Tendon bisep koyak | Fisioterapi selepas lesi SLAP

Tendon bisep koyak

Ia tidak biasa untuk jangka masa panjang tendon bisep untuk dipengaruhi oleh a Lesi SLAP, kerana ia dimasukkan di bahagian atas rawan bibir. Yang panjang tendon bisep boleh cedera akibat trauma semasa bisep berada dalam keadaan tegang semasa daya. Yang pendek tendon bisep melekat di laman web yang kurang dilupuskan dan lebih kerap terjejas.

Sekiranya tendon bisep terkoyak, tegangan bisep menyakitkan dan pergerakan bahu terhad. Bengkak, pemanasan dan kemerahan mungkin berlaku pada sendi. Sekiranya tendon terkoyak sepenuhnya, perut otot bisep yang dialihkan ke arah bengkok lengan biasanya mengesankan.

Air mata tendon bisep dapat disembuhkan oleh arthroscopy atau sembuh secara konservatif. Ini bergantung pada simptomnya. Sekiranya tendon bisep panjang terkoyak, rekonstruksi arthroscopic dilakukan dengan menggunakan jahitan, walaupun penyambungan tendon bisep juga dapat dipindahkan.

Ringkasan

A Lesi SLAP, iaitu kecederaan pada tulang rawan bibir dari rongga glenoid, adalah kecederaan yang agak biasa pada bahu, yang berlaku terutamanya semasa jatuh ke lengan yang memanjang. Ia juga boleh berlaku akibat daripada beban berlebihan jangka panjang, misalnya dari sukan lontaran. Gejala sering berubah-ubah, menjadikan diagnosis sukar.

Ujian beban bisep yang disebut dapat memberikan penilaian yang baik sebagai pemeriksaan fizikal. Prosedur pengimejan atau arthroscopy benarkan diagnosis yang jelas dibuat. Terapi boleh dilakukan secara konservatif atau pembedahan.

Latihan fisioterapeutik digunakan untuk menguatkan pemadam pemutar dan meregangkan struktur yang dipendekkan. Latihan penstabilan dan peningkatan penyelarasan juga penting untuk memastikan fungsi sendi fisiologi. Oleh kerana penyambungan tendon bisep panjang ke laben glenoidale, kecederaan pada ini adalah kesan sampingan lesi SLAP yang biasa.