ACL Koyak: Simptom

Bagaimanakah anda mengenali koyakan ligamen cruciate?

Koyakan ligamen cruciate boleh dilihat pada saat kemalangan sebagai sakit akut dan teruk pada lutut. Sesetengah penghidap melaporkan rasa koyakan atau peralihan pada lutut. Apabila kecederaan itu berlanjutan, kesakitan menjadi sangat ketara dengan melakukan senaman. Lutut membengkak, yang sering mengehadkan pergerakan di sendi.

Kerana ligamen cruciate yang terkoyak biasanya juga mencederakan saluran darah yang lebih kecil, lebam sering berkembang di dalam atau di sekitar sendi. Di samping itu, lutut berasa tidak stabil.

Tidak dalam setiap kes orang yang terjejas menyedari koyakan ligamen cruciate serta-merta. Kadang-kadang ia adalah ketidakstabilan berjalan dan ketidakstabilan lutut yang menarik perhatian kepada kecederaan. Walaupun pada tahap tekanan yang rendah, lutut akan melengkung semasa berjalan jika ligamen cruciate terkoyak (fenomena memberi laluan).

Bergantung pada mana antara dua ligamen yang terjejas dan koyak, ia menyakitkan di tempat yang sesuai.

Gejala pecah ligamen anterior cruciate

Sesetengah orang merasakan dan mendengar "pop" yang berbeza sebaik sahaja ligamen anterior cruciate koyak. Selalunya terdapat kesakitan yang teruk, tetapi ia reda selepas masa yang singkat dan berehat. Jika lutut dibebankan lagi, sakit kembali. Lutut tidak stabil (“lutut goyah”). Terutama apabila menuruni tangga, paha beralih ke belakang berhubung dengan kaki bawah, disertai dengan sakit.

Dalam kes koyakan ligamen posterior cruciate, sesetengah penghidap juga perasan rasa retak pada lutut. Selain bengkak, sakit sering dirasai terutamanya di bahagian belakang lutut. Walau bagaimanapun, terdapat juga sakit lutut umum di kawasan hadapan dan ketidakselesaan apabila berlari dan perlahan.

Tibia beralih ke belakang berhubung dengan paha apabila ligamen posterior cruciate terkoyak, yang amat ketara apabila menuruni tangga. Orang yang mengalami koyakan ligamen posterior cruciate sering mengimbangi kekurangan kestabilan sendi di lutut dengan berjalan dengan lutut sedikit bengkok.