Masa Thrombin: Maksud Nilai Makmal

Apakah masa trombin?

Masa trombin adalah nilai makmal yang memeriksa sebahagian daripada pembekuan darah. Ia ditakrifkan sebagai masa yang diperlukan untuk menukar fibrinogen kepada fibrin.

Apabila saluran darah cedera, badan cuba menghentikan pendarahan yang telah berlaku. Hemostasis, juga dikenali sebagai hemostasis primer, adalah langkah pertama dalam proses ini: bahan utusan khas (mediator) mengaktifkan platelet darah (trombosit), yang membentuk palam di tapak dan dengan itu menutup kebocoran.

Walau bagaimanapun, bekuan ini masih agak tidak stabil dan mesti disatukan terlebih dahulu. Di sinilah apa yang dipanggil hemostasis sekunder, atau pembekuan darah, bermula. Ia terdiri daripada rantai tindak balas beberapa faktor pembekuan. Pada penghujung rantai tindak balas ialah fibrin protein berserabut, yang meliputi palam platelet sebagai struktur rangkaian dan dengan itu menstabilkannya. Prekursor fibrin adalah fibrinogen - trombin bertanggungjawab untuk penukarannya menjadi fibrin.

Bilakah masa trombin ditentukan?

Masa trombin: Apakah nilai normal?

Masa trombin ditentukan dari plasma darah, yang dicampur dengan sitrat semasa pengumpulan. Ini menghalang darah daripada membeku sehingga masa ujian. Di makmal, doktor makmal kemudian menambah sedikit trombin. Dia kemudian menentukan masa yang diperlukan untuk fibrin terbentuk, yang biasanya sekitar 20 hingga 38 saat. Walau bagaimanapun, nilai normal mungkin berbeza bergantung pada jumlah trombin yang ditambah.

Bilakah masa trombin dipendekkan?

Masa trombin yang dipendekkan tidak mempunyai kepentingan. Paling banyak, ia boleh menjadi petunjuk kepada sejumlah besar fibrinogen dalam darah (hyperfibrinogenemia).

Bilakah masa trombin dipanjangkan?

Masa trombin yang berpanjangan berlaku dalam kes berikut:

  • Sirosis hati
  • Kolagenosa (penyakit tisu penghubung)
  • Plasmositoma (pelbagai myeloma)
  • Sindrom Nephrotic
  • Neonatus (di sini pemanjangan PTZ tidak mempunyai nilai patologi tetapi normal)
  • peningkatan degradasi fibrin (hiperfibrinolisis) dengan akibat kekurangan fibrinogen
  • peningkatan penggunaan faktor pembekuan darah akibat koagulopati penggunaan (contohnya disebabkan oleh kejutan atau sepsis = "keracunan darah")

Satu lagi sebab biasa untuk PTZ yang berpanjangan ialah penggunaan ubat tertentu seperti penisilin, perencat trombin seperti hirudin, atau heparin. Walaupun dos heparin yang kecil mengakibatkan pemanjangan masa trombin, itulah sebabnya nilai makmal adalah ujian yang sangat baik untuk memeriksa terapi heparin atau untuk mengesan dos berlebihan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya masa trombin diubah?

Dalam kes masa trombin plasma yang berpanjangan, doktor mesti mengetahui punca dan menjelaskan kemungkinan penyakit. Untuk tujuan ini, selalunya perlu untuk menentukan nilai makmal selanjutnya jika ia belum diukur semasa peperiksaan awal.