Tekak: Fungsi, Anatomi, dan Gangguan

Apa itu faring?

Farinks ialah tiub otot sepanjang 12 hingga 15 cm yang dilapisi dengan membran mukus. Ia dibahagikan kepada tiga bahagian terletak satu di bawah yang lain. Dari atas ke bawah ialah nasofaring, farinks mulut dan farinks laring:

Bukaan rongga hidung (choanas) dan dua sangkakala telinga (tuba auditiva atau tiub Eustachian) terbuka ke dalam nasofaring (nasofarinks atau epifarinks). Trompet telinga menyediakan sambungan ke telinga tengah dan penting untuk penyamaan tekanan. Epifarinks mengandungi tonsil pharyngeal, yang penting untuk pertahanan imun tempatan. Di dinding sisi terdapat kord sisi, tisu limfa seperti badam.

Farinks mulut (oropharynx atau mesopharynx) memanjang dari uvula ke epiglotis. Ia disambungkan ke rongga mulut dengan bukaan yang luas (isthmus faucium). Laterally dalam mesofarinks, antara gerbang palatal, terletak tonsil palatine, yang boleh dilihat apabila mulut terbuka luas.

Apakah fungsi farinks?

Di satu pihak, farinks mempunyai fungsi untuk membolehkan menelan dengan otot-otot farinks, yang membentuk dinding belakang dan dinding sisi. Dengan memendekkan dan mengangkat farinks, epiglotis diturunkan di atas laring, memastikan makanan memasuki esofagus dan bukannya trakea apabila menelan.

Kedua, farinks adalah penting untuk pertahanan imun tempatan. Tonsil pharyngeal (tonsil pharyngea), tonsil palatine (tonsilla palatina) dan kord sisi bersama-sama membentuk cincin pharyngeal limfa (cincin pharyngeal Waldeyer), yang perkembangannya bermula seawal bulan embrio ke-3 hingga ke-4. Ia mengiktiraf kuman yang menyerang dan memberi amaran kepada sistem imun sistemik untuk menjadikannya tidak berbahaya.

Tambahan pula, farinks, rongga mulut dan rongga hidung diperlukan untuk pembentukan bunyi, untuk artikulasi dan sebagai ruang resonans.

Di manakah terletaknya farinks?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan pharynx?

Faringitis akut adalah sangat biasa dan biasanya disebabkan oleh virus. Ia menunjukkan dirinya dalam bentuk sakit tekak dan kesukaran menelan dan biasanya sembuh tanpa sebarang masalah. Jika keradangan juga meluas ke mukosa hidung, doktor merujuknya sebagai rhinopharyngitis. Sakit tekak kemudiannya bercantum dengan hidung berair.

Dalam kes kesakitan yang teruk, demam panas dan pengumpulan nanah yang kelihatan di kerongkong (salutan putih kekuningan), ia biasanya merupakan kes faringitis purulen yang disebabkan oleh bakteria. Ia pasti perlu dirawat oleh doktor. Bagi mereka yang terjejas, kord sisi biasanya juga bengkak dan sangat merah. Ini dipanggil faringitis lateral (angina lateralis).

Jika faringitis berlangsung lebih lama daripada tiga bulan, ia dipanggil kronik. Puncanya kemudiannya bukan kuman tetapi, sebagai contoh, merokok berlebihan atau terapi radiasi.

Dalam kes yang jarang berlaku, tonsillitis disebabkan oleh virus. Jika patogennya adalah virus Epstein-Barr yang dipanggil, penyakit itu dipanggil demam kelenjar Pfeiffer.

Penyakit tumor di kawasan tekak juga mungkin.