Pengelasan TNM | Karsinoma dubur

Pengelasan TNM

Klasifikasi TNM digunakan untuk mengklasifikasikan kanser. Ini adalah singkatan untuk tiga kriteria tumor, mod dan metastasis. Tumor bermaksud ukuran dan penyebaran karsinoma dubur dari T1 (lebih kecil dari 2 cm) hingga T3 (lebih besar daripada 5 cm).

Tahap T4 hadir tanpa mengira saiznya jika tumor tumbuh menjadi organ tetangga seperti pundi kencing atau faraj. Pengelasan dari N0 hingga N3 adalah berdasarkan pada limfa nod yang mungkin dipengaruhi oleh kanser sel (N untuk bahasa Latin: Nodus lypmhoideus = limfa simpul). Di M1 tumor sudah merebak ke organ lain (metastasised), di M0 tidak ada metastasis. Pengelasan TNM yang dapat ditentukan secara individu dapat membantu menentukan terapi yang sesuai dan di sisi lain dapat membantu dalam menilai prognosis.

Gejala yang berkaitan

. karsinoma dubur dapat membuat dirinya terasa melalui pelbagai gejala yang menyertainya, yang bagaimanapun tidak spesifik dan oleh itu juga boleh berlaku dalam pelbagai penyakit yang tidak berbahaya. Terutama pada peringkat awal, bagaimanapun, penyakit ini juga dapat berkembang tanpa gejala. Kemudian, ada yang sukar untuk dirasakan dan tidak menyakitkan perubahan kulit di saluran keluar usus.

Pendarahan adalah perkara biasa dan membimbangkan. Walaupun penyakit tidak berbahaya seperti buasir atau eksim dubur selalu menjadi penyebabnya, doktor harus selalu mendapatkan nasihat untuk pemeriksaan sekiranya ada darah pada anus/dubur. atau di dalam najis. Gejala-gejala lain yang mungkin berlaku karsinoma dubur boleh menjadi perasaan tekanan atau keterasingan juga kesakitan, terutamanya semasa buang air besar. Simptom lain yang boleh berlaku adalah gatal. Dalam kebanyakan kes, tinja masalah lemah kawalan kencing (= pembuangan najis yang tidak terkawal) hanya dapat terjadi pada tahap lanjut penyakit.

Kesakitan

Kesakitan adalah gejala yang sangat tidak spesifik dan sejauh mana ia terjadi pada karsinoma dubur berbeza-beza dari satu kes ke kes yang lain. Selalunya peringkat awal penyakit ini sama sekali tidak menyakitkan dan bebas daripada gejala. Tiba-tiba teruk kesakitan lebih cenderung menunjukkan penyakit ganas dan boleh disebabkan oleh jangkitan, misalnya.

Semasa penyakit itu berkembang, pertumbuhan tumor yang menyempit pada awalnya hanya menyebabkan kesakitan yang berlaku semasa atau selepas pergerakan usus. Walau bagaimanapun, penyebab kesakitan semasa membuang air besar adalah karsinoma dubur. Gejala jinak seperti sembelit juga lebih biasa. Penjelasan perubatan harus dilakukan dalam apa jua keadaan. Kesakitan yang berterusan disebabkan oleh karsinoma dubur biasanya berlaku pada tahap yang sangat lewat, ketika tumor telah tumbuh dengan sangat besar.

Terapi

Untuk karsinoma dubur terdapat pelbagai pilihan untuk terapi. Pilihan untuk rawatan bergantung terutamanya pada ukuran dan penyebaran tumor. Walau bagaimanapun, faktor lain seperti usia dan penyakit bersamaan, dan khususnya, keinginan pesakit juga penting.

Tumor yang lebih kecil yang tidak tumbuh secara mendalam ke dalam tisu dan tidak mempengaruhi otot sfingter biasanya dikeluarkan melalui pembedahan. Untuk tumor yang lebih besar, rawatan gabungan radiasi dan kemoterapi telah terbukti sebagai rawatan dengan peluang kejayaan yang terbaik. Kedua-dua bentuk terapi mempunyai kesan khusus pada sel yang cepat membahagi dan seterusnya pada kanser sel. Walaupun begitu, sel yang sihat juga rosak dan kesan sampingan seperti masalah buang air kecil dan cirit-birit sering berlaku, yang mereda setelah beberapa minggu. Walau bagaimanapun, pesakit terhindar dari kesan sampingan terapi gabungan, seperti penciptaan saluran keluar tiruan, penyingkiran tumor yang lebih besar secara pembedahan.