Tomografi yang dikira

CT, tomografi komputer, tomografi, tomografi lapisan, pemeriksaan tiub, imbasan CT Bahasa Inggeris: cat - scan

definisi

Tomografi komputer akhirnya merupakan pengembangan seterusnya Sinar X pemeriksaan. Dalam tomografi yang dikira, Sinar X gambar diambil dari pelbagai arah dan ditukar menjadi tomogram dengan menggunakan komputer. Nama tomografi yang dikira berasal dari perkataan Yunani tomós (cut) dan gráphein (tulis).

Kaedah tomografi komputer dikembangkan pada tahun 1972 oleh ahli fizik Amerika AM Cormack dan jurutera Britain GN Hounsfield. Kedua-dua penyelidik dianugerahkan Hadiah Nobel Perubatan pada tahun 1979 kerana pencapaian mereka. Dalam pemeriksaan CT / tomografi yang dikira, pancaran sinar-X dihasilkan menggunakan klasik Sinar X tiub dan sinar X-ray yang sempit (kipas kipas).

X-ray diserap ke tahap yang berbeza oleh pelbagai jenis tisu. Lapisan yang sangat menyerap terutamanya tisu tulang. Pengesan di seberang CT mengesan sinaran sinar-X yang dihantar.

Tiub sinar-X dari tomografi yang dikira berputar secara tegak lurus ke paksi badan pesakit dan dengan itu memintas seluruh pesakit dan secara berterusan memancarkan dan mengesan sinaran sinar-X yang dihantar. Pengesan menghasilkan denyutan elektrik sebagai tindak balas kepada sinar-X. Komputer kini mengira gambar dalam pelbagai warna kelabu dari impuls individu yang dikumpulkan semasa pintasan pesakit.

Sekiranya proses ini diulang lapisan demi lapisan, gambar potongan individu akan dibuat. Dalam tomografi komputer moden, beberapa kepingan dapat dijalankan secara serentak. Secara amnya, ketebalan bahagian antara 1 mm - 1 cm dipilih.

Berbanding dengan gambar sinar-X, tidak ada kesan tumpang tindih dalam pemeriksaan tomografi yang dikira. Semua titik dalam tomografi yang dikira dapat ditentukan dengan jelas tiga dimensi. Oleh itu, ukuran dapat ditentukan dengan jelas dan struktur dapat ditentukan dengan jelas.

Oleh kerana kemungkinan proses pasca digital, gambar tiga dimensi tulang dan ligamen dapat dibuat. Dalam kes-kes khas, misalnya dalam diagnostik tumor, nilai maklumat dapat ditingkatkan dengan pemberian medium kontras melalui kontras yang lebih kuat. Tomografi komputer sangat sesuai untuk pengimejan tisu tulang.

Oleh itu, ia digunakan dalam banyak bidang perubatan. Bidang aplikasi yang penting adalah:

  • Tomografi komputer kepala (CCT, tomografi komputer kranial): Ia digunakan dalam kes-kes yang disyaki pendarahan, otak tumor, perubahan berkaitan dengan usia, strok (apoplexy / apolplex) dan bertulang tengkorak kecederaan. - CT seluruh badan: CT seluruh badan digunakan terutamanya untuk mencari tumor metastasis atau orang yang cedera parah untuk mendapatkan sebanyak mungkin maklumat. - Tomografi komputer rangka: Ini adalah teknik pemeriksaan yang paling biasa digunakan dalam ortopedik. Petunjuk khas adalah: Cakera hernia (petunjuk jarang apabila MRI tidak dapat dilakukan) Osteoporosis (juga untuk menentukan kepadatan tulang sebagai qCT) Fraktur tulang (patah tulang)
  • Cakera hernia (petunjuk jarang berlaku apabila MRI tidak dapat dilakukan)
  • Osteoporosis (juga untuk penentuan kepadatan tulang sebagai qCT)
  • Patah tulang (patah tulang)
  • Cakera hernia (petunjuk jarang berlaku apabila MRI tidak dapat dilakukan)
  • Osteoporosis (juga untuk penentuan kepadatan tulang sebagai qCT)
  • Patah tulang (patah tulang)