Ligamen Salib Koyak: Punca, Rawatan, Prognosis

Gambaran ringkas

 • Kursus dan prognosis: Dengan terapi awal dan susulan yang teliti, kursus dan prognosis biasanya baik. Ia mengambil masa beberapa minggu atau bulan sehingga penyembuhan lengkap.
 • Rawatan: Terapi akut mengikut peraturan PECH (rehat, ais, mampatan, ketinggian), terapi konservatif melalui splint (orthoses), pembalut dan fisioterapi, pembedahan, ubat penahan sakit.
 • Pemeriksaan dan diagnosis: pemeriksaan dengan palpasi, pengimejan (MRI, CT), ujian fungsi lutut, pemeriksaan X-ray untuk menjelaskan kecederaan yang bersamaan.
 • Punca dan faktor risiko: Selalunya kecederaan sukan semasa perubahan arah secara tiba-tiba semasa pergerakan atau dalam pendirian tetap (pergerakan memusing dan membongkok secara tiba-tiba), serta kemalangan jalan raya (jatuh, hentaman).
 • Pencegahan: memanaskan badan sebelum bersukan, membina dan senaman yang kerap, latihan otot khas (terutama paha).

Apa itu air mata ligamen cruciate?

Dalam kes koyakan ligamen cruciate (pecah ligamen cruciate), salah satu daripada dua ligamen cruciate dalam sendi lutut biasanya sama ada terkoyak sepenuhnya atau sebahagiannya. Ligamen anterior cruciate paling kerap cedera, ligamen posterior kurang kerap terjejas.

Kedua-dua ligamen cruciate mempunyai tugas untuk menstabilkan lutut, mengehadkan pergerakannya dan melindunginya daripada terkehel. Mereka berjalan melintang di dalam sendi dari tulang paha (femur) ke tulang kering (tibia).

Sebagai tambahan kepada dua ligamen cruciate, ligamen dalam dan luar juga menstabilkan sendi lutut yang kompleks.

Ligamen anterior cruciate

Ligamen anterior cruciate, yang panjangnya kira-kira empat sentimeter dan lebar sepuluh milimeter, berputar seperti skru, terutamanya apabila lutut dibengkokkan, menghalang tibia daripada memajukan berbanding dengan femur. Ia terdiri daripada dua bahagian. Bahagian anterior berasal dari anterior di tengah tibia, manakala bahagian posterior berasal dari bahagian luar permukaan artikular posterior tibia. Kedua-dua bahagian bersatu untuk berlabuh bersama di bahagian belakang, bahagian dalam proses artikular luar femur.

Kecederaan pada ligamen anterior cruciate (seperti koyakan ligamen cruciate) adalah kecederaan ligamen lutut yang paling biasa, menyumbang 20 peratus daripada semua kecederaan lutut, diikuti oleh kecederaan terpencil pada ligamen medial. Mereka yang terjejas biasanya berumur antara 20 dan 30 tahun, aktif dalam sukan dan lelaki dalam lebih dua pertiga kes. Hanya dalam kes yang jarang berlaku (sepuluh peratus) koyakan ligamen anterior cruciate berlaku secara berasingan. Dalam kira-kira separuh daripada kes, satu atau bahkan kedua-dua meniskus juga rosak.

Dalam kira-kira satu perempat kes, ligamen anterior cruciate hanya koyak dan tidak pecah sepenuhnya.

Ligamen cruciate posterior

Ligamen cruciate posterior dianggap paling stabil daripada empat ligamen lutut. Ia terdiri daripada dua helai: Satu berasal dari anterior, permukaan luar sendi femoral, manakala helai kedua berasal dari belakang di tengah femur. Bersama-sama, kedua-dua helai ditarik ke arah aspek posterior tulang tibia. Ligamen cruciate posterior menghalang tujahan posterior tibia.

Koyakan ligamen cruciate posterior lebih jarang daripada pecah ligamen cruciate anterior dan sering berlaku semasa sukan. Kemudian ia selalunya kecederaan terpencil (tiada kecederaan bersamaan). Jika, sebaliknya, kemalangan jalan raya adalah punca koyakan ligamen posterior cruciate, bahagian lain lutut biasanya cedera.

Pecah ligamen cruciate: gejala

Anda boleh membaca semua yang penting tentang tanda-tanda tipikal koyakan ligamen cruciate dalam artikel Cruciate Ligament Rupture: Gejala.

Berapa lama koyakan ligamen cruciate mengambil masa untuk sembuh?

Selepas koyakan ligamen cruciate, komplikasi seperti pendarahan, jangkitan sendi, trombosis, saraf dan kecederaan vaskular jarang berlaku. Keputusan jangka panjang selepas koyakan ligamen cruciate adalah baik dalam kebanyakan kes – kedua-duanya dengan rawatan pembedahan dan konservatif. Terapi fisioterapeutik yang konsisten adalah sangat penting dalam kedua-dua kes untuk mengelakkan sendi daripada haus terlalu awal (arthrosis).

Risiko osteoarthritis juga meningkat jika julat penuh pergerakan dalam sendi lutut tidak dicapai melalui terapi. Untuk keputusan lewat yang baik, adalah penting untuk melatih otot secara berkala dalam jangka masa panjang (terutama otot paha).

Tidak mungkin untuk mengatakan dengan tepat berapa lama masa yang diperlukan untuk koyakan ligamen cruciate sembuh sepenuhnya. Ia bergantung terutamanya pada keterukan kecederaan, kualiti langkah terapeutik, dan umur serta keadaan umum orang yang terjejas. Beberapa minggu hingga beberapa bulan boleh dijangkakan. Ini memerlukan masa henti yang sepadan bergantung pada aktiviti atau aktiviti.

Selalunya, kerana aliran darah yang lebih besar, peluang untuk pulih daripada koyakan ligamen posterior cruciate tanpa pembedahan adalah lebih baik daripada koyakan ligamen cruciate anterior, yang mana pembedahan sekali lagi menunjukkan prognosis yang lebih baik.

Dalam kebanyakan kes, selepas koyakan ligamen cruciate yang berjaya dirawat, malah sukan yang memberi tekanan pada lutut, seperti bola sepak atau ski, boleh dilakukan lagi. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa lutut tidak lagi stabil selepas koyakan ligamen cruciate seperti sebelum ini.

Kesan lewat biasa, yang kadangkala berlaku dengan terapi yang tidak konsisten atau kecederaan yang sangat teruk, adalah ketidakstabilan pada sendi lutut, sakit semasa melakukan senaman dan peningkatan kerentanan kepada koyakan ligamen cruciate yang diperbaharui.

Bagaimanakah koyakan ligamen cruciate dirawat?

Doktor mengesyorkan agar langkah akut diambil mengikut peraturan PECH (rehat, ais, mampatan, ketinggian) jika disyaki koyakan ACL. Ganggu aktiviti sukan anda, angkat kaki, sejukkan sendi lutut (ais, cryospray dan lain-lain) dan gunakan pembalut tekanan. Ubat penahan sakit biasa membantu melawan kesakitan yang teruk.

Doktor merawat koyakan ligamen cruciate sama ada secara konservatif atau pembedahan. Ini bergantung, sebagai contoh, pada jenis dan keterukan kecederaan (koyak ligamen cruciate atau koyakan lengkap, kecederaan terpencil atau dengan kecederaan bersamaan dan sebagainya).

Faktor individu juga diambil kira semasa merancang rawatan, contohnya umur orang yang cedera, cita-cita sukannya dan sejauh mana aktiviti yang memberi tekanan pada lutut (seperti di tempat kerja). Pada orang yang lebih muda yang sangat aktif dalam sukan, seorang doktor lebih cenderung untuk melakukan pembedahan pada koyakan ligamen daripada orang tua yang kurang aktif dan hampir tidak terdedah kepada beban lutut yang besar.

Rawatan konservatif

Dalam langkah pertama rawatan konservatif untuk koyakan ligamen cruciate, doktor biasanya melumpuhkan lutut dan menstabilkannya dalam splint (orthosis lutut). Tempoh imobilisasi biasanya beberapa minggu. Ini diikuti dengan fisioterapi intensif. Penting untuk menguatkan otot peha untuk menstabilkan sendi lutut. Matlamatnya adalah untuk secara beransur-ansur menggerakkan lutut yang cedera lebih dan lebih dan untuk meletakkan lebih berat padanya.

Kualiti fisioterapi adalah penting untuk kestabilan dan fungsi sendi lutut selepas koyakan ligamen cruciate. Ketidakstabilan lutut adalah akibat daripada rawatan yang tidak mencukupi sebaliknya.

Pembedahan ligamen cruciate

Anda boleh mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang rawatan pembedahan dalam artikel Pembedahan Ligamen Cruciate.

Bagaimanakah anda mendiagnosis koyakan ligamen cruciate?

Pakar untuk koyakan ligamen cruciate ialah pakar ortopedik, pakar bedah trauma dan pakar perubatan sukan. Untuk menjelaskan punca kecederaan, doktor terlebih dahulu bertanya soalan berikut, antara lain:

 • Bagaimana anda menyakiti diri sendiri?
 • Bilakah kemalangan itu berlaku?
 • Adakah anda mendengar bunyi bising semasa kemalangan?
 • Adakah anda masih boleh berjalan selepas itu?
 • Semasa pergerakan yang manakah anda mengalami kesakitan tertentu?
 • Adakah anda pernah mencederakan lutut anda sebelum ini?

Penerangan mengenai kemalangan itu mungkin sudah memberi alasan kepada doktor untuk mengesyaki koyakan ligamen cruciate, terutamanya jika sendi lutut bengkak. Jika ligamen anterior cruciate terkoyak, mereka yang terjejas biasanya melaporkan bunyi retak semasa kemalangan. Selepas itu, biasanya mereka tidak lagi boleh berjalan. Koyak ligamen cruciate posterior, sebaliknya, kurang kerap disertai dengan bunyi bising.

Pemeriksaan dan ujian fizikal

Kemudian doktor memeriksa lutut yang cedera dengan merabanya (palpasi) dan melakukan ujian kestabilan, ujian berjalan dan imbangan. Ujian penting untuk mengesan kecederaan ACL (seperti pecah ligamen cruciate) ialah ujian laci, ujian Lachman dan ujian anjakan pangsi.

Oleh itu, dalam ujian laci, orang yang terjejas berbaring telentang dengan kaki yang cedera pada 45 darjah fleksi pinggul dan 90 darjah fleksi lutut. Jika doktor kini boleh menolak kaki bawah ke hadapan dalam sendi lutut seperti laci berhubung dengan bahagian atas kaki (ujian laci anterior), terdapat kecederaan pada ligamen anterior cruciate (seperti koyak ligamen anterior cruciate).

Sekiranya mungkin untuk menggerakkan kaki bawah secara berlebihan ke belakang berhubung dengan kaki atas (ujian laci posterior), ini menunjukkan kerosakan pada ligamen cruciate posterior.

Doktor juga memeriksa aliran darah, fungsi motor dan sensitiviti di kawasan yang terjejas (ujian DMS) dan julat pergerakan lutut yang cedera berbanding dengan bahagian yang sihat. Contohnya, dalam kes koyakan ligamen cruciate posterior, fleksi pada lutut dikurangkan sehingga 20 darjah disebabkan oleh biomekanik yang diubah. Tidak lama selepas kemalangan, fleksi tidak boleh selalu diuji kerana lutut biasanya sakit dan bengkak akibat lebam. Kemudian ujian yang sepadan hanya boleh dilakukan beberapa hari kemudian.

Pengimejan

Pemeriksaan X-ray boleh digunakan untuk menentukan sama ada terdapat juga kecederaan tulang di kawasan lutut atau koyakan ligamen tulang. Koyakan ligamen cruciate itu sendiri tidak dapat dikesan pada X-ray. Ini memerlukan prosedur pengimejan lain seperti pengimejan resonans magnetik (MRI) atau, dalam beberapa kes, tomografi berkomputer (CT). Sebaik-baiknya, kedua-dua prosedur menunjukkan sama ada ligamen cruciate yang dimaksudkan koyak sepenuhnya atau hanya terkoyak.

Apa yang membawa kepada koyakan ligamen cruciate?

Kemalangan sukan dan lalu lintas adalah sebab paling biasa untuk koyakan ligamen cruciate, terutamanya koyakan pada ligamen luaran anterior. Dalam sukan, kecederaan sering berlaku apabila atlet mencecah tanah dengan brek mengejut dengan lutut dipanjangkan, seperti dalam lompatan. Kejatuhan sedemikian menyebabkan lutut membrek secara tidak sengaja, bengkok dan berputar ke luar (trauma putaran luar).

Oleh itu, koyakan ligamen anterior cruciate secara klasik berlaku akibat pergerakan brek yang mendadak dengan putaran serentak pada lutut. Risiko ini amat lazim dalam bola sepak dan ski. Dalam kes putaran ke dalam, koyakan ligamen cruciate adalah berdasarkan apa yang dipanggil trauma putaran dalaman.

Kecederaan kompleks sering berlaku dengan pecah ligamen anterior cruciate: Pecah itu kemudiannya disertai dengan kecederaan pada meniskus medial dan/atau ligamen medial. Jika ketiga-tiga struktur cedera, ini dirujuk sebagai triad yang tidak berpuas hati.

Koyakan ligamen cruciate posterior biasanya disebabkan oleh daya luaran, seperti dalam sukan atau kemalangan kereta. Dengan menolaknya secara paksa semasa lutut dibengkokkan, ligamen cruciate posterior meregang dan koyak. Dalam sesetengah kes, ligamen cruciate posterior juga terkoyak apabila terdapat pergerakan berpusing yang kuat dan tekanan ke atas sisi pada sendi lutut. Dalam kebanyakan kes, bahagian lain lutut juga rosak.

Bolehkah koyakan ligamen cruciate dicegah?

Untuk mengelakkan koyakan ligamen cruciate, anda harus memanaskan otot anda dengan baik sebelum sebarang aktiviti sukan. Jika anda meningkatkan kemahiran koordinasi anda dengan melompat dan berlari, anda juga mengurangkan risiko kecederaan. Latihan otot yang disasarkan, terutamanya otot paha, juga menghalang kecederaan ligamen cruciate.