Penat | Kesan sampingan Amitriptyline

Keletihan

Antara kesan sampingan yang paling biasa amitriptyline keletihan dan mengantuk. Terutama pada awal rawatan, kesan sampingannya sering melebihi yang sebenarnya antidepresan kesannya dan pesakit sangat mengantuk dan letih selama 2 minggu pertama. Sebab mengapa amitriptyline membawa kepada kesan sampingan seperti keletihan adalah bahawa amitriptyline bertindak pada otak, di mana ia menimbulkan kesan antikolinergik dan sedikit antihistamin.

Ini bermakna bahawa dikurangkan asetilkolina kepekatan berlaku di otak. Bahan utusan ini biasanya memastikan anda terjaga dan pekat. Sekiranya amitriptyline membawa kepada kesan berkurang atau penurunan kepekatan asetilkolina, kewaspadaan dan tumpuan juga akan menurun

Pesakit memperhatikan ini dalam bentuk keletihan, kesukaran tumpuan dan sedikit kekeliruan. Walau bagaimanapun, tidak setiap pesakit mengalami tahap yang sama keletihan atau mengantuk. Sebilangan pesakit hampir tidak mempunyai kesan sampingan daripada ubat tersebut, sementara pesakit lain mengalami kesan sampingan yang sangat serius sehingga mereka sukar untuk menghadapi kehidupan seharian mereka. Sekiranya ini berlaku, adalah penting untuk berbincang secara terbuka dengan doktor yang merawat (pakar psikiatri atau pakar neurologi) mengenainya supaya dia dapat menukar ubat jika perlu. Secara amnya, keletihan kesan sampingan sangat biasa berlaku semasa mengambil amitriptyline, tetapi akan bertambah baik selepas 2 minggu pertama penggunaan.

Kesan sampingan pada kulit

Amitriptyline ubat adalah ubat psikotropik, iaitu ubat yang berfungsi terutamanya di pusat otak. Oleh kerana kesan umum pada otak, rawatan dengan amitriptyline juga membawa kepada banyak kesan sampingan yang berbeza. Beberapa kesan sampingan Amitriptyline memberi kesan pada kulit.

Dalam kes yang jarang berlaku, ruam kulit mungkin berlaku akibat pengambilan ubat, walaupun ini sering disebabkan oleh reaksi intoleransi terhadap amitriptyline. Sekiranya ruam berlaku sebagai kesan sampingan amitriptyline, doktor mesti berunding, kerana ini mungkin reaksi intoleransi (reaksi alahan). Kesan sampingan amitriptyline lain yang mempengaruhi kulit adalah peningkatan berpeluh.

Ini adalah kesan sampingan yang agak biasa yang mempengaruhi kira-kira satu daripada sepuluh pesakit. Hanya dalam kes yang sangat jarang terdapat perubahan darah peredaran kulit, walaupun belum terbukti apakah fenomena ini berkaitan dengan pengambilan amitriptyline. Ini adalah fenomena Raynaud yang disebut, di mana pesakit tiba-tiba mengalami jari atau kaki yang putih, terutamanya dalam keadaan sejuk atau tertekan.

Ini disebabkan pengurangan darah peredaran di kulit. Dalam cuaca panas, jari atau kaki memerah kerana darah peredaran pulih. Adakah kesan sampingan peredaran kulit ini dapat dijelaskan oleh amitriptyline sejauh ini hanya disahkan oleh kajian New Zealand.

Secara umum, perubahan kulit kerana kesan sampingan amitriptyline sering berlaku, tetapi jika dibandingkan dengan antidepresan yang lain agak jarang berlaku. Seorang umum ruam kulit sering menunjukkan sikap tidak bertoleransi. Sebagai tambahan, selaran matahari berlaku dengan lebih cepat (kerana peningkatan fotosensitiviti), sebab itulah pesakit yang menggunakan amitriptyline harus memastikan bahawa mereka mempunyai perlindungan cahaya matahari yang mencukupi.

Hiperpigmentasi berlaku dalam kes yang jarang berlaku. Ini bermaksud bahawa kulit di beberapa bahagian badan, seperti kawasan intim atau ketiak, menjadi lebih gelap. Serius kesan sampingan amitriptyline pada kulit biasanya agak jarang dan tidak dijangka.