Anus koyak pada anak | Anus koyak

Koyak dubur pada anak

Salah satu sebab yang paling biasa untuk lawatan ke doktor di zaman kanak-kanak pendarahan di Rektal. Dengan bantuan anamnesis menyeluruh dan pemeriksaan fizikal, senarai kemungkinan diagnosis biasanya dapat disempitkan dengan mudah. Sejauh ini penyebab paling biasa darah dalam najis kanak-kanak masih dubur koyak.

Polip pendarahan di usus besar jauh lebih jarang berlaku, merangkumi dua peratus daripada semua kes, tetapi masih harus dianggap sebagai diagnosis pembezaan. Punca pendarahan lain dari Rektal pada kanak-kanak, seperti dubur yang berlarutan mukosa, sangat jarang berlaku. Seperti pada orang dewasa, pecah anus/dubur. menyebabkan gejala ciri pada kanak-kanak.

Selain segar darah di atas kertas tandas, ini termasuk kesakitan semasa pergerakan usus dan gatal-gatal anus/dubur. sedang berehat. Penyebab air mata kecil di dubur yang paling biasa mukosa is sembelit pada kanak-kanak. Atas sebab ini adalah penting untuk mengatur pergerakan usus anak.

Untuk tujuan ini, agen pembengkakan khas boleh digunakan untuk memastikan najis anak tetap lembut. Lactulose, misalnya, sudah boleh digunakan pada bayi. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang lebih besar biasanya diberi Macrogol.

Di samping itu, salap dapat mempromosikan penyembuhan luka memproses dan meringankan kesakitan. Yang terakhir ini penting agar anak itu tidak menimbulkan rasa takut buang air besar, yang akan mengakibatkan pengekalan najis dengan akibat lebih lanjut sembelit. Pada dasarnya, rawatan untuk dubur koyak Oleh itu pada kanak-kanak serupa dengan celah pada orang dewasa. Walaupun begitu, penting untuk memastikan bahawa semua ubat dibeli dalam dos yang sesuai untuk kanak-kanak.