Natrium Terlalu Banyak (Hypernatremia)

Hypernatremia - disebut secara berlebihan natrium - (sinonim: hipertonik dehidrasi; hipovolemik hipernatremia; edema garam; ICD-10-GM E87.0: hiperosmolaliti dan hipernatremia) berlaku apabila kepekatan serum natrium pada orang dewasa meningkat di atas nilai 145 mmol / l.

Serum fisiologi osmolariti bergantung hampir secara eksklusif pada natrium kepekatan. Oleh itu, hipernatremia disertai oleh hiperosmolaliti (hyperosmolarity).Osmolaliti adalah jumlah daripada molar kepekatan daripada semua zarah yang bertindak secara osmotik setiap kilogram pelarut. Dalam kes hyperosmolality (hyperosmolal), terdapat lebih banyak zarah terlarut per kilogram cecair daripada cecair rujukan.

Bentuk hipernatremia berikut dibezakan:

  • Hipovolemik hipernatremia (= hipertonik dehidrasi / "dehidrasi"): kepekatan natrium berlebihan dengan penurunan jumlah intravaskular secara serentak ("di dalam kapal"); ini disebabkan oleh peningkatan perkumuhan cecair (air kencing, peluh) atau disebabkan oleh penyakit atau ubat
  • Hipernatremia hipervolemik (= hiperhidrasi hipertonik / "overhidrasi"): kepekatan natrium yang terlalu tinggi dengan peningkatan intravaskular serentak jumlah; ini berpunca daripada pengambilan garam yang terlalu tinggi; makanan percuma: air laut mabuk (minum garam air) atau iatrogenik (contohnya, penyerapan larutan garam hipertonik atau larutan natrium bikarbonat atau garam penisilin yang mengandung natrium)

Kelaziman (kekerapan penyakit) adalah sekitar 5%. Di unit rawatan rapi, sodium mengimbangi gangguan adalah antara yang paling biasa gangguan elektrolit (gangguan elektrolit (darah garam), dengan kelaziman sekitar 25%, dan dikaitkan dengan hasil pesakit yang buruk (hasil terapi).

Kursus dan prognosis: Hipernatremia mengakibatkan pergeseran cecair antara ruang ekstraselular dan intraselular (ruang ekstraselular (ECR) = ruang intravaskular (terletak di dalam kapal) + ruang ekstravaskular (terletak di luar kapal); ruang intraselular (IZR) = cecair yang terletak di dalam sel badan). Dalam proses ini, cecair dikeluarkan dari otak, iaitu otak sel menjadi dehidrasi ("dehidrasi"). Ini menghasilkan gejala yang tidak spesifik (dahaga teruk, rasa lemah, keletihan, demam, kegelisahan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian) dan kemudian pada gejala serebrum (penampilan klinikal otak gangguan) seperti cephalgia (sakit kepala), sawan, kekeliruan dan gangguan kesedaran (mengantuk / mengantuk dengan mengantuk yang tidak normal hingga koma/ tidak sedarkan diri yang teruk yang dicirikan oleh ketiadaan tindak balas terhadap tindak balas). Rawatan hipernatremia, jika penyebabnya adalah penyakit, mestilah bersifat kausal ("penyebab"). Jika tidak, rawatan adalah simtomatik, iaitu cecair oral atau intravena pentadbiran (contohnya, 5% glukosa larutan dan sepertiga defisit bendalir dengan larutan elektrolit isotonik; lihat "Dadah Terapi”Untuk keterangan).