Glutamat

Produk Glutamat terdapat dalam banyak makanan, "makanan keselesaan", rempah, sos, dan kaldu sebagai bahan tambahan makanan (misalnya, E 621). Ia boleh diperoleh secara kimia-sintetik, hidrolitik atau dengan fermentasi. Glutamat "tersembunyi", beberapa di antaranya tidak dinyatakan, boleh didapati dalam ekstrak ragi dan protein sayur-sayuran yang dihidrolisis, misalnya. Struktur dan sifat Glutamat biasanya disebut… Glutamat

Monosodium Glutamat: Fungsi & Penyakit

Selama lebih kurang 30 tahun, monosodium glutamat telah berulang kali dikritik. Ini terkandung sebagai penambah rasa dalam banyak hidangan dan disyaki mempromosikan penyakit saraf seperti Alzheimer dan Parkinson. Apa itu monosodium glutamat? Monosodium glutamat atau sodium glutamat (MSG) adalah nama saintifik untuk garam natrium asid glutamat, yang… Monosodium Glutamat: Fungsi & Penyakit

Intoleransi Glutamat: Punca, Gejala & Rawatan

Glutamat terdapat dalam banyak makanan, ia berfungsi sebagai penambah rasa dan boleh menyebabkan intoleransi glutamat pada beberapa individu. Dalam bahasa biasa, fenomena ini sering disebut sebagai sindrom restoran Cina. Glutamat umumnya tidak dianggap membahayakan kesihatan, tetapi bagi orang yang tidak bertoleransi, penggunaannya boleh membawa akibat yang tidak menyenangkan. Makanan dengan… Intoleransi Glutamat: Punca, Gejala & Rawatan