Sariawan semasa menyusu | Kambuh kolitis ulseratif

Thrush semasa menyusui Secara amnya, terapi tekan dengan persediaan 5-ASA atau glukokortikoid, seperti kortison, adalah mungkin semasa kehamilan. Terapi kortison dosis tinggi semasa menyusui juga boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa kortison diturunkan kepada bayi yang baru lahir melalui susu ibu. Sama dengan terapi kortison semasa kehamilan, pembentukan kortisol endogen… Sariawan semasa menyusu | Kambuh kolitis ulseratif

Bagaimana mengenali rematik?

Pengenalan Sementara itu, banyak penyakit reumatologi diketahui, semuanya dicirikan oleh kompleks gejala tertentu. Walaupun begitu, memerlukan masa bertahun-tahun sehingga pesakit mendapat diagnosis akhir penyakit ini, kerana, antara lain, banyak penyakit lain yang boleh menyebabkan gejala serupa mesti dikecualikan sebelumnya. Kadang kala simptom penyakit ini… Bagaimana mengenali rematik?

Rematik pada kanak-kanak | Bagaimana mengenali rematik?

Rematik pada kanak-kanak Penyakit reumatik sudah dapat menampakkan diri pada masa kanak-kanak. Keradangan sendi (artritis) sementara dengan pembengkakan, sakit dan kemerahan pada sendi boleh berlaku akibat keradangan saluran gastrointestinal atau saluran kencing dengan bakteria tertentu. Bentuk ini disebut "reaktif arthritis". Ciri pembezaan penting ialah… Rematik pada kanak-kanak | Bagaimana mengenali rematik?