Timolol: Kesan, penggunaan, dan kesan sampingan

Kesan

Timolol ialah penyekat beta (antagonis reseptor beta) yang dititiskan ke dalam mata. Ubat menghalang pengeluaran humor akueus yang berlebihan dalam rongga (ruang) bola mata. Ini mengurangkan tekanan intraokular.

Penggunaan

Timolol hadir dalam ubat-ubatan sebagai timolol maleate. Bahan aktif terutamanya digunakan dalam bentuk titisan mata. Penyelesaian dengan kandungan bahan aktif 0.1 peratus, 0.25 peratus dan 0.5 peratus tersedia. Tablet Timolol hanya terdapat di Jerman. Walau bagaimanapun, mereka hampir tidak lagi ditetapkan kerana penyekat beta lain telah dikaji dengan lebih baik.

Orang dewasa menyapu satu titis dua kali sehari ke dalam kantung konjunktiva bawah. Untuk melakukan ini, tarik kelopak mata bawah sedikit ke bawah. Mulakan dengan dos yang rendah kerana keberkesanannya berkurangan dari semasa ke semasa dan dos kemudiannya boleh ditingkatkan. Penitis tidak boleh menyentuh mata atau kulit supaya ia tidak dicemari oleh bakteria.

Timolol boleh memasuki peredaran sistemik. Untuk memastikan pengambilan sistemik ini (penyerapan) serendah mungkin, tekan perlahan-lahan pada saluran air mata di sebelah mata menghadap hidung selama satu minit selepas penyedutan.

Timolol: Kesan sampingan

Kesan sampingan biasa Timolol ialah kerengsaan mata, contohnya terbakar sementara atau pedih dan gangguan penglihatan.

Kesan sampingan yang lebih jarang boleh didapati dalam risalah pakej ubat Timolol anda. Rujuk doktor anda atau tanya di farmasi anda jika anda mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Petunjuk untuk digunakan

Titik mata dengan timolol mempunyai tanda-tanda berikut:

  • Peningkatan tekanan intraokular (hipertensi okular)
  • Glaukoma (glaukoma sudut terbuka)
  • Glaukoma selepas penyingkiran kanta (aphakic glaukoma)
  • Glaukoma kanak-kanak apabila rawatan lain tidak mencukupi

Kontraindikasi

Timolol tidak boleh digunakan jika anda hipersensitif atau alah kepada bahan aktif atau mana-mana komponen ubat lain. Ia juga tidak sesuai untuk digunakan dalam asma bronkial, penyakit pernafasan obstruktif yang teruk (seperti COPD) dan rinitis alahan yang teruk. Pesakit dengan penyakit jantung tertentu (seperti sinus bradikardia, AV blok II atau III darjah, sindrom sinus sakit) tidak boleh ditetapkan Timolol. Jika terdapat gangguan distrofik kornea (disebabkan oleh kekurangan atau kekurangan zat makanan), ubat titis mata tidak boleh digunakan sama ada.

Interaksi

Interaksi berlaku terutamanya apabila beberapa ubat digunakan dalam bentuk titisan mata. Oleh itu, tunggu sepuluh minit selepas menanam Timolol sebelum menggunakan ubat mata yang lain.

Sesetengah ubat melambatkan pecahan timolol. Ini menjadikannya lebih berkesan. Contoh ubat tersebut ialah quinidine (ubat untuk aritmia jantung), fluoxetine dan paroxetine (antidepresan daripada kumpulan SSRI) dan bupropion (ubat antidepresan dan pemberhentian tembakau).

Kanak-kanak

Dalam kes luar biasa, seperti glaukoma kongenital atau kongenital dan glaukoma juvana, kanak-kanak dan remaja juga boleh dirawat dengan timolol. Walau bagaimanapun, ini sentiasa hanya terapi peralihan sehingga langkah pembedahan yang sesuai dapat diambil. Jika operasi telah gagal, Timolol boleh digunakan sehingga terapi lanjut ditentukan.

Untuk berada di bahagian yang selamat, rawatan dimulakan dengan hanya satu titisan dalam kantung konjunktiva bawah setiap hari. Ini penting supaya rawatan dapat dihentikan dengan cepat jika perlu. Jika tekanan intraokular tidak turun dengan secukupnya, satu titis boleh diletakkan pada mata yang terjejas dua kali sehari.

Kehamilan dan menyusu

Titik mata Timolol boleh digunakan sepanjang kehamilan dan penyusuan.

Ingat untuk menekan perlahan-lahan pada saluran air mata selama satu minit sejurus selepas penyedutan untuk mengurangkan penyerapan Timolol ke dalam badan.

Peraturan pendispensan

Timolol hanya tersedia pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.