Teras | Latihan untuk ankylosing spondylitis

Teras

Penyakit Bekhterev adalah penyakit yang berkembang secara berbeza dari pesakit ke pesakit dan tidak selalu menunjukkan corak yang sama walaupun pada pesakit yang sama. Terdapat fasa di mana gejala dapat dikawal dengan baik dan fasa di mana gejala kadang kala menjadi semakin teruk. Dalam kes terakhir, penyakit ini disebut kambuh.

Kekambuhan juga boleh berbeza-beza intensiti dan jangka masa. Walau bagaimanapun, doktor pada dasarnya membezakan antara dua jenis kambuh pada penyakit Bekhterev. Kambuh setempat: Jenis kambuh ini terhad kepada kawasan badan tertentu.

. kesakitan dan sekatan pergerakan kemudian berlaku hanya secara tempatan pada ketika ini. Kekambuhan umum: Kekambuhan jenis ini mempengaruhi seluruh badan dan, selain sekatan pergerakan dan teruk kesakitan, sering membawa kepada demam, keletihan, keletihan, selesema-tanda seperti dan kemurungan. Panjang kambuh tidak dapat diramalkan dan boleh berkisar antara beberapa hari hingga beberapa minggu.

  1. Teras setempat: Jenis tujahan ini terhad pada kawasan badan tertentu. The kesakitan dan sekatan pergerakan kemudian berlaku hanya secara tempatan pada ketika ini.
  2. Kekambuhan umum: Kekambuhan jenis ini mempengaruhi seluruh badan dan, selain sekatan pergerakan dan kesakitan yang teruk, sering menyebabkan demam, keletihan, keletihan, selesema-tanda seperti dan kemurungan.

Penyakit Bekhterev - gejala yang menyertainya: mata

Simptom penyakit Bekhterev yang sangat biasa adalah keradangan iris di mata (uveitis). Dalam beberapa kes, ini juga merupakan sebab mengapa penyakit Bekhterev akhirnya ditemui uveitis, orang yang terkena mengalami sakit yang tiba-tiba menarik di mata, hipersensitiviti ringan dan kemerahan sebelah mata (penyakit serentak kedua-dua mata biasanya tidak berlaku). Penyakit ini boleh menjadi akut atau kronik, jadi penting untuk melihatnya pakar mata segera sekiranya anda melihat ada gejala.

Doktor biasanya akan merawat mata dengan kortikosteroid untuk melawan keradangan dan mencegah kerosakan kekal. Sebagai peraturan, pesakit yang berumur antara 20 hingga 40 tahun akan mengalami a uveitis menyerang buat pertama kalinya. Tidak dirawat, uveitis boleh menyebabkan kerosakan kekal pada mata dan mengganggu penglihatan. Setelah pesakit pasti didiagnosis dengan penyakit Bekhterev, mata harus diperiksa secara berkala. Dengan rawatan tepat pada masanya, gejala uveitis biasanya mereda selepas beberapa hari.