Gejala Gigitan Tick: Bagaimana Mengenali Gigitan!

Gejala gigitan kutu umum

Gigitan kutu perlu dirawat dengan cepat dan betul dan kemudian diperhatikan untuk tanda-tanda jangkitan. Tetapi bagaimana gigitan kutu boleh dikenali? Adakah terdapat gejala gigitan kutu biasa?

Adalah mudah untuk melihat gigitan kutu apabila kutu masih melekat pada kulit, berpaut dan menghisap darah. Parasit adalah araknid bulat dengan kepala kecil dan perisai dorsal yang besar.

Walaupun gigitan kutu dan kawasan sekitarnya kelihatan tidak berbahaya, anda harus memerhati tapak pada hari-hari berikutnya untuk sebarang perubahan – ia boleh menunjukkan jangkitan. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah menandakan tapak tusukan dengan pen kalis air.

Gejala gigitan kutu yang menunjukkan jangkitan

Walau bagaimanapun, kejadian demam selepas gigitan kutu juga boleh menunjukkan jangkitan dengan virus TBE (patogen meningoencephalitis awal musim panas), yang juga boleh disebarkan oleh penghisap darah kecil. Tempat tusukan biasanya tidak gatal. Juga tiada gejala gigitan kutu khusus lain di sekitar tapak gigitan. Walau bagaimanapun, gejala seperti keletihan, sakit kepala dan sakit pada anggota badan sering berlaku dengan TBE.

Gejala gigitan kutu: lumpuh