Terapi Trombolytik untuk Strok dan Serangan Jantung

Apa itu lisis?

Terapi lisis atau lisis (trombolisis) melibatkan pembubaran bekuan darah dalam salur dengan ubat.

Ini boleh berlaku sama ada di tapak di mana bekuan darah terbentuk (trombosis), atau bekuan itu dibawa bersama oleh aliran darah dan menyempitkan atau menyekat aliran darah di tempat lain dalam sistem vaskular (embolisme). Sebagai contoh, trombus yang telah terbentuk di bahagian bawah kaki boleh pecah dan menyebabkan embolisme pulmonari - iaitu, menyekat saluran di dalam paru-paru.

Bilakah anda melakukan lisis?

Terapi lisis dilakukan pada:

  • oklusi vaskular periferal akut (cth. di kaki)
  • infarksi miokardium akut (infarksi miokardium akut)
  • strok iskemia
  • penyakit oklusif arteri periferal kronik (dipanggil "kaki perokok" atau "penyakit pembeli tingkap")
  • embolisme pulmonari

Dengan setiap minit yang berlalu sebelum lisis dimulakan, lebih banyak tisu yang kekurangan bekalan mati. Oleh itu, tetingkap masa tertentu ditetapkan untuk memulakan terapi akut. Jika terapi lisis bermula terlalu lewat, bekuan itu sukar dibubarkan dengan ubat.

Apakah yang dilakukan semasa lisis?

Doktor memberikan ubat melalui akses vena yang sama ada memecahkan bekuan darah secara langsung atau mengaktifkan enzim penguraian badan sendiri (plasminogen). Dalam lebih daripada separuh kes, kapal yang tersumbat dibuka semula dengan cara ini dalam masa 90 minit.

  • Asid acetylsalicylic (ASA) menghalang pengumpulan platelet darah (trombosit) dan dengan itu pembesaran bekuan darah. Oleh itu, kerosakan tisu adalah terhad.
  • Heparin campur tangan dalam sistem pembekuan darah dan menghalang trombus daripada membesar.

Dalam bentuk angioplasti ini, kateter belon yang dipanggil digunakan untuk melebarkan saluran koronari yang tersumbat. Prasyarat, walau bagaimanapun, ialah pusat kardiologi tersedia berdekatan di mana prosedur ini boleh dilakukan. Jika pusat sedemikian jauh lebih daripada 90 minit, terapi lisis awal harus dimulakan di tapak.

Apakah risiko lisis?

Apakah yang perlu saya ketahui selepas lisis?

Selepas terapi trombolytik yang berjaya untuk infarksi miokardium, aritmia jantung sering berlaku. Oleh itu, pesakit dipantau dengan ketat selepas lisis.