Tekak, Hidung dan Telinga

Apabila terdapat penyakit tekak, hidung atau telinga, ketiga-tiga bahagian badan biasanya dirawat bersama. Ini disebabkan oleh banyak hubungan yang wujud antara organ-organ penting ini. Apa struktur dan fungsi telinga, hidung dan tekak, penyakit apa yang biasa dan bagaimana mereka didiagnosis dan dirawat oleh doktor telinga, hidung dan tekak?

Struktur dan fungsi telinga, hidung dan tekak

Fungsi telinga kita terkenal: Kami mendengar dengan mereka semua suara yang mengelilingi kita - atau yang kita ingin ada di sekeliling kita, seperti suara di cangkang. Ini adalah bagaimana kita dapat mengorientasikan diri, memberitahu diri kita dan berkomunikasi - tanpa mendengar, hampir mustahil untuk belajar bercakap. Pentingnya pendengaran juga terbukti dalam iklan - pengeluar kereta mengambil kira reka bentuk yang baik. Tersambung ke telinga adalah organ seimbang, tanpanya kita akan menghadapi masalah berjalan tegak. The telinga tengah disambungkan ke bahagian belakang rongga hidung melalui tiub Eustachian - ini membolehkan kita mengimbangi perubahan tekanan udara di telinga tengah dengan menelan, menguap atau menggerakkan rahang kita (yang penting ketika terbang). The hidung adalah untuk berbau - tetapi tidak hanya: sebelum udara yang kita hirup sampai ke paru-paru, udara dibasahi dan disucikan di sini. Deria dari bau and rasa berkait rapat - yang anda perhatikan apabila, misalnya, deria penciuman anda gagal apabila anda mempunyai sejuk dan anda tiba-tiba tidak dapat merasakan apa-apa! Kita biasanya tidak mengetahui seberapa dekat pancaindera dihubungkan - tetapi untuk sinestetik adalah normal bahawa mereka "melihat" bunyi berwarna, misalnya. Sebagai tambahan kepada kaviti oral, kawasan "tekak" juga meliputi kawasan faring, di mana udara yang kita hirup mengalir dari atas melalui hidung ke arah paru-paru dan, sebaliknya, semua makanan mengalir ke arah perut. Bahawa "persimpangan lalu lintas" seperti itu terganggu jelas - batuk yang sesuai ketika menelan adalah "kemalangan jalan raya".

Penyakit telinga, hidung dan tekak.

Tekak, hidung, dan telinga boleh terkena pelbagai penyakit. Beberapa penyakit yang paling biasa dijumpai dalam gambaran keseluruhan di bawah.

telinga

Common jangkitan telinga adakah yang boleh berlaku semasa mandi - keadaan ini biasanya cepat sembuh. Yang lebih berlarutan adalah kehilangan pendengaran, yang boleh berkisar antara kehilangan pendengaran akut - dengan atau tanpa bunyi bising (tinnitus) - kepada pendengaran yang kronik dan teruk. Hilang pendengaran boleh berlaku seawal zaman kanak-kanak atau sebagai kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia pada masa dewasa yang maju. Kebisingan dan kehadiran di konsert yang kuat dapat mempercepat perkembangan hilang pendengaran. Pening and gangguan keseimbangan dapat memiliki latar belakang "normal" - seperti dalam putaran gembira atau di atas kapal - atau menunjukkan penyakit telinga dalam seperti di Penyakit Meniere. Hilang pendengaran and pening juga berlaku dengan ketumbuhan seperti neuroma akustik.

Hidung

Menghidu berlaku dengan mana-mana sejuk or selesema. Selesemagejala seperti juga berlaku dengan banyak zaman kanak-kanak penyakit - yang boleh anda dapatkan ketika dewasa - dan rejan batuk atau kelenjar Pfeiffer demam. Sekiranya anda menghidap kronik rhinitis, anda juga harus memikirkan rumput kering demam sebagai reaksi alahan or sinusitis. Berdengkur boleh disebabkan oleh polip hidung dan boleh menyebabkan apnea tidur, keadaan serius yang boleh menyebabkan serangan jantung!

Tekak

Di samping nafas berbau (mulut berbau) sebagai gejala penyakit di kencing manis, hati penyakit atau masalah pergigian, barah kaviti oral, lidah dan faring sangat berbahaya dan kerap berlaku dengan kronik alkohol and tembakau penyalahgunaan.

Kaedah Peperiksaan

Sebagai tambahan kepada doktor keluarga, pakar telinga, hidung dan tekak adalah orang yang tepat untuk dihubungi sekiranya berlaku penyakit di kawasan ini. Untuk mengetahui penyakit mana yang dihidapinya, doktor mempunyai pelbagai kaedah.

  • Perbualan anamnesis: doktor bertanya mengenai sejarah perubatan. Semua aduan dapat diperkecilkan dengan mengajukan pertanyaan khusus. Oleh itu, kehilangan pendengaran dibezakan antara kehilangan pendengaran akut dan perlahan-lahan meningkatkan kehilangan pendengaran.
  • Pemeriksaan (melihat) dan perkusi (mengetuk): Pemeriksaan mempunyai peranan khas dalam pemeriksaan THT - otoskop, rhinoskop dan laringoskop adalah instrumen penting yang diperlukan oleh doktor untuk melihat di telinga, hidung dan tekak. Hidung yang bengkak mudah dikenali oleh membran mukus yang kemerahan dan bengkak - tetapi mengapa doktor mengetuk dahi atau tulang pipi? Seperti hidung, sinus dan sinus rahang atas dilapisi dengan membran mukus dan mempunyai kaitan dengan hidung melalui mana lendir dan benda asing dikeluarkan. Apabila selaput lendir membengkak, sambungan ini menjadi tersumbat dan sinus tidak lagi dapat membersihkan diri - keradangan berkembang, menyakitkan ketika mengetuk.
  • Ujian: batasan pendengaran, bau dan rasa diuji dengan pelbagai ujian. Oleh itu, seseorang menguji konduksi bunyi di kedua telinga dengan garpu penala; seseorang dapat memeriksa sejauh mana seseorang dapat mendengar dan bunyi mana yang dirasakan seberapa baik.
  • Pemeriksaan elektrofisiologi: untuk mengukur aktiviti saraf pendengaran, organ seimbang atau bertanggungjawab otak kawasan, elektrod kecil dilekatkan pada saluran telinga, gegendang telinga or kepala.
  • Teknik pengimejan: sinar-X, ultrasound, tomografi dikira and pengimejan resonans magnet digunakan apabila terdapat kecurigaan bahawa keradangan atau tumor tidak terhad pada telinga atau hidung, tetapi juga boleh mempengaruhi tulang atau otak.

Langkah-langkah terapeutik

Bergantung pada penyakit, pakar otolaryngologi akan mencadangkan yang sesuai terapi kepada orang yang terjejas. Ini berfungsi untuk menyembuhkan penyakit atau sekurang-kurangnya untuk mengurangkan gejala yang berkaitan dengannya.

telinga

Dalam kes kehilangan pendengaran, alat bantu dengar, yang sering disebut alat pendengaran, digunakan. Pada tahap mana alat pendengaran diperlukan dan bagaimana alat itu harus bergantung pada jenis gangguan pendengaran, pesakit individu dan gaya hidup mereka. Contohnya, terdapat koklea implan dan peranti belakang telinga yang boleh disesuaikan. tekanan pengurangan selalunya bermanfaat untuk tinnitus. Punca fizikal, seperti ketegangan pada tulang belakang serviks, juga harus diperjelaskan.

Hidung

Selain yang terkenal sejuk ubat, aromaterapi juga dapat memberikan kelegaan. Menghirup minyak pati dalam mandi wap juga boleh membantu. Berbeza bantuan boleh digunakan melawan berdengkur, seperti a lidah perentak jantung atau topeng CPAP. Dalam beberapa kes, pembedahan pada septum hidung atau penurunan berat badan untuk obesiti juga menolong.

Tekak

Untuk sakit tekak, perkara utama yang membantu ialah minum banyak cecair. Terutama sekali bijaksana and thyme teh boleh bermanfaat untuk keradangan di kerongkong. Untuk semua barah mulut dan tekak, selain perubatan terapi, sangat penting untuk menyerah rokok dan minum alkohol - terdapat banyak pendekatan yang dibiayai bersama oleh kesihatan syarikat insurans. Sudah tentu, untuk setiap penyakit ada pendekatan khusus dengan ubat atau pembedahan - lebih banyak maklumat boleh didapati di penyakit masing-masing.

Langkah-langkah pencegahan

Pelbagai pencegahan langkah-langkah dapat membantu menjaga kesihatan tekak, hidung dan telinga. Pendengaran dengan baik dapat dilatih, sebagai otak dirangsang oleh pengalaman pendengaran yang berterusan. Ujian pendengaran tepat pada masanya oleh pakar otolaryngologi atau audiolog membantu mencegah kehilangan pendengaran. Oleh kerana kanak-kanak hanya mempunyai peluang untuk belajar bercakap tanpa berlengah-lengah jika mereka didiagnosis dengan cepat, pemeriksaan pendengaran di seluruh negara akan masuk akal. Perlindungan kebisingan sangat penting untuk pendengaran sensitif kanak-kanak, kerana kebisingan latar belakang menyebabkan kepekatan masalah - walaupun untuk orang dewasa, yang pejabatnya terlalu bising. Lindungi hidung anda dari kering, jika tidak, ia tidak lagi dapat membersihkan dan melembapkan udara. Pencuci hidung atau khas air laut semburan hidung boleh tolong. Memeriksa gigi dan mulut anda mukosa membantu mencegah nafas berbau, keradangan dan kanser - gunakan lawatan pergigian separuh tahunan anda untuk pengesanan awal.