Pembuangan Tandakan: Cara Melakukannya dan Perkara yang Perlu Dielakkan

Buang kutu: bertindak balas dengan cepat

Bagaimanakah cara saya mengalih keluar kutu?

Anda boleh mengeluarkan kutu dengan menggunakan forsep kutu khas dari farmasi atau pinset runcing. Gunakan ini untuk menangkap kutu di kepala, tepat di atas kulit anda. Pegang tanda dengan cara ini selama kira-kira 60 saat. Selalunya, kutu kemudiannya akan mengeluarkan alat pengikatnya dari kulit dengan sendirinya. Jika ini tidak berlaku, anda mesti mengeluarkan kutu secara aktif:

Jika anda tidak mempunyai pinset atau forsep kutu di tangan, anda boleh cuba tolak jarum di bawah alat mulut kutu. Kemudian anda boleh dengan berhati-hati mengungkit kutu keluar dari kulit.

Selepas berjaya mengeluarkan kutu, anda harus membersihkan kawasan yang terjejas dengan disinfektan. Ini akan mengelakkan gigitan daripada dijangkiti. Jika anda tidak mempunyai pembasmi kuman di tangan, gunakan sabun dan air untuk bilas dengan bersih.

Buang kutu: kad semak

Kad tanda ialah kad plastik rata dengan lekukan kecil. Saiznya yang kecil menjadikannya mudah dibawa ke mana-mana (seperti semasa mendaki). Kad tanda boleh didapati di farmasi dan banyak kedai ubat.

Daripada kad tanda "biasa", anda juga boleh membeli kad tanda dengan kaca pembesar. Ia mempunyai kelebihan yang boleh anda gunakan untuk melihat dengan teliti dan mengenali kutu yang sangat kecil.

Sama ada anda menggunakan forsep kutu atau kad kutu atau mana-mana instrumen lain untuk membuang kutu terpulang kepada anda. Perkara penting ialah anda mengeluarkan tanda semak secepat mungkin dan dengan berhati-hati!

Ini bukan cara anda harus membuang kutu!