Vaksinasi kutu: Prosedur, kos, kesan sampingan

Vaksinasi terhadap penyakit Lyme

Terdapat vaksin penyakit Lyme, tetapi ia hanya melindungi daripada bakteria Borrelia yang terdapat di Amerika Syarikat. Tiada vaksin terhadap penyakit Lyme lagi tersedia di Jerman, kerana pelbagai jenis borrelia ditemui di Eropah. Ini adalah salah satu sebab mengapa sangat sukar untuk membangunkan vaksin untuk latitud ini.

Vaksinasi terhadap TBE

Vaksinasi kutu yang terdapat di Jerman adalah vaksinasi terhadap virus TBE, agen penyebab ensefalitis bawaan kutu. Orang yang tinggal di kawasan berisiko boleh melindungi diri mereka dengan vaksin kutu ini.

Ia adalah apa yang dipanggil vaksinasi aktif dengan vaksin yang tidak aktif. “Aktif” bermakna selepas vaksinasi, sistem imun mesti secara bebas (“aktif”) menghasilkan antibodi terhadap virus TBE. Vaksin yang tidak aktif ialah vaksin yang mengandungi patogen terbunuh yang tidak lagi boleh menyebabkan penyakit, tetapi masih mengaktifkan sistem imun badan.

Vaksinasi terhadap TBE mesti diberikan tiga kali untuk memastikan perlindungan selama tiga tahun. Dos vaksinasi kedua diberikan satu hingga tiga bulan selepas yang pertama. Dos ketiga diberikan lima hingga dua belas atau sembilan hingga dua belas bulan selepas yang pertama, bergantung kepada vaksin. Selepas tiga tahun, vaksinasi kutu mesti ditingkatkan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai vaksinasi dalam artikel vaksinasi TBE.

Dalam sesetengah kes, kos vaksinasi kutu ini dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun. Ini biasanya terpakai kepada orang yang tinggal di kawasan berisiko TBE. Sesetengah syarikat insurans kesihatan juga menanggung kos vaksinasi kutu sebagai vaksin perjalanan. Tanya pembekal insurans kesihatan anda tentang perlindungan kos.

Vaksinasi kutu: kesan sampingan

Seperti mana-mana vaksinasi lain, kesan sampingan juga boleh berlaku dengan vaksinasi kutu. Ini biasanya tindak balas di tapak vaksinasi: sedikit sakit, sedikit kemerahan atau bengkak.

Jika anda alah kepada protein ayam, anda juga mungkin mengalami reaksi alahan terhadap vaksin kutu. Bincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu sama ada anda masih boleh diberi vaksin atau bagaimana anda boleh melindungi diri anda daripada gigitan kutu dengan cara lain.

Vaksinasi tick untuk kanak-kanak

Bayi di bawah umur satu tahun selalunya masih dilindungi daripada jangkitan virus TBE dengan apa yang dipanggil perlindungan sarang. Jika ibu mempunyai vaksinasi yang berkesan terhadap TBE pada masa kehamilan, antibodi daripada darahnya mungkin dipindahkan kepada anak melalui plasenta. Oleh itu, kanak-kanak itu dilindungi daripada TBE pada bulan-bulan pertama kehidupan.