Pemeriksaan meja condong: Definisi, sebab, prosedur

Apakah pemeriksaan meja condong?

Pemeriksaan meja condong biasanya dilakukan untuk penjelasan yang lebih tepat tentang mantra pengsan yang tidak jelas (sinkop).

Apa itu sinkop?

Sinkope ialah pengsan tiba-tiba yang berlangsung dalam masa yang singkat. Dalam bahasa sehari-hari, pengsan juga sering dirujuk sebagai keruntuhan peredaran darah. Sinkope dibahagikan kepada kategori berbeza mengikut cara ia berlaku:

  • vasovagal syncope: dicetuskan oleh berdiri berpanjangan atau oleh emosi seperti kejutan atau kesakitan
  • pengsan ortostatik: berlaku apabila menukar kepada kedudukan badan tegak
  • pengsan jantung: berlaku sekiranya berlaku gangguan peredaran otak
  • pengsan serebrovaskular: dicetuskan oleh fenomena penorehan yang dipanggil, yang boleh menyebabkan kekurangan bekalan darah ke otak

Bilakah anda melakukan pemeriksaan meja condong?

Jangan lakukan peperiksaan meja condong jika anda mempunyai keadaan sedia ada tertentu. Ini termasuk:

  • penyempitan ketara injap jantung (stenosis injap aorta atau mitral)
  • penyempitan saluran koronari yang ketara (stenosis koronari)
  • penyempitan ketara saluran serebrum (stenosis serebrovaskular)

Apakah yang anda lakukan semasa peperiksaan meja condong?

Doktor melakukan pemeriksaan meja kecondongan pada meja condong khas - sofa boleh alih. Pesakit diikat di atas meja ini dan selepas beberapa lama dalam kedudukan mendatar, pesakit dibawa ke kedudukan tegak.

Sebelum pemeriksaan meja kecondongan bermula, pesakit diberikan akses intravena untuk pentadbiran ubat yang cepat. Tekanan darah sentiasa dipantau dan elektrokardiogram direkodkan untuk memantau aktiviti jantung. Tiada apa-apa yang boleh dimakan selama kira-kira empat jam sebelum peperiksaan.

Pemeriksaan meja condong positif

Ujian meja kecondongan dianggap positif jika tekanan darah atau nadi menurun dalam kedudukan tegak dan pesakit mengalami pengsan. Jika gejala ini berlaku, ujian dihentikan serta-merta dan jadual kecondongan dikembalikan ke kedudukan mendatar.

Ujian jadual kecondongan negatif

Jika tiada pengsan atau perubahan dalam tekanan darah atau nadi berlaku selepas 45 minit dalam kedudukan tegak, ujian adalah negatif.

Pemeriksaan meja kecondongan mudah dilakukan dan biasa digunakan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan tidak begitu tepat, kerana walaupun keputusan ujian adalah negatif, pesakit mungkin mengalami pengsan (hasil negatif palsu) atau orang yang sihat mungkin mendapat keputusan positif dalam pemeriksaan meja condong (keputusan positif palsu). Oleh itu, siasatan lanjut biasanya diperlukan.

Apakah risiko pemeriksaan meja condong?

Walau bagaimanapun, pada kebiasaannya, satu-satunya tindakan yang diperlukan apabila pengsan berlaku ialah memiringkan ke belakang dengan cepat (dalam masa kurang daripada sepuluh saat) ke kedudukan meniarap.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas pemeriksaan meja condong?

Jika tiada komplikasi berlaku semasa pemeriksaan meja condong, anda biasanya tidak perlu mematuhi sebarang langkah berjaga-jaga selepas peperiksaan.