penyediaannya memainkan peranan penting menurut TCM. Oleh itu, semakin lama makanan dimasak, semakin banyak tenaga yang harus disimpan. Oleh itu, makanan yang dimasak, digoreng, dikukus atau dibakar lebih disukai daripada makanan mentah pada musim sejuk. Selalunya, keputusan ini berlaku secara semula jadi: Walaupun kami lebih suka mencari salad segar pada musim panas, kami mendapati sup dan sup sangat menyenangkan pada musim sejuk. Mereka yang sering sejuk hendaklah makan makanan suam sekerap mungkin. Sebagai contoh, untuk sarapan pagi, anda boleh beralih ke tepung oat hangat atau sekurang-kurangnya panggang roti bukannya bijirin sejuk. Pada waktu makan tengah hari, anda kemudian boleh beralih kepada sayur-sayuran panggang dan bukannya salad, dan pada waktu petang, disyorkan sup panas atau rebusan hangat.

Pilih minuman yang sesuai

Ketika datang ke minuman, baru dibuat teh khususnya memastikan bahawa kita menjadi sangat hangat. Tetapi berhati-hati: walaupun semuanya teh nampaknya panas pada pandangan pertama, ini tidak begitu. Walau apa pun, teh dengan rempah seperti anise, adas, halia, buah pelaga, jintan, ulas or kayu manis mempunyai kesan pemanasan. Sebilangan besar rempah ini terkandung dalam teh yogi yang disebut. kopi dan anggur merah juga dikatakan mempunyai kesan pemanasan, menurut TCM - tetapi kedua-duanya hanya boleh dinikmati secara sederhana.

Awas: bahaya selesema!

Sekiranya anda membeku dengan mudah pada musim sejuk, anda harus mengelakkan makanan yang mempunyai kesan sejuk. Ini berlaku untuk makanan berikut, antara lain:

 • Buah-buahan selatan seperti lemon, jeruk, nanas atau kiwi.
 • Sayuran mentah seperti tomato, timun, selada gunung es, brokoli dan kembang kol.
 • Produk tenusu seperti yogurt, susu atau keju krim.
 • teh merah, hijau dan hitam dan teh chamomile

Cari keseimbangan yang betul

Walaupun anda sejuk dari semasa ke semasa di musim sejuk, itu tidak bermakna anda harus sepenuhnya meninggalkan makanan yang menyejukkan. Walau bagaimanapun, penting untuk anda menggabungkan makanan dengan betul: Contohnya, jangan hanya makan salad pada waktu petang, tetapi tambahkan salad sebagai lauk pada sekeping daging atau ikan panggang. Dengan cara ini, anda dapat mencari yang betul mengimbangi antara penyejukan dan pemanasan makanan.

Apa lagi yang membantu

Tangan sejuk and kaki sejuk dianggap dalam TCM sebagai akibat dari penyumbatan tenaga. Untuk mengatasi penyumbatan ini, anda boleh, di satu pihak, mendapatkan makanan pemanasan. Sebaliknya, TCM juga mengesyorkan aktiviti fizikal untuk mengembalikan aliran tenaga. Jadi bersiar-siar dan bersenam - ini juga memberikan kehangatan dari dalam. Dan jika tidak ada yang lain, anda hanya perlu mendapatkan jaket tebal, kasut musim sejuk, sarung tangan dan sejenisnya.