Nodul tiroid: Punca & rawatan

Gambaran ringkas

 • Definisi: percambahan sel dan/atau pembesaran sel dalam kelenjar tiroid. Nod "panas" ("hangat") menghasilkan hormon tiroid, nod "sejuk" tidak.
 • Simptom: dengan nod yang lebih besar, masalah menelan, serak, perlu membersihkan tekak, rasa tekanan umum dalam tekak. Mungkin sakit apabila tekanan langsung dikenakan pada nod. Gejala tidak langsung dengan nod panas: Peningkatan pengeluaran hormon menyebabkan gejala hipertiroidisme.
 • Punca: termasuk neoplasma tisu jinak dalam kelenjar tiroid (terutamanya adenoma autonomi - biasanya disebabkan oleh kekurangan iodin), sista, jarang kanser tiroid atau metastasis.
 • Bila nak jumpa doktor? Setiap kali anda melihat perubahan nodular dalam kelenjar tiroid. Hanya doktor yang boleh memberitahu jika rawatan diperlukan.
 • Diagnosis: perundingan awal, pemeriksaan fizikal, pemeriksaan ultrasound, scintigraphy untuk nodul yang lebih besar, sampel tisu (biopsi) untuk nodul sejuk.
 • Pencegahan: Diet kaya iodin dengan banyak ikan laut dan garam meja beryodium (tidak digalakkan sekiranya hipertiroidisme!). Wanita hamil menerima tablet iodin.

Nodul tiroid: Berbahaya atau tidak?

Kebanyakan nodul tiroid tidak berbahaya. Ini terutama berlaku untuk nodul panas (menghasilkan hormon). Untuk nodul sejuk (tidak aktif), risiko kanser agak lebih tinggi, iaitu kira-kira empat peratus. Secara keseluruhan, kurang daripada satu peratus daripada semua nodul tiroid adalah malignan.

Nodul tiroid: Definisi

Nodul tiroid berkembang apabila sel-sel di kawasan individu organ penghasil hormon membiak dan/atau membesar. Sesetengah nodul tumbuh hanya pada tahap yang terhad, manakala yang lain tumbuh lebih besar dan lebih besar. Walau bagaimanapun, nodul tiroid juga boleh mundur dengan sendirinya.

Nodul tiroid: Kekerapan

Nodul dalam kelenjar tiroid sangat biasa dan menjadi lebih kerap dengan peningkatan usia. Secara keseluruhan, kira-kira 30 peratus orang dewasa menunjukkan perubahan nodular dalam kelenjar penghasil hormon, dan pada orang yang berumur lebih dari 65 tahun, angka itu lebih daripada 50 peratus.

Wanita empat kali lebih berkemungkinan terkena nodul tiroid berbanding lelaki.

Dalam kira-kira sepuluh peratus kes, nodul tiroid berlaku bersama-sama dengan goiter.

Nodul sejuk, nodul panas

Pembezaan nodul tiroid kepada "panas" atau "sejuk" tidak ada kaitan dengan suhunya. Sebaliknya, ia adalah mengenai aktiviti nodul, iaitu, sama ada ia menghasilkan hormon atau tidak.

 • Nod panas: Jika lebih banyak hormon dihasilkan dalam nodul tiroid berbanding tisu tiroid yang lain, ia adalah nodul panas atau hangat.

Dari manakah istilah "panas" dan "sejuk" berasal?

Istilah "panas" dan "sejuk" untuk nodul tiroid berasal dari scintigraphy - pemeriksaan perubatan nuklear yang boleh membezakan antara dua jenis nodul tiroid:

Untuk pemeriksaan, pesakit disuntik dengan cecair yang mengandungi iodin radioaktif, yang memasuki kelenjar tiroid dengan darah. Nodul tiroid yang menghasilkan hormon memerlukan banyak iodin. Oleh itu, iodin radioaktif yang disuntik lebih banyak terkumpul di kawasan tisu ini. Ia mereput, memancarkan sinar radioaktif yang boleh dikesan oleh kamera khas - kawasan kelenjar tiroid yang terjejas muncul dalam imej sebagai zon kuning-merah, iaitu dalam warna hangat.

Nodul tiroid: Gejala

Setiap nodul tiroid bermula kecil. Sesetengah nodul tumbuh secara berterusan sehingga akhirnya menjadi sangat besar sehingga menyebabkan masalah menelan, serak, keperluan untuk membersihkan kerongkong, atau perasaan tekanan umum di dalam kerongkong.

Menekan terus pada nodul boleh menyakitkan. Terutama jika nodul berkembang sebagai sebahagian daripada struma nodosa, di mana kelenjar tiroid diperbesarkan secara keseluruhan, gejala yang menyakitkan boleh berlaku.

Biasanya, nodul tiroid tumbuh sangat perlahan dan tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan untuk masa yang lama. Oleh itu, ia biasanya ditemui sebagai penemuan sampingan semasa peperiksaan rutin. Walau bagaimanapun, nodul panas secara tidak langsung boleh menyebabkan gejala jika ia membawa kepada peningkatan pengeluaran hormon. Dalam kes itu, gejala yang sama muncul seperti dalam hipertiroidisme.

Nodul tiroid: Punca

 • Neoplasma tisu jinak dalam kelenjar tiroid (paling biasa adenoma, kurang biasa lipoma, teratoma atau hemangioma).
 • Sista: Rongga berisi cecair ini selalunya berkembang apabila tisu tiroid tumbuh.
 • Kanser tiroid: Di Jerman, dianggarkan kurang daripada satu peratus daripada semua nodul tiroid adalah malignan - nodul panas hampir tidak pernah, nodul sejuk agak lebih kerap, tetapi masih jarang berlaku secara keseluruhan.
 • Metastasis: Kanser lain dalam badan boleh membentuk tumor anak perempuan dalam tiroid. Nodul tiroid malignan seperti itu boleh berkembang, contohnya, dalam kanser payudara, kanser paru-paru, dan kanser kolon.
 • Tumor leher: tumor tempatan di leher boleh berkembang menjadi kelenjar tiroid.

Adenoma autonomi

Jika kelenjar tiroid menerima terlalu sedikit iodin, ia merembeskan perangsang pertumbuhan. Akibatnya, sel tiroid membiak. Di samping itu, apabila kekurangan iodin, kelenjar pituitari mengeluarkan hormon yang merangsang pengeluaran hormon tiroid (hormon perangsang tiroid, TSH). Tahap TSH yang meningkat menyebabkan sel tiroid membesar – mengakibatkan tumor tiroid jinak yang menghasilkan hormon tiroid secara tidak terkawal (adenoma autonomi).

Walaupun bekalan iodin orang di Jerman telah bertambah baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, nodul tiroid yang disebabkan oleh kekurangan iodin masih kerap berlaku.

Adenoma autonomi juga boleh berpunca daripada perubahan genetik tertentu (mutasi): Tapak dok (reseptor) TSH mungkin diubah disebabkan mutasi sedemikian rupa sehingga pengeluaran hormon meningkat lebih jauh dan tidak terkawal.

Nodul tiroid: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Nodul tiroid: Apa yang doktor lakukan?

Terutama pada pesakit yang lebih tua, pengamal am kerap memeriksa paras tiroid (TSH, T3/T4, calcitonin) dalam darah. Jika dia perasan kelainan, pemeriksaan lanjut akan menyusul.

Walau bagaimanapun, memandangkan nodul tiroid selalunya tidak menyebabkan sebarang perubahan dalam keseimbangan hormon, anda harus memeriksa tiroid anda dari semasa ke semasa walaupun nilai darah adalah normal.

Diagnosa

Langkah pertama dalam diagnosis ialah mengambil sejarah perubatan anda (anamenes) semasa perundingan awal. Doktor akan bertanya kepada anda pelbagai soalan seperti:

 • Bilakah anda mula-mula melihat perubahan di kawasan tiroid?
 • Adakah nodul tumbuh sejak itu?
 • Apakah aduan yang anda alami (cth, gangguan tidur, kegelisahan, dsb.)?

Ia amat penting untuk membezakan nodul malignan daripada benigna. Oleh itu, semua faktor yang meningkatkan risiko kanser tiroid juga mesti ditanya:

 • Adakah kanser tiroid pernah berlaku dalam kalangan saudara terdekat?
 • Adakah ketulan itu tumbuh dengan cepat?
 • Adakah anda mengalami masalah serak, batuk atau pernafasan?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Ini melibatkan doktor meraba kelenjar tiroid. Dia memberi perhatian khusus kepada tanda-tanda perubahan malignan, seperti permukaan nodul beralun atau kebolehpindahan nodul yang lemah apabila menelan. Nodus limfa juga diraba untuk bengkak.

Pemeriksaan fizikal diikuti dengan pemeriksaan ultrasound (sonografi). Seorang doktor yang berpengalaman boleh mengesan nod sekecil tiga milimeter. Jika ketulan lebih besar daripada satu sentimeter atau nilai darah menunjukkan ketidakseimbangan hormon, scintigraphy adalah dinasihatkan. Pemeriksaan ini membolehkan doktor menentukan sama ada nodul itu panas (menghasilkan hormon) atau sejuk (tidak aktif).

Rawatan

Dengan nilai tiroid yang normal dan nodul yang kecil dan tidak berbahaya, tiada rawatan diperlukan pada mulanya. Walau bagaimanapun, seseorang harus memeriksa kelenjar tiroid secara berkala oleh pakar. Ini adalah satu-satunya cara untuk memeriksa sama ada nodul tiroid semakin besar dan sama ada prestasi kelenjar tiroid berubah.

Jika doktor memutuskan bahawa rawatan adalah perlu, tiga pilihan rawatan tersedia:

 • Pembedahan: ini melibatkan pengangkatan sama ada keseluruhan kelenjar tiroid (tiroidektomi subtotal), hanya satu lobus kelenjar tiroid (hemithyroidectomy), atau hanya nodul tiroid itu sendiri. Pembedahan boleh dilakukan secara terbuka atau laparoskopi (invasif minimum, dengan refleksi). Campur tangan pembedahan berguna jika nodul tiroid disyaki kanser atau jika kelenjar tiroid membesar dengan teruk (goiter, goiter).
 • Rawatan ubat: Ia hanya boleh dilakukan untuk nodul kecil dan sejuk. Pesakit menerima hormon tiroid, biasanya digabungkan dengan iodin. Ubat-ubatan menghalang pertumbuhan tisu kelenjar. Walau bagaimanapun, jika nodul lebih besar dan menyebabkan ketidakselesaan, rawatan ini biasanya tidak berguna lagi.

Nodul tiroid: Prognosis

Dengan rawatan yang betul, nodul tiroid jinak biasanya boleh disembuhkan. Walau bagaimanapun, tumor tiroid malignan juga biasanya mempunyai prognosis yang baik.

Nodul tiroid: Apa yang boleh anda lakukan sendiri

Diet yang kaya dengan iodin boleh mencegah penyakit tiroid. Iodin didapati, sebagai contoh, dalam ikan laut dan garam meja beryodium. Memandangkan Jerman adalah salah satu kawasan kekurangan iodin, anda harus memastikan bahawa anda sentiasa mendapat cukup iodin dalam diet anda. Cara paling mudah untuk melakukan ini ialah menggunakan garam meja beryodium.

Jika anda mengikuti cadangan ini, anda sudah melakukan banyak perkara untuk mencegah nodul tiroid.