Otot Tiroid: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot tiroid adalah bahagian dari otot hyoid (infrahyoid) bawah dan diinervasi oleh ansa cervicalis. Ia aktif semasa menelan, menutup laring untuk mengelakkan makanan atau cecair memasuki saluran udara. Oleh itu, gangguan pada otot tiroid boleh berlaku membawa peningkatan menelan.

Apakah otot tiroid?

Otot tiroid adalah otot hyoid (infrahyoid) bawah yang berlaku sekali pada setiap separuh badan. Otot infrahyoid juga merangkumi otot omohyoideus, otot sternohyoideus, dan otot stylohyoideus. Rakan mereka di atas tulang hyoid diwakili oleh otot suprahyoid. Kedua-dua kumpulan mesti membuat kontrak penyelarasan antara satu sama lain semasa proses menelan. Bekalan saraf biasa melalui ansa cervicalis membantu memastikannya penyelarasan berjaya. Otot thyrohyoid berhutang namanya dengan fakta bahawa ia membentuk hubungan antara tulang hyoid (Os hyoideum) dan tiroid rawan. Nama kuno untuk tiroid rawan daripada laring adalah "tiroid". Walaupun namanya, yang sering menyesatkan orang awam, otot tiroid tidak berkaitan dengan otot kelenjar tiroid (kelenjar tiroid).

Anatomi dan struktur

Asal otot tiroid adalah pada laring, di mana ia timbul dari tiroid rawan (cartilago thyroidea). Sebagai tambahan kepada rawan tiroid, laring mempunyai empat struktur tulang rawan yang lain. Cartilago thyroidea adalah antara yang besar dan mempunyai takik serong, yang disebut anatomi linea obliqua. Ia memberikan sokongan untuk otot. Otot thyrohyoid melekat pada tulang hyoid (Os hyoideum), di mana ia melekat pada tanduk yang lebih besar (Cornu majus). Pangkal otot tiroid adalah segi empat. Tisu terdiri daripada serat individu yang sesuai dengan sel otot. Myofibril nipis meluas melalui gentian memanjang, yang terbahagi kepada sarcomeres. Setiap sarcomere mampu memendekkan sendiri. Sepanjang keseluruhan serat, proses ini mengakibatkan pengecutan otot. Pemeliharaan saraf dalam proses ini berasal dari ansa cervicalis, yang bermula pada plexus serviks dan merupakan gelung saraf dalam leher. Seratnya berasal dari tulang belakang saraf dari serviks pertama hingga ketiga saraf tunjang segmen (C1-C3).

Fungsi dan Tugas

Semasa proses menelan, fungsi otot tiroid adalah melindungi trakea dari kemasukan cecair dan makanan. Tindakan menelan terdiri daripada empat fasa yang dapat ditentukan. Pada fasa penyediaan oral, gigi mengisar makanan, mencampurkannya air liur dihasilkan oleh kelenjar oral dan faring mukosa. Fasa pengangkutan lisan menggunakan lidah otot untuk menekan lidah ke atas lelangit dan mengalihkan makanan ke faring. Otot hyoglossus dan styloglossus sangat aktif dalam proses ini. Selepas itu, lif dan tensor palatine menggerakkan lelangit lembut ke atas untuk menutup pintu masuk kepada hidung bersama-sama dengan bonjolan anulus Passavant. Langkah ini menandakan permulaan fasa pengangkutan faring dalam proses menelan. The lipatan vokal (labia vocalia) dan injap nafas tutup, sementara tulang hyoid (os hyoideum) dan laring mengangkat. Proses ini juga dikenali sebagai elevasi laring. Semasa proses ini, otot tiroid mengangkat laring dan menggerakkannya secara proporsional lebih dekat ke tulang hyoid. Bersama-sama, otot digastrik, otot mylohyoid, dan otot stylohyoid juga menarik tulang hyoid ke atas untuk membantu pergerakan ke atas. Dengan cara ini, otot tiroid dan otot lain yang terlibat menghalang cecair atau makanan memasuki trakea. Untuk melengkapkan fasa pengangkutan faring dalam tindakan menelan, otot penyempit faring tengah dan bawah (musculus constrictor pharyngis medius dan musculus constrictor pharyngis inferior) terus mendorong makanan ke belakang ke dalam faring sehingga memasuki esofagus, di mana ia akhirnya tiba di perut selepas 8 hingga 20 saat sebagai bahagian pengangkutan esofagus.

Penyakit

Sekiranya otot tiroid tidak dapat menaikkan laring semasa menelan dan dengan itu menyumbang kepada penutupan trakea, peningkatan menelan mungkin berlaku. Ini menyebabkan bahan cecair atau pepejal memasuki saluran udara dan mencetuskan a batuk refleks. Sekiranya ini tidak cukup kuat (atau terganggu), bahan itu boleh masuk ke dalam paru-paru. Perubatan memanggil proses ini aspirasi badan asing. Oleh kerana struktur anatomi saluran pernafasan, badan asing memasuki pokok bronkus kanan lebih kerap, kerana jalan masuknya lebih curam daripada jalan menuju pokok bronkus kiri. Makanan dan cecair yang tertelan boleh merosakkan tisu halus sistem pernafasan. Selain itu, mereka membawa risiko menyebabkan jangkitan. Oleh itu, doktor biasanya menggunakan endoskopi untuk membuang benda asing. Dengan berbuat demikian, mereka memasukkan instrumen melalui mulut dan juga saluran pernafasan. Gangguan otot tiroid sering disertai dengan keluhan lain, kerana otot kecil di mulut dan leher kawasan tidak hanya berdekatan secara anatomi, tetapi juga saling berkaitan secara neuron. Ansa cervicalis menginervasi otot tiroid dan tiga otot infrahyoid lain - lesi pada gelung saraf ini mempengaruhi keseluruhan kumpulan otot. Sekiranya saluran saraf rosak sebelum keluar dari saraf tunjang, bergantung pada tahap kerosakan, mungkin terdapat lumpuh yang meluas pada semua bahagian badan di bawah kecederaan. Saraf tunjang lesi disebabkan oleh tumor, cakera herniated dan kecederaan vertebra, misalnya. Karsinoma laring juga boleh mempengaruhi otot tiroid. Dalam kes ini, yang besar-besaran sama ada mempengaruhi otot secara langsung atau menghalangi serat saraf yang menggegarkan otot infrahyoid.