Terapi Thorn | Latihan untuk melawan kecondongan pelvis

Terapi Thorn

Kaedah Dorn dikembangkan pada tahun 1970 oleh Dieter Dorn, seorang petani dari Allgäu. Kaedah ini bertujuan untuk mengatasi masalah sistem muskuloskeletal dengan lembut, mudah dan dengan bantuan pesakit tanpa menggunakan peralatan. Terapi Dorn adalah kaedah yang baik untuk membetulkan a kecondongan pelvis.

Pada awal rawatan, ahli terapi terlebih dahulu mengukur kaki untuk menentukan kemungkinan kaki perbezaan panjang. Sekiranya ini berlaku, ahli terapi membetulkannya dengan bantuan aktif pesakit. Pesakit melakukan pergerakan yang diperintahkan oleh ahli terapi, sementara ahli terapi itu sendiri memberi tekanan yang disasarkan pada bahagian tubuh masing-masing untuk membawa struktur kembali ke kedudukan yang betul. Setelah membetulkan kaki panjangnya, ahli terapi akan secara sistematik memeriksa keseluruhan tulang belakang untuk mengetahui penyelewengan dan membetulkannya jika perlu. Sekiranya masih ada masalah pada akhirnya, ini juga akan dikaji dengan lebih teliti. Dalam terapi Dorn, pesakit selalu diberikan latihan yang disesuaikan secara individu yang dapat dilakukan di rumah atas tanggungjawabnya sendiri, sehingga masalah yang berulang dapat dicegah dalam jangka panjang.

Sekatan ISG

Penyumbatan ISG adalah penyumbatan di kawasan sendi sacroiliac. Sendi sacroiliac adalah sendi sacroiliac yang menghubungkan pelvis ke bahagian bawah tulang belakang. Sendi sacroiliac dikelilingi oleh alat ligamen yang kuat yang menahannya dengan selamat pada kedudukannya.

Penyumbatan ISG adalah apabila sendi sacroiliac dipindahkan dari kedudukan semula jadi kerana perubahan struktur pada permukaan sendi atau tisu sekitarnya, menyebabkan masalah. Ini termasuk pergerakan terhad, kesakitan dan mengakibatkan postur yang lemah. Penyumbatan ISG harus diperbaiki secepat mungkin untuk melegakan penderitaan pesakit dan mengelakkan kerosakan akibatnya.

Terdapat beberapa cara untuk mengembalikan sendi ke kedudukan yang betul. Dengan latihan khas, pesakit boleh mencuba penyumbatan ISG. Selain itu, manipulasi sendi sacroiliac dalam cengkaman silang oleh ahli terapi yang berpengalaman dapat membawa sendi kembali ke kedudukan normal.

Painkillers, kinesiotape, akupunktur, aplikasi haba dan bentuk terapi lain dapat membantu melegakan kesakitan pesakit. Selepas penyumbatan ISG, pesakit harus melakukan latihan di rumah untuk menguatkan dan menstabilkan struktur di sekitar ISG. Anda ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ISG-Blockade?

  • ISG - Sekatan
  • ISG - Latihan menyekat
  • ISG - Fisioterapi Penyumbatan