Kanser Tiroid: Prognosis & Terapi

Gambaran ringkas

  • Prognosis: Bergantung pada jenis dan perkembangan kanser; prognosis yang buruk dalam bentuk anaplastik, bentuk lain dengan terapi mempunyai kadar penyembuhan dan kelangsungan hidup yang baik
  • Gejala: Pada mulanya tiada gejala; kemudian serak, kesukaran bernafas dan menelan; nodus limfa bengkak; mungkin bengkak leher; bentuk medula: Kekejangan, gangguan deria, cirit-birit yang teruk.
  • Punca dan faktor risiko: Tidak diketahui dalam banyak kes; sinaran mengion, pembebasan radioaktiviti, sinaran perubatan leher sebagai risiko, juga kekurangan iodin dan goiter; pewarisan keluarga mungkin
  • Diagnosis: sejarah perubatan, palpasi leher; ultrasound; scintigraphy; x-ray, tomografi berkomputer, dan pengimejan resonans magnetik; sampel tisu dan pemeriksaan struktur yang tidak normal; keputusan darah
  • Rawatan: pembedahan (biasanya membuang kelenjar tiroid), terapi radioiodin, jarang radiasi, jarang kemoterapi, bergantung kepada jenis kanser
  • Pencegahan: Elakkan kekurangan iodin, cth. dengan garam meja beryodium; langkah perlindungan apabila mengendalikan sinaran mengion; tablet iodin, cth. sekiranya berlaku kemalangan reaktor.

Apa itu barah tiroid?

Apakah bentuk yang berbeza?

Terdapat jenis sel yang berbeza dalam kelenjar tiroid dengan tugas yang berbeza. Bergantung pada jenis sel mana tumor timbul dan bagaimana ia tumbuh, pakar perubatan membezakan antara pelbagai jenis kanser tiroid. Majoriti semua kanser tiroid boleh dikelaskan sebagai salah satu daripada empat jenis berikut:

  • Kanser tiroid papillary: kira-kira 60 hingga 80 peratus daripada semua kes kanser tiroid
  • Karsinoma tiroid folikular: Kira-kira sepuluh hingga 30 peratus
  • Karsinoma tiroid medula (karsinoma sel C, MTC): Kira-kira lima peratus
  • Karsinoma tiroid anaplastik: Kira-kira lima peratus

Karsinoma tiroid papillary, folikular dan anaplastik semuanya berasal daripada sel tiroid yang menghasilkan hormon (tirosit): Dua jenis tumor pertama (karsinoma tiroid papillary dan folikular) juga dirujuk sebagai "dibezakan." Ini kerana di sini sel-sel kanser masih sebahagian besarnya menyerupai thyrocytes yang sihat. Sesetengah sel jenis folikel walaupun masih menghasilkan hormon tiroid.

Sebaliknya, karsinoma tiroid anaplastik adalah "tidak dibezakan": sel-selnya telah kehilangan semua persamaan dengan sel tiroid normal dan tidak lagi berkelakuan seperti mereka.

Karsinoma tiroid papillary

Karsinoma tiroid papillary adalah jenis kanser tiroid yang paling biasa, menyumbang sehingga kira-kira 80 peratus. Ia dicirikan oleh pertumbuhan seperti ketuat (papillae). Di samping itu, sel-sel kanser di sini merebak secara keutamaan melalui sistem limfa (metastasis limfogenik). Oleh itu, nodus limfa di leher sering terjejas oleh kanser.

Wanita mengalami karsinoma tiroid papillary dengan ketara lebih kerap daripada lelaki.

Karsinoma tiroid folikular

Karsinoma tiroid folikular adalah bentuk kedua paling biasa kanser tiroid. Dalam kes ini, struktur vesikular (folikular) terbentuk dalam kelenjar tiroid. Sel-sel kanser merebak terutamanya melalui darah (metastasis hematogen) - selalunya ke otak atau paru-paru.

Karsinoma tiroid folikular juga memberi kesan terutamanya kepada wanita.

Karsinoma tiroid medula

Karsinoma tiroid medula (juga dipanggil karsinoma sel C), seperti yang dinyatakan di atas, tidak timbul daripada sel tiroid yang menghasilkan hormon (tirosit), tetapi berkembang daripada sel-sel yang dipanggil. Ini sangat khusus dan hanya menghasilkan hormon kalsitonin, yang sangat penting untuk pengawalan keseimbangan fosfat dan kalsium.

Kanser tiroid jenis ini memberi kesan sama rata kepada lelaki dan wanita.

Karsinoma tiroid anaplastik

Karsinoma tiroid anaplastik adalah jenis kanser tiroid yang paling jarang dan agak berbeza daripada yang lain. Tumor yang tidak dibezakan tumbuh dengan cepat dan agresif dan oleh itu sukar disembuhkan - jangka hayat mereka yang terjejas adalah sangat rendah. Wanita dan lelaki berkemungkinan sama menghidap bentuk kanser tiroid ini.

Nod dalam kelenjar tiroid jarang menjadi kanser

Ramai orang mempunyai nodul dalam kelenjar tiroid. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, mereka bukan kanser tiroid, tetapi tumor jinak (selalunya adenoma tiroid). Walaupun tumor seperti itu juga tumbuh secara tidak terkawal, ia tidak menyerang tisu sekeliling seperti yang dilakukan oleh tumor malignan (kanser tiroid).

Kekerapan

Secara umum, penyakit kelenjar tiroid adalah biasa di Jerman, Austria dan Switzerland. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, penyakit ini adalah jinak. Kanser tiroid, sebaliknya, jarang berlaku, dan wanita lebih berkemungkinan besar untuk mengembangkan karsinoma tiroid berbanding lelaki.

Kursus penyakit dan prognosis

Kadar penyembuhan kanser tiroid dan jangka hayat bergantung pada jenis kanser tiroid yang ada dan tahap lanjut penyakit itu.

Karsinoma tiroid papillary mempunyai prospek penyembuhan terbaik berbanding jenis kanser tiroid yang lain. Sepuluh tahun selepas rawatan, lebih 90 peratus daripada mereka yang terjejas masih hidup.

Kanser tiroid folikular juga mempunyai prognosis yang agak baik: kadar kelangsungan hidup sepuluh tahun adalah kira-kira 50 hingga 95 peratus - bergantung pada sejauh mana kanser telah merebak ke tisu sekeliling.

Orang yang menghidap kanser tiroid medula mempunyai prognosis yang agak teruk. Di sini, kadar kelangsungan hidup sepuluh tahun adalah kira-kira 50 peratus jika sudah ada metastasis jauh. Jika kanser terhad kepada kelenjar tiroid, kadar kelangsungan hidup sepuluh tahun adalah sehingga 95 peratus.

Malangnya, karsinoma tiroid anaplastik hampir tidak dapat diubati mengikut pengetahuan perubatan semasa. Masa hidup median bagi mereka yang terjejas adalah hanya kira-kira enam bulan selepas diagnosis.

Perlu diingatkan bahawa semua angka ini adalah nilai purata. Jangka hayat dalam kes individu biasanya berbeza dengan ketara daripada nilai yang diberikan di sini.

Penjagaan selepas kanser tiroid

Di samping itu, pelbagai nilai darah boleh diukur dengan kerap yang hanya dihasilkan oleh tisu tiroid - jika ia boleh dikesan semula selepas penyingkiran lengkap tiroid, ini menunjukkan pertumbuhan tumor yang diperbaharui. Nilai makmal ini dikenali sebagai penanda tumor. Kepentingan khusus ialah calcitonin (dalam karsinoma tiroid medula) dan tiroglobulin (dalam kanser tiroid papillary dan folikel).

Gejala

Anda boleh membaca semua yang penting tentang tanda-tanda tipikal kanser tiroid dalam artikel Kanser Tiroid - Gejala.

Sebab dan faktor risiko

Tidak semua punca kanser tiroid telah dijelaskan sepenuhnya sehingga kini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petunjuk untuk perkembangan tumor tersebut - juga berkaitan dengan faktor yang meningkatkan risiko penyakit. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara pelbagai jenis karsinoma tiroid.

Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, penyakit ini berkembang secara spontan tanpa sebab yang jelas.

Radiasi pengion