Nilai tiroid: Apa yang mereka tunjukkan

Apakah tahap tiroid?

Pengeluaran hormon kelenjar tiroid diselaraskan dengan permintaan masing-masing dalam interaksi dengan kelenjar pituitari. Oleh itu, nilai tiroid dalam darah menunjukkan bukan sahaja bagaimana kelenjar tiroid itu sendiri berfungsi, tetapi juga sama ada dan sejauh mana gelung kawalan berfungsi.

Perbezaan dibuat antara TSH yang dihasilkan dalam kelenjar pituitari (“paras tiroid pusat”) dan hormon T3 dan T4 yang dihasilkan dalam kelenjar tiroid (“paras tiroid periferal”).

Tahap TSH

TSH (hormon perangsang tiroid = thyrotropin) dirembeskan oleh kelenjar pituitari dan sampai ke kelenjar tiroid bersama darah. Di sana ia merangsang pengambilan iodin dan pengeluaran T4 dan T3. Jika kepekatan kedua-dua hormon tiroid ini dalam darah meningkat, pengeluaran TSH berkurangan kerana kelenjar tiroid perlu kurang dirangsang. Oleh itu, kelenjar pituitari dan kelenjar tiroid saling berkaitan.

Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel nilai TSH!

T3 dan T4

Separuh hayat biologi T3 adalah kira-kira 19 jam: Selepas tempoh ini, separuh daripada jumlah asal hormon telah terdegradasi. Sebaliknya, T4 mempunyai separuh hayat biologi kira-kira 190 jam. Di samping itu, kira-kira tiga kali lebih banyak T4 daripada T3 beredar dalam darah.

Kesan T3 dan T4

Hormon tiroid mengawal metabolisme dalam pelbagai cara dengan mempengaruhi sintesis pelbagai protein dalam sel badan. Mereka juga menggalakkan rembesan hormon dalam organ tertentu, contohnya dalam pankreas dan kelenjar adrenal. Pada zaman kanak-kanak, hormon tiroid sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak. Secara ringkasnya, kesan utama hormon tiroid adalah seperti berikut:

 • Meningkatkan aktiviti metabolik semasa rehat (kadar metabolisme basal) dan dengan itu penggunaan oksigen.
 • Menggalakkan sintesis protein, metabolisme karbohidrat dan lemak
 • @ Kawal selia keseimbangan haba dan suhu badan
 • Menggalakkan pertumbuhan, terutamanya sistem saraf dan rangka dalam perkembangan embrio dan kanak-kanak.
 • peningkatan perkumuhan kolesterol

Bilakah tahap tiroid ditentukan?

Hormon tiroid ditentukan untuk masalah berikut:

 • Adakah terdapat hipotiroidisme atau hipertiroidisme?
 • Dalam kes hipertiroidisme atau hipotiroidisme, adakah gelung kawalan hormon dengan kelenjar pituitari terganggu?
 • Adakah terdapat kekurangan aktiviti kelenjar pituitari?
 • Adakah kelenjar tiroid meradang?
 • Adakah hipotiroidisme dirawat dengan jumlah hormon yang betul?

Tambahan pula, TSH ditentukan sebelum setiap pembedahan (toleransi anestesia!) serta sebelum setiap pemeriksaan radiologi dengan media kontras yang mengandungi iodin. Nilai ini sahaja biasanya mencukupi di sini, kerana ia juga berubah dengan gangguan fungsi tiroid.

Nilai darah: tiroid dan kelenjar pituitari

Nilai tiroid

Nilai normal (serum darah)

TSH-basal

0.27 – 4.20 µIU/ml

T3 percuma (fT3)

2.5 – 4.4 ng/l (3.9-6.7 pmol/l)

Jumlah T3

0.8 – 1.8 µg/l (1.2-2.8 nmol/l)

T4 percuma (fT4)

9.9 – 16 ng/l (12.7-20.8 pmol/l)

Jumlah T4

56 – 123 µg/l (72-158 nmol/l)

Walau bagaimanapun, julat rujukan ini mungkin berbeza dari makmal ke makmal kerana ia menggunakan kaedah pengukuran yang berbeza. Pada kanak-kanak, nilai standard yang lebih tinggi digunakan bergantung pada umur; pada orang tua, nilai yang lebih rendah cenderung digunakan.

Dalam amalan, doktor tidak selalu menentukan semua nilai tiroid. Sebagai contoh, nilai TSH adalah mencukupi untuk mengecualikan gangguan tiroid primer. Di samping itu, nilai hormon tiroid bebas adalah lebih bermaklumat daripada jumlah nilai, kerana hanya yang pertama aktif secara biologi. Untuk menentukan hipotiroidisme, doktor biasanya menentukan tahap TSH dan fT4. Untuk diagnosis hipertiroidisme, TSH, fT4 dan fT3 adalah penting.

Bilakah nilai tiroid meningkat atau menurun?

Kadangkala, bagaimanapun, kelenjar pituitari juga menghasilkan TSH yang tidak mencukupi (dan hormon lain). Ini dipanggil kekurangan pituitari. Jarang sekali, tumor dalam kelenjar pituitari juga boleh menghasilkan terlalu banyak TSH. Jika nilai TSH diubah, T3 dan T4 juga ditentukan. Ini menghasilkan konstelasi tipikal nilai tiroid dalam penyakit yang berbeza:

TSH meningkat, T3 dan T4 menurun.

Buruj ini menunjukkan tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme). Nilai T3 dan T4 berkurangan kerana kelenjar tiroid menghasilkan jumlah kedua-dua hormon yang tidak mencukupi. Sebagai tindak balas, kelenjar pituitari cuba meningkatkan fungsi tiroid dengan peningkatan rembesan TSH. Hipotiroidisme berlaku terutamanya dalam penyakit tiroid autoimun (seperti tiroiditis Hashimoto).

TSH menurun, T3 dan T4 meningkat

 • Penyakit Graves atau tiroiditis dalam episod akut
 • adenoma tiroid penghasil hormon autonomi ("nodul panas")
 • pembesaran tiroid (goiter, "goiter")

TSH meningkat/berkurang, T3 dan T4 normal

Dalam kes hipotiroidisme permulaan (terpendam) atau hipertiroidisme, kelenjar tiroid juga terganggu. Walau bagaimanapun, nilai T3 dan T4 adalah (masih) normal kerana kelenjar pituitari mengatasinya dengan meningkatkan atau menurunkan nilai TSH.

TSH menurun, T3 dan T4 menurun

Buruj nilai ini menunjukkan hipofungsi kelenjar pituitari yang jarang berlaku (lebih tepat: kekurangan pituitari anterior). Ia sepatutnya menghasilkan lebih TSH jika T3 dan T4 terlalu rendah. Walau bagaimanapun, ini tidak mungkin dengan hipofungsi kelenjar pituitari.

TSH normal/meningkat, T3 dan T4 meningkat.

Dalam kes hiperfungsi pituitari, sebaliknya berlaku: kelenjar pituitari tidak mengurangkan rembesan TSH apabila tahap T3 dan T4 meningkat. Kadangkala ia menghasilkan lebih TSH (contohnya kerana tumor), maka nilai TSH dalam darah juga meningkat. Seperti hipofungsi kelenjar pituitari, hiperfungsi juga sangat jarang berlaku.

Satu lagi keadaan boleh meningkatkan TSH, serta tahap T3 dan T4: Rintangan hormon tiroid. Dalam penyakit keturunan yang sangat jarang ini, gen reseptor T3 diubah dan rosak.

Mungkin juga tahap hanya satu daripada hormon T3 atau T4 diubah. Pada peringkat awal hipertiroidisme, sebagai contoh, T3 meningkat tetapi T4 tidak. Dalam kekurangan iodin yang melampau, T3 dinaikkan tetapi T4 berkurangan.

Nilai tiroid yang diubah: Apa yang perlu dilakukan?

Jika satu atau lebih nilai tiroid diubah, pakar endokrinologi (pakar dalam gangguan hormon) harus memulakan siasatan lanjut untuk menentukan puncanya.

Dalam kebanyakan kes, sonografi (pemeriksaan ultrabunyi) kelenjar tiroid dilakukan terlebih dahulu untuk memeriksa strukturnya dengan lebih teliti. Ini boleh mendedahkan perubahan dalam saiz dan keadaan. Di samping itu, aktiviti metabolik kelenjar tiroid boleh ditentukan oleh scintigraphy yang dipanggil. Kadangkala kelenjar tiroid juga mesti dicucuk untuk mendapatkan sampel tisu - contohnya, jika kanser disyaki.

Jika punca perubahan nilai tiroid telah dijumpai, dalam banyak kes terapi dengan ubat boleh dimulakan.